maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 2 oktober

 

2004

Viering van het 60-jarig jubileum van de (reeds opgeheven) Marine Vrouwenafdeling (MARVA) in de Jaarbeurs te Utrecht.

Bron: www.marine.nl

 

2004

Het Chinese containerschip 'CSCL Europe' van rederij China Shipping Container Lines loopt tijdens zijn maidentrip de ECT-Deltaterminal op de Maasvlakte binnen. Samen met het zusterschip de 'CSCL Asia' is het officieel het grootste containerschip ter wereld (lengte 334 meter, 90.645 brt) en daarmee iets groter dan het Chinese containerschip 'OOCL Shenzhen'. In totaal kan 8.468 TEU worden geladen, waarvan 4.591 aan dek en waarvan 700 reeferaansluitingen. Beide schepen worden ingezet in de AEX-1 dienst tussen Oost-Azië en Europa en zullen worden gevolgd door nog drie containerschepen van dit type.

Bron: www.portofrotterdam.com

 

1991

Stranding van het lichtschip 'Texel' bij Petten tijdens een zware storm. Op 8 oktober 1991 wordt begonnen met de sloop van het schip.

Bron: 'De Reddingboot' (1991)

 

1983

Inwerkingtreding van de Wet Voorkoming Verontreiniging door Schepen (een initiatief van de ministeries van Verkeer & Waterstaat en WVC). Het is de Nederlandse uitwerking van het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (MARPOL 73/78), welke zich ten doel stelt om de zeeverontreiniging door schepen zowel te beperken als te voorkomen.

Bron: www.vissersbond.nl

 

1970

De coaster ms. 'Shamrock Reefer' (1960) van J. Pinkster uit Groningen, op weg van Rotterdam naar de Kaap Verdische Eilanden, strandt op de kust van Berlenga Island, 60 mijl ten noorden van Lissabon en gaat verloren.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

1945

Door de Marinestaf wordt besloten, dat het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder zal blijven.

Bron: Ph. M. Bosscher: 'Van Medemblik naar Den Helder (1829 - 1960)' in: 'Het Instituut' (2000)

 

1941

De (neutrale) Amerikaanse destroyer USS 'Winslow' (DD 359) poogt de bemanning te redden van het Nederlandse vrachtschip 'Tuva' (1934) van de Maatschappij Vrachtvaart, varende in konvooi O.N. 19 a op weg van Reykjavik naar Florida, onder kapitein A. van Duijn. De 'Tuva' was kort daarvoor op de Atlantische Oceaan, op positie 54.16° N / 26.36° W, getorpedeerd door de Duitse onderzeeboot 'U 575'. 'De Winslow' ontdekt tegelijkertijd de Duitse onderzeeboot en valt deze aan. De 'Tuva' zinkt echter zo snel, dat de bemanning niet meer aan boord van de destroyer genomen kan worden, maar slaagt er daarentegen wel in om door een ander koopvaardijschip aan boord te kunnen worden genomen. Eén bemanningslid komt hierbij om het leven.

Bron: http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/41-03.htm

 

1939

Het artillerie-instructieschip Hr.Ms. 'Van Kinsbergen' verlaat de haven van Nieuwediep om samen met de onderzeeboten Hr.Ms. 'O 15' en Hr.Ms. 'O 20' via Schotland en de Azoren naar de Nederlandse Antillen (Curaçao) te varen. De schepen varen ten noorden van Schotland vanwege het gevaar voor zeemijnen. De schepen zullen eind oktober 1939 in de West arriveren.

Bron: 'Marineblad' (1939)

 

1931

Het vrachtschip ss. 'Johanna' (1917) van Jos de Poorter uit Rotterdam, op weg van Huevla (Zweden) naar Rouan (Frankrijk) met een lading pyriet, loopt bij Brest op de rotsen en gaat verloren. De bemanning kan hierbij worden gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

1916

B&W van de gemeente Amsterdam en het Dagelijks Bestuur van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum houden een vergadering over de toewijzing van een bouwlocatie in het Amsterdamse stadsplan 'Uitbreiding Zuid'. Het gaat om een kavel van 30 bij 16 meter, gelegen aan de Lairessestraat hoek Cornelis Schuytstraat. De eerste oplevering van dit voorlopige museumgebouw op voornoemde locatie zal begin 1920 kunnen plaatsvinden.

Bron: 'Jaarverslag VNHSM' (1920)

 

1852

Het beurtschip 'Acht Gebroeders', beurtschip van Bergen op Zoom naar Zierikzee v.v. lijdt schipbreuk op de zandplaat Dorschman vlak voor Zierikzee (Goereesche Gat).

Bron: J.C.E. Gosler: 'Schipbreuk der acht gebroeders...' (1852)

 

1799

Slag bij Alkmaar: De Brits/Russische invasie- troepen in Noord-Holland zijn verzwakt door het uitbreken van ziektes. De Nederlanders daarentegen kunnen hun stellingen met nieuwe manschappen aanvullen en bepaalde delen van het land worden onder water gezet. De hertog van York neemt op 2 oktober het initiatief en zet met zijn troepen langs de strand- en duinstrook, de aanval richting Egmond in, tot Wijk aan Zee. Noodgedwongen moet de Franse Genraal Brune Alkmaar opgeven en zich in zuidelijke richting terugtrekken. De Engelsen beschouwen dit op hun beurt als een grote overwinning en trekken, met de Prins van Oranje, vervolgens Alkmaar binnen.

Bron: 1799! 'Strijd achter de duinen' tentoonstellingsbrochure Marine Museum (1999)

 

1706

Een Oostzee-konvooi bestaande uit 70 koopvaarders, begeleid door acht Nederlandse oorlogsschepen, waaronder de 'Raaf' onder bevel van de kapitein-ter-zee A. Braak, de 'Hardenbroek' onder kapitein-ter-zee J. de Meijer en de 'Grijpskerk' onder luitenant-ter-zee H. Ravens, wordt, ten tijde van de Spaanse Successie oorlog, nabij de Doggersbank aangevallen door een Frans eskader onder admiraal Forbin. Tijdens dit gevecht weet de handelsvloot te ontkomen; de 'Raaf' en de 'Groningen' gaan daarbij verloren, waarbij Braak, de Meijer en Ravens sneuvelen. De 'Hardenbroek' zal als prijs door Forbin naar Duinkerken worden opgebracht.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1690

Een gecombineerde Engels-Nederlandse vloot, (het Nederlandse eskader onder bevel van de luitenant-admiraal Cornelis Evertsen), verricht een aanval op enkele batterijen op de rivier bij Cork in Ierland en weet vervolgens de aldaar gelegen forten te overmeesteren. Korte tijd later, op 17 oktober, wordt ook de nabijgelegen havenplaats Kinsale aangevallen. De gecoördineerde vlootactie is noodzakelijk aangezien het katholieke Ierland, met hulp van de Fransen, in opstand was gekomen tegen de stadhouder, prins Willem III, die in 1688 tevens tot koning van Engeland was uitgeroepen. De Ieren wensten echter trouw te blijven aan de verdreven katholieke koning Jacobus II.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1622

Ontzet van Bergen op Zoom door de troepen van het Staatse leger onder prins Maurits. Ook de 15-jarige matroos Michiel Adriaenszn. de Ruyter maakt deel uit van de bezetting van de stad en behoort tot een van de vele schepelingen, aangeworven om onder prins Maurits tijdelijk dienst te nemen in het Staatse leger.

Bron: A. van der Moer: 'De Luitenant-Admirael-Generael' (2000)