gouden a.a.p. voor scheepvaartmuseum


  Awards

Het Scheepvaartmuseum heeft maandag 14 mei de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 gewonnen, oftewel de Gouden A.A.P.


De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt elk jaar door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) uitgereikt aan de opdrachtgever en uitvoerders van het bijzonderste project van het afgelopen jaar. De renovatie (2007-2011) van ons gebouw ’s Lands Zeemagazijn was met 25 andere projecten genomineerd.


De jury met architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche was ‘unaniem’ in zijn keuze voor Het Scheepvaartmuseum. Uit het juryrapport:


“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren – een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt.”


Het Scheepvaartmuseum heeft de Gouden A.A.P. gewonnen samen met de Rijksgebouwendienst (opdrachtgever van de restauratie), Dok architecten (masterplan renovatie), Ney + Partners (overkapping) en Rappange & Partners (restauratieadvies).


Op de tweede foto staan v.l.n.r. Kees Doornenbal (Rappange & Partners), Laurent Ney (Ney + Partners), Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Ric van Wijk (Het Scheepvaartmuseum) en Xander Hendrikx (Rijksgebouwendienst).


Meer informatie over de renovatie