derde kwartaal: nieuw vaarwater


  Jaarverslag

In het derde kwartaal van 2012 kwam Het Scheepvaartmuseum in nieuw vaarwater. Dankzij onze nieuwe collega Hilde Ruygt (projectleider publiekevenementen) hadden we voor het eerst sinds onze heropening een volle agenda met activiteiten. Hildes vuurproef was de organisatie van ons zomerprogramma Kom overzomeren in Het Scheepvaartmuseum. Het werd een groot succes. 4.376 ensen kwamen af op de gratis activiteiten zoals Kleutercircus, Hoe groot is een walvis?, Navigeren kun je leren en de Zeebellenrace.


In het weekeinde van 8 en 9 september deden we met lezingen mee aan de Open Monumentendag. Gabri van Tussenbroek vertelde over het gebruik van hout door de eeuwen heen en Liesbeth van der Pol over de renovatie van ons gebouw, het Zeemagazijn. Een week later stonden we op het culinaire festival Smaakexplosies in Zaandam, georganiseerd door onze partner Oneindig Noord-Holland. Waarom voeren we naar het andere eind van de wereld om kruiden en specerijen te halen? Onze museumgids Peter van Ruijven vertelde erover en onze chef-kok Hans Ribbens liet bezoekers het verschil proeven. Op 23 augustus hadden we een bijzonder extern evenement in Het Scheepvaartmuseum: auteur Geert Mak presenteerde bij ons zijn nieuwe boek Reizen zonder John.


aanwinsten

De opvallendste aanwinst die we het afgelopen kwartaal verworven was maar heel klein: het tabaksdoosje van de 18de-eeuwse matroos Jan Jans uit Lutjegast. Het bijzondere verhaal achter de tabaksdoos viel op en werd na een bericht door het ANP opgepikt door kranten, radio en tv. Onze directeur collecties Henk Dessens mocht er live over vertellen bij onder meer de NOS op Radio 1.


In juli gaf de Erfgoedinspectie (onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) ons een dikke voldoende voor de manier waarop we omgaan met onze collectie. Op de meeste punten halen we de maximale score, zo is te lezen in de Erfgoedmonitor. Alleen de registratie van de collectie kan beter.


culturele bezuinigingen

Het Scheepvaartmuseum ontvangt als verzelfstandigd rijksmuseum subsidie van de overheid. Staatssecretaris Zijlstra maakte op Prinsjesdag bekend wat de subsidie van de verschillende culturele instellingen zijn voor de jaren 2013-2016. Helaas wordt ook Het Scheepvaartmuseum gekort op onze oorspronkelijke subsidie aanvraag. De hele sector wordt gekort dus de korting op de subsidie van ons museum past hierbij. Het Scheepvaartmuseum is echter voldoende in staat om deze korting op te vangen omdat we dankzij onze commerciële tak niet volledig afhankelijk zijn van subsidies.


medewerkers

Onze conservator zeevaartkunde en bibliotheekcollecties Diederick Wildeman was op 1 september 25 jaar in dienst bij Het Scheepvaartmuseum. Onze museumgids Nienke de la Rive Box beleefde ook een bijzonder moment: zij presenteerde voor het eerst Het Klokhuis op tv.


Begin september verwelkomden we een nieuwe lichting museumgidsen en –docenten. Ze krijgen bij ons een intensieve training voordat ze groepen mogen begeleiden.


het compagnie fonds

Het Compagnie Fonds, onze kring van particuliere donoren, heeft sinds deze zomer nu ook een dependance in Hongkong. Een vooraanstaande Chinese zakenman is benoemd als voorzitter. Het Compagnie Fonds had al Kamers in Londen en New York. Internationale Kamers zijn waardevol bij het leggen van contacten die – bijvoorbeeld - kunnen helpen bij het maken van nieuwe tentoonstellingen. De Kamer in Hongkong is daarom een zeer waardevolle toevoeging aan Het Compagnie Fonds en onze 'poort naar het Oosten'. De leden zijn Chinezen en Nederlandse expats.


uitmarkt

Natuurlijk stonden we dit jaar ook weer op de Uitmarkt, de opening van het culturele seizoen. In onze stand in het paviljoen van de BankGiro Loterij en op het Museumplein deelden we kleine verrekijkers uit. Bezoekers konden daarmee op zoek naar Wallie – een verwijzing naar onze tentoonstelling Het verhaal van de walvis. 133 mensen vonden Wallie, gingen met hem op de foto en verdienden daarmee een gratis kaartje voor Het Scheepvaartmuseum.