kom aan boord van de vriendenvloot


  Collectie | Vriendenvloot

Word Vlootvriend en geef Het Scheepvaartmuseum meer wind in de zeilen! Als lid van de Vriendenvloot steun je Het Scheepvaartmuseum bij uitbreiding en behoud van de collectie, en help je de wetenschapsprogramma’s mogelijk maken.


Als Vlootvriend steun je Het Scheepvaartmuseum bij het behoud van de collectie en bij het ontwikkelen van bijzondere tentoonstellingen, educatieve programma’s en andere activiteiten. Je bent al Vlootvriend voor 75 euro. Daarvoor krijg je een jaar lang gratis toegang, exclusieve uitnodigingen en korting in onze museumshop en ons restaurant.


Lees verder en kom aan boord!


geef een vlootvriendschap cadeau!

Op zoek naar een origineel cadeau waarmee je tegelijkertijd Het Scheepvaartmuseum steunt? Je kunt ook een ander lid maken van de Vriendenvloot. De nieuwe Vlootvriend of (Bijzonder) Begunstiger ontvangt dan alle voordelen en privileges en jij steunt Het Scheepvaartmuseum!

Neem contact op met de afdeling Vriendenvloot.voor vlootvrienden:


Voor onze Vlootvrienden staan de volgende exclusieve activiteiten op de agenda:


agenda najaar:


 • Vrijdag 5 september: jaarlijkse vaartocht Christiaan Brunings
 • Graag nodigen wij u uit aan boord van ons stoomschip Christiaan Brunings op 5 september. Om 14.30 uur vaart de voormalige ijsbreker die gebouwd werd in 1900 uit. We meren rond 15.00 uur af bij de Oranjewerf, de huiswerf van de Christiaan Brunings, voor een korte rondleiding en een verhaal over het behoud van ons varend monument. Aan boord van het schip worden een hapje en een drankje geserveerd. Om circa 18.00 uur zijn we weer terug bij Het Scheepvaartmuseum.


  Deelname bedraagt € 10,- euro per persoon. Begunstigers en Bijzonder begunstiger mogen, met een introducé, kosteloos deelnemen. Meld u hier aan.

 • Zondag 21 september: Restauratie van de Koningsloep
 • Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de terugkeer van de Koningsloep. De restauratie van de romp van de sloep vindt aanvankelijk plaats in ons depot in Noord-Holland. Van woensdag 17 tot en met zondag 21 september is de restaurator in het museum aan het werk. Hij werkt aan de restauratie van vergulde gevleugelde godinnen van de Koningssloep. Op zondag 21 september organiseren wij een speciale bijeenkomst voor alle Vlootvrienden en sponsoren. Van 14:00 tot 15:00 uur vertellen directeur collecties Henk Dessens en hoofd collectiebeheer Oskar Brandenburg een visueel ondersteund verhaal over de restauratie. Tijdens deze lezing belichten zij het gehele restauratieproces van de Koningssloep die in 1818 voor Koning Willem I werd gebouwd. Aansluitend kunt u de restauratie op zaal bezoeken, waar conservator kunstnijverheid Sarah Bosmans een toelichting geeft op de vergulde beeldengroep.


  Aan deelname van de lezing zijn geen kosten verbonden. Meld u hier aan.

 • Zaterdag 25 oktober: Maritieme collecties - MAS Antwerpen
 • Op zaterdag 25 oktober bekijken we een andere maritieme collecties: die van het MAS | Museum in Antwerpen. In dit museum maken bezoekers kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen. De zesde verdieping gaat over de 'Wereldhaven', met collecties over handel en scheepvaart. In een zogenaamde Quicktour die start om 13.00 uur, maakt u kennis met MAS | Museum aan de Stroom. De tour eindigt op de zesde etage waar conservator maritieme collecties Dr. Jan Parmentier vertelt over de maritieme collectie het tot stand komen van ‘het kijkdepot’ en tentoonstelling ‘Wereldhaven’.


  Deelname € 10,- per persoon. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar die vergeven worden op volgorde van aanmelding. Op zaterdag 25 oktober verzamelen we om 12.30 bij het MAS in Antwerpen. Het programma eindigt om circa 15.30 uur. Meld u hier aan.

 • Donderdag 13 november: 22ste museumsymposium; Reisjournalistiek, vroeger en nu.
 • Deze 22ste editie van het jaarlijks museumsymposium staat in het teken van reizen en reisliteratuur door de eeuwen heen. Welke drijfveren brachten mensen ertoe te gaan reizen? Aan welke soort van belevenissen schonken reizigers vroeger aandacht? Hoe is dat tegenwoordig? En voor wie waren en zijn reisverhalen bedoeld? Sprekers zullen vanuit uiteenlopende achtergronden hun licht laten schijnen op deze en andere vragen.


  Het museumsymposium vindt plaats in Het Scheepvaartmuseum van 15:00 uur tot en met 18:45 uur Deelname bedraagt €15,- euro per persoon. Het volledige programma wordt tijdig per e-mail verzonden. Meld u hier aan.

 • Vrijdag 21 november: Eindejaarsbijeenkomst- exclusief voor Begunstigers en Bijzonder begunstigers
 • Informatie volgt