cremer, schilder van de zee


Van 17 januari tot en met 7 april presenteren we Cremer, schilder van de zee, met zeegezichten van schilder en schrijver Jan Cremer.


Onze eerste tijdelijke tentoonstelling laat 30 werken zien die Cremer maakte in de periode 2005-2012. Het zijn Cremers herinneringen aan de zeeën die hij bevoer. De helft van de doeken was nog niet eerder in Nederland te zien.


Cremer beeldhouwt de zee in dikke lagen verf, met een unieke expressionistische frisheid. Je voelt dat hij de zee kent: van Noordzee tot Archangel en van Sahara Storm tot Cape Cod, overal is de zee anders. Het vergt een meesterhand om dat te laten zien.


Willem Bijleveld, algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum: “Dit is anders dan de schilderijen in onze collectie. We zien geen schepen, het gaat niet om de mens die kien de zee gebruikt voor handel, visserij of verdediging. Bij Cremer is de zee een persoonlijkheid, een heel sterke, met wie we ons als mens moeten zien te verhouden.”


Jan Cremer: “Mijn herinneringen aan de zeeën die ik heb gezien komen prachtig tot hun recht in Het Scheepvaartmuseum. In dit gebouw dat ooit van de Admiraliteit was horen mijn zeegezichten thuis.”


Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een tekst van Rogier Ormeling. De catalogus is te koop in onze museumwinkel Het Pakhuys voor 19,95 euro.