tweede kwartaal: drie volle maanden


  Jaarverslag

Het Scheepvaartmuseum legt voortdurend verantwoording af. Hier lees je het verslag van het tweede kwartaal van 2012.


We hebben drie boordevolle maanden achter de rug. De maand april begon spannend, met de bekendmaking van de winnaar van de Museumprijs 2012. Met een flinke campagne maakten we nog een flinke eindspurt in het aantal stemmen, maar uiteindelijk legden we het toch af tegen Natuurmuseum Fryslân. Een week later kregen we wel een opsteker toen vier van onze marketingcampagnes eervolle vermeldingen kregen bij de Webby Awards. Op 16 april wonnen we ook de Artifex Award 2012 voor effectief cultureel ondernemerschap. Op 18 april kregen Dok architecten en LBP|Sight de Bouwtechniek Award 2012 voor de ‘akoestische’ vloer die ze speciaal voor Het Scheepvaartmuseum ontworpen. In mei volgden nog twee andere prijzen: de Amsterdamse Architectuurprijs oftewel de Gouden A.A.P. (14 mei) en de publieksprijs van de mediavakprijs Gouden Reigers (22 mei).


Op 13 april verwelkomden we bijna 500 buren op onze Burenavond. In het daaropvolgende Museumweekend van 14 en 15 april ontvingen we 10.533 bezoekers. Het Scheepvaartmuseum was dit weekend gratis toegankelijk. Wie dat wilde kon een kleine donatie doen om een nieuwe aanwinst te ondersteunen, Standpaviljoen te Scheveningen van Frans Smeers. Een kopie op canvas was te zien op het Open Pleyn. Deze ‘case for support’ leverde een kleine 500 euro op. Verder stonden er tijdens het Museumweekend rondvaarten met ons stoomschip Christiaan Brunings gepland, maar die moesten helaas na de eerste vaart al worden afgelast wegens technische problemen.


Eind april verscheen het Zeemagazijn, het magazine van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, in een geheel nieuwe vormgeving. Op 13 juni verscheen ons jaarverslag van 2011. Voor het eerst is dit geen boekwerk, maar een film van 4 minuten. Met deze toegankelijke vorm hopen we meer mensen te bereiken. Het jaarverslag werd in de eerste week bijna 1.000 keer bekeken.


bijzondere bezoekers

Op 17 april, net iets meer dan een half jaar na onze heropening, ontvingen we onze 300.000ste bezoeker, Felice van Leth uit Utrecht. Felice (21) kwam samen met enkele studiegenoten van de theateropleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht naar het museum om inspiratie op te doen voor een toneelstuk over water. In mei hadden we nog meer bijzondere bezoekers. Op 8 mei ontvingen we de leerlingen van mytylschool De Schalm uit Breda. De lichamelijk en meervoudig gehandicapte leerlingen hadden een prachtige dag. Op 10 mei verwelkomden we oud-premier Piet de Jong (97), samen met enkele andere leden van zijn toenmalige kabinet. Onder De Jongs premierschap werd ons gebouw het Zeemagazijn een Rijksmonument.


beoordeeld

Op 10 mei kregen we de eerste resultaten van ons publieksonderzoek. Die zijn bijzonder goed. De spontane naamsbekendheid van ons museum is enorm gestegen; landelijk staan we nu op de 6e plaats in het rijtje van bekende musea. Verder krijgen we als gemiddeld cijfer een 8. Twee weken later was er minder goed nieuws: de Raad voor Cultuur stelde voor onze subsidie te korten omdat we zouden ‘onderpresteren’ op enkele kerntaken. We zijn het niet eens met de argumentatie en hebben een bezwaarbrief gestuurd.


schepen

We hadden dit kwartaal een paar mooie schepen aan de steiger. Eerst de zeesleepboot Holland (25 april – 5 mei), daarna het zeiljacht Pumula (9 mei – 14 mei) en ten slotte de schoenerbrik Tres Hombres (6 – 10 juni). De Tres Hombres bracht onder meer 24.000 repen ambachtelijke chocola uit Grenada. De bemanning leidde bezoekers van Het Scheepvaartmuseum rond en er waren chocoladeproeverijen.