koningssloep terug naar ons museum


  Nieuws | Koningssloep

De Koningssloep keert terug naar Het Scheepvaartmuseum. Hét symbool van de Nederlandse monarchie krijgt een prachtige plek in een glazen behuizing aan de steiger van het museum.


De BankGiro Loterij steunt Het Scheepvaartmuseum met 1 miljoen euro om de terugkeer van de Koningssloep mogelijk te maken. Het project werd gisteren bekroond met een extra uitkering tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij. Tijdens het gala, gehouden in Het Scheepvaartmuseum, verdeelde de BankGiro Loterij ruim 64 miljoen euro onder culturele instellingen. Het Scheepvaartmuseum kan naast de 1 miljoen euro de komende jaren elk jaar rekenen op 400.000 euro.


Algemeen directeur Willem Bijleveld van Het Scheepvaartmuseum is heel blij met de steun van de

BankGiro Loterij: “De Koningssloep is een van de populairste objecten in onze collectie. Ze is gebouwd in 1816 en verbindt alle generaties Oranje-Nassau sinds Willem I. De troonsbestijging van Willem-Alexander en de viering van 200 jaar Koninkrijk is het perfecte moment om dit nationale icoon terug te geven aan de Nederlanders.”


Op de eerste foto: de Koningssloep rond 1900, nabij het 'Paleis' van de marine in Amsterdam, met aan de overkant de Prins Henrikkade en op de achtergrond de St. Nicolaaskerk en het wachtschip Admiraal van Wassenaer.


Op de tweede foto: manager Sponsorwervering Anne-Marie Hoogerwerf van Het Scheepvaartmuseum, managing director Marieke van Schaik van de BankGiro Loterij en algemeen directeur Willem Bijleveld van Het Scheepvaartmuseum.