over het museum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee in onze genen zit. Ons gebouw, het Zeemagazijn, heeft een complete metamorfose ondergaan. Je bent van harte welkom.

 
 

koop je museumkaartje

 
 
 
 
 
 
 

het scheepvaartmuseum


Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In prikkelende, interactieve tentoonstellingen ontdek je op je eigen manier 500 jaar maritieme geschiedenis. Sfeervolle objecttentoonstellingen tonen het beste uit de vooraanstaande collectie. Er zijn speciale tentoonstellingen voor kinderen, zoals Zie je in de Gouden Eeuw en Het verhaal van de walvis. Er is er zelfs vanaf 18 april een voor kinderen rond de 6 jaar: Het leven aan boord. Niemand is te oud voor de spannende attractie De Zeereis en buiten ligt natuurlijk weer de replica van het beroemde VOC-schip Amsterdam. Het Scheepvaartmuseum is volledig vernieuwd maar ademt nog steeds geschiedenis, het is een prachtig stoer gebouw in het hart van Amsterdam.

 • Plattegrond van het museum
 • Meer over de geschiedenis en de renovatie van het Zeemagazijn

 • nieuwsbrief

  Vier keer per jaar verschijnt onze nieuwsbrief Het Journaal. Bekijk hier de laatste editie. In het geval je onze nieuwsbrief wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen. Wanneer je onze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, dan kun je je altijd afmelden met een link in de nieuwsbrief zelf of door een e-mail te sturen naar info@hetscheepvaartmuseum.nl


  directie

  Pauline Krikke - algemeen directeur

  drs. Henk Dessens - directeur Collecties


  raad van toezicht

  drs. Stef G.H. Kranendijk, voorzitter

  ir. Margriet Tiemstra

  mr. Tanja L. Nagel

  vice-admiraal Matthieu J.M. Borsboom

  ir. Anton J.M. Valk CBE

  drs. Hans Gerson

  bezoekersinformatie


  Ook zonder kaartje ben je welkom in Het Scheepvaartmuseum. Het Open Pleyn, museumwinkel Het Pakhuys, restaurant Stalpaert en de bibliotheek zijn vrij toegankelijk.


  openingstijden

 • Het museum is 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur, het restaurant en de museumshop zijn ook geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het Scheepvaartmuseum is gesloten 27 april (Koningsdag), Eerste Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari).
 • De bibliotheek is geopend op donderdag van 9.30 tot 17.00 uur. Op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei, is de bibliotheek gesloten.

 • entreeprijzen

 • 15,00 euro | volwassenen vanaf 18 jaar
 • 7,50 euro | kinderen van 5 t/m 17 jaar, studenten, Stadspas Amsterdam, CJP Cultuurkaart
 • Gratis | kinderen van 0 t/m 4 jaar, Museumkaart, I amsterdam City Card, Vriendenvloot, Het Compagnie Fonds, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, Vereniging Rembrandt, ICOM-pas, VVV-medewerkerspas, Holland Pass ticket, begeleiders van mensen met een beperking
 • Voor groepen vanaf 15 personen hebben we speciale groepsprijzen: 12,00 euro per volwassene en 6,00 euro per kind. Reserveer van tevoren via (020) 52 32 203 of via e-mail.
 • Voor educatiegroepen gelden andere tarieven, kijk hier voor meer informatie. Neem voor meer informatie of advies contact op met onze afdeling Educatie: (020) 52 32 300, bereikbaar op maandag t/m donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Of stuur een e-mail. Ook kan de reservering online worden gemaakt. We ontvangen de aanvraag graag zo spoedig mogelijk, uiterlijk 2 weken voor het museumbezoek.
 • Je kunt bij ons ook een Museumkaart kopen voor 54,95 euro. Je Museumkaart kun je meteen gebruiken. Voor meer informatie over de Museumkaart kijk op: www.museumkaart.nl


  Het is mogelijk om online je toegangstickets te kopen. Na betaling ontvang je de tickets per mail. Met de uitgeprinte tickets heb je toegang tot het museum. Koop hier je tickets.


  bereikbaarheid


 • Openbaar vervoer
 • Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer een kwartier lopen naar Het Scheepvaartmuseum, over de Prins Hendrikkade of langs de Openbare Bibliotheek. Het museum is ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus 22 (Indische buurt) en 48 (Borneo Eiland) vertrekken bij het Victoria Hotel (voor het Centraal Station) en stoppen bij halte Kadijksplein, vlakbij Het Scheepvaartmuseum.


  parkeren


  Als bezoeker van Het Scheepvaartmuseum kunt u parkeren in parkeergarage Markenhoven. Deze bevindt zich op vijf tot tien minuten lopen van het museum. Als u het parkeerkaartje vanuit de parkeergarage meeneemt naar het museum en laat afstempelen in de museumwinkel, ontvangt u voor de eerste drie uur 25% korting bij betaling in de garage. Twee andere parkeergarages bevinden zich op langere loopafstand van Het Scheepvaartmuseum: Oosterdok en Oostenburgereiland. Er zijn rondom het museum openbare parkeerplekken, maar deze zijn beperkt beschikbaar en niet alleen beschikbaar voor bezoekers van het museum.


  Iets verder van het museum, vlakbij de Piet Heintunnel, kun je bij P+R Zeeburg voordelig parkeren als je aansluitend met het openbaar vervoer naar het centrum reist. Inrijden op werkdagen na 10.00 uur (en weekend en feestdagen) kost €1,- per dag, inrijden op werkdagen voor 10.00 uur kost € 8,- per dag.

  Tram 26, uitstappen halte Kattenburgerstraat, brengt je snel naar Het Scheepvaartmuseum.

  Bezoek de website van P+R Zeeburg voor meer informatie.


  Op zondag kun je in de omgeving van de Kattenburgerstraat en Oostenburgergracht gratis parkeren. Kijk hier voor meer informatie.


  Voor meer informatie over parkeren in Amsterdam en mogelijke wegwerkzaamheden, bekijk de website van Gemeente Amsterdam voor actuele informatie.


 • Over het water
 • De hop on - hop off Red Line Canal Bus van Canal Company vaart langs Het Scheepvaartmuseum. De Red Line vertrekt elke 30 min. vanaf verschillende locaties in Amsterdam. Stap uit bij halte Maritime Museum/Artis Zoo, vlak naast het museum. Bezoek de website van Canal Company voor meer informatie.


  De Museum Line van Lovers Company vaart ook langs Het Scheepvaartmuseum en vertrekt elk half uur vanaf verschillende locaties in Amsterdam. Stap uit bij halte Scheepvaartmuseum. Deze halte ligt vlak naast het museum. Bezoek de website van Lovers voor meer informatie.


  toegankelijkheid

  Het Scheepvaartmuseum is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Alle tentoonstellingen en voorzieningen zijn bereikbaar via liften. Bij het VOC-schip Amsterdam is een speciale lift geplaatst. Wanneer je het museum niet kunt bezoeken zonder een begeleider, dan heeft deze persoon gratis toegang. Met het oog op de veiligheid van de collectie is het gebruik van scootmobielen helaas niet toegestaan in het museum. Je kunt gebruikmaken van een van onze rolstoelen.


  Vlakbij de hoofdingang, aan de Kattenburgerstraat, is een algemene parkeerplaats voor mensen met een parkeerkaart voor mindervaliden.


  Het Scheepvaartmuseum op www.toegankelijkamsterdam.nl.


  plantage amsterdam

  Het Scheepvaartmuseum maakt deel uit van de Plantage. De mooiste buurt in de Amsterdamse binnenstad is een plek waar natuur, wetenschap, geschiedenis en cultuur hand in hand gaan. De Plantage is cultuur in het groen: talrijke musea en roemrijke theaters pronken tussen lommerrijke parken en een dierentuin. Het is de achtertuin van de grachtengordel met en een keur aan cafés en restaurants aan het water. Kijk op de website van de Plantage voor meer informatie: www.plantageamsterdam.nl


  bezoekvoorwaarden

  Onze bezoekvoorwaarden kunt u hier bekijken.


  website voorwaarden

  Onze website kunt u anoniem raadplegen. Alleen in het geval u bestellingen doet of via een daartoe ingerichte pagina contact met ons wilt opnemen, vragen wij u relevante persoons- en contactgegevens in te vullen. Voorwaarden omtrent de website kunt u hier bekijken.

  veelgestelde vragen


  Dit is een overzicht van veelgestelde vragen. Praktische informatie (over o.a. prijzen, openingstijden, bereikbaarheid) vind je hierboven.


  kaartverkoop en reserveren

  Kan ik online kaarten kopen?

  Je kunt op onze website toegangskaarten kopen voor Het Scheepvaartmuseum. De e-tickets zijn zes maanden geldig vanaf aankoopdatum. Met het geprinte e-ticket krijgt u fastlane toegang tot het museum. Koop hier online je ticket(s).


  Indien je gebruik wilt maken van een kortingskaart of voucher dan kun je bij de kassa van het museum een ticket te kopen.


  Kan ik kaarten zonder datum kopen?

  Je kunt bij de kassa van Het Scheepvaartmuseum alleen kaarten kopen voor dezelfde dag. Online zijn de e-tickets zes maanden geldig na aankoopdatum.


  Verkopen jullie Museumkaarten?

  Ja, je kunt bij de kassa van Het Scheepvaartmuseum een Museumkaart voor € 54,95 kopen. Je hebt dan meteen gratis toegang tot het museum.


  Verkopen jullie cadeaubonnen?

  Helaas verkopen we geen cadeaubonnen.


  Zijn er tentoonstellingen of activiteiten waarvoor ik moet reserveren?

  Voor onze tentoonstellingen hoef je niet te reserveren. Voor onze maritieme belevenis De zeereis vertrek je per groep, maar daarvoor kun je je gewoon melden op het Open Pleyn. Soms hebben we speciale activiteiten waarvoor je je wel moet aanmelden, maar dit staat dan specifiek vermeld.


  Kan ik reserveren voor restaurant Stalpaert?

  Op dit moment is het niet mogelijk om te reserveren voor restaurant Stalpaert.


  Kan ik het VOC-schip Amsterdam apart bezoeken?

  Je kunt ons VOC-schip alleen bezoeken met een kaartje voor het museum.


  praktisch

  Mag ik eten en drinken meenemen?

  Ja, dat mag, maar niet voorbij de ingangen naar de tentoonstellingen. Op het Open Pleyn, de steiger en het ponton mag je gerust wat eten of drinken.


  Mag ik mijn tas meenemen in het museum?

  Met het oog op de veiligheid vragen we je tas achter te laten in de garderobe als die groter is dan een velletje papier (A4). Paraplu's mogen ook niet mee in het museum.


  Mag ik fotograferen en filmen in Het Scheepvaartmuseum?

  Ja, dat mag. Met het oog op de veiligheid van onze collectie is het gebruik van flits-/kunstlicht en statieven echter niet toegestaan in de tentoonstellingszalen.


  Hoe kom ik bij Het Scheepvaartmuseum?

  Dit lees je hierboven onder het kopje Bezoekersinformatie.


  Zijn er parkeerplaatsen voor bezoekers met beperkingen?

  Voor het museum, aan de Kattenburgerstraat, is een speciale parkeerplaats voor bezoekers met beperkingen.


  Kan ik in Het Scheepvaartmuseum een rolstoel lenen?

  Ja, we hebben enkele rolstoelen te leen voor mensen met beperkingen. Deze zijn ook bedoeld voor mensen die met een scootmobiel naar het museum komen.


  Mag ik mijn scootmobiel gebruiken in het museum?

  Met het oog op de veiligheid van de collectie zijn scootmobielen niet toegestaan in het museum.


  Kan ik met mijn boot aanmeren bij de steigers van Het Scheepvaartmuseum?

  Omdat we uw veiligheid en die van de andere bezoekers niet kunnen garanderen is aanmeren bij onze steigers helaas niet mogelijk.