publieksonderzoek: gemiddeld een 8


  Onderzoek | Nieuws

Enkele keren per maand vragen onderzoekers van Motivaction bezoekers (12+) van Het Scheepvaartmuseum naar hun ervaringen. We gebruiken de adviezen om ons museum waar het kan te verbeteren.


In het eerste halfjaar van 2012 gaven onze gasten ons museum een gemiddeld rapportcijfer van 7,9. Ze zijn vooral tevreden over de goede sfeer in het museum en de klantvriendelijkheid van onze medewerkers. Een grote meerderheid is van plan om nog een keer terug te komen.


We zijn duidelijk niet langer een typisch mannenmuseum. Ook vrouwen weten ons te vinden en de verhouding is nu precies 50/50. Ook zijn we tegenwoordig populair bij de jeugd. Eenderde van de bezoekers neemt kinderen mee.


tentoonstellingen

Onze tentoonstellingen krijgen cijfers tussen 7,2 (Het Glas, Zilver en Porselein) en 8,3 (VOC-schip Amsterdam). Aandachtspunten zijn de leesbaarheid van sommige teksten en de werking van de techniek. Sommige bezoekers geven aan dat ze geïnteresseerd zijn in onderwerpen als de minder roemruchte kanten van de scheepvaart (slavernij) en de ontwikkeling van de scheepvaart in de laatste 100 jaar. Zulke feedback nemen we zeker mee in onze toekomstplannen voor nieuwe tentoonstellingen.


Zowel de thematentoonstellingen (zoals Zie je in de Gouden Eeuw en Het verhaal van de walvis) als de objecttentoonstellingen (De Globes, De Scheepsmodellen etc.) worden goed bezocht. Bezoekers besteden gemiddeld een halve dag in het museum.


service

De dienstverlening door onze medewerkers wordt met een 8,2 heel goed beoordeeld. Dit geldt voor de publieksbegeleiders in het museum en aan de kassa en voor de medewerkers in het restaurant en in de winkel. Allemaal scoren ze op het gebied van vriendelijkheid en behulpzaamheid een 8 of hoger. Ook over het restaurant, de museumwinkel, de bibliotheek en de overige faciliteiten zoals de sanitaire voorzieningen zijn bezoekers tevreden.


kinderen

Kinderen zijn vooral heel enthousiast over het Open Pleyn en de overkapping. Zij vinden het gebouw mooi, groot en indrukwekkend en anders dan verwacht. Tobias van 12 jaar zegt: “Als je op het plein bent, voelt het gewoon alsof je buiten bent en alsof het lekker weer is.” De populairste tentoonstellingen bij kinderen zijn Het verhaal van de walvis, De zeereis en het VOC-schip Amsterdam. De tentoonstellingen Zie je in de Gouden Eeuw, Haven 24/7 en Matje & Roosje en Circus Zee worden wat wisselender beoordeeld, omdat deze tentoonstellingen specifiekere leeftijdsgroepen aanspreken. Kinderen geven ook aan dat ze graag doe-activiteiten in het museum zien. Ons zomerprogramma was hier al een mooi voorbeeld van en in de herfstvakantie komen we weer met nieuwe activiteiten. Ook willen ze graag in Het Scheepvaartmuseum hun kinderfeestje vieren. Dat kan inmiddels!