maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 25 juli

 

1944

Operation 'Crimson': De kruiser Hr.Ms. 'Tromp', behorende tot de British Eastern Fleet, verricht een aanval in de Baai van Sabang (Nederlands-Indië). Tijdens deze aanval incasseert de 'Tromp' vier granaten van enkele Japanse walbatterijen, waarbij niemand gewond raakt. De commandant, de kapitein-ter-zee F. Stam wordt hiervoor onderscheiden met de Bronzen Leeuw en met de Britse Distinguesed Service Order.

Bron: 'Maritiem Nederland' (1994)

 
 

1942

Het passagiers/vrachtschip ss. 'Tjinegara' (1931) van de Java-China-Japan Lijn, verbouwd tot troepentransportschip en varende in dienst van de Amerikaanse W.S.A., op weg van Brisbane naar Noumea, onder kapitein J. Naerebout, wordt ten oosten van Rockhampton door de Japanse onderzeboot 'U 169' getorpedeerd en tot zinken gebracht op positie 23.18° Z / 165.23° O. Alle opvarenden kunnen hierbij worden gered.

Bron: L.L. von Münching: 'De Nederlandse koopvaardij in WO II' (1978)

 

1917

Het vrachtschip ss. 'Gelderland' van de Steenkolen Scheepvaart Maatschappij uit Rotterdam, op weg van de river Tyne naar Rotterdam, onder kapitein L. Leusjes, wordt op de Noordzee, 4 mijl ten westen van Hoek van Holland, door drie Duitse vliegtuigen gedwongen om naar Zeebrugge te varen. Het schip zal daar blijven liggen tot het einde van de Eerste Wereldoorlog en uiteindelijk weer aan Nederland worden teruggegeven. De schoener 'Janna' (1910), op 24 juli vanuit Maassluis naar Le Havre vertrokken, wordt door een Duitse onderzeeboot voor Hoek van Holland tot zinken gebracht. De bemanning kan hierbij worden gered door een loodsboot en worden terug gebracht naar Hoek van Holland.

Bron: L.L. von Münching: 'De Ned. koopvaardij in WO I' in: 'DBW' jrg. 59 nr. 3 (2004)

 

1886

Palingoproer in Amsterdam: naar aanleiding van een verbod op het zogenaamde 'paling-trekken' - een volksvermaak, waarbij vanuit een bootje een levende paling van een over de gracht heengespannen lijn getrokken moest worden. Bij het hierna ontstane oproer vallen 26 doden en tientallen gewonden.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)

 

1857

Oprichting van de firma W. & A.H. Meursing voor de exploitatie van de scheepswerven in Nieuwendam en 'De Nachtegaal' in Amsterdam. Nog in datzelfde jaar zal de werf 'Concordia' worden gekocht aan de Oostenburgervoorstraat. In 1863 zal deze werf, door samenwerking met W.A. Huygens, vervolgens in handen komen van de firma Meursing & Huygens.

Bron: E. Spits: 'ss. Christiaan Brunings' (2000)

 

1854

Vertrek vanuit Batavia van de raderstoomboot Zr.Ms. 'Soembing' onder bevel van de kapitein-luitenant-ter-zee G. Fabius voor een eerste geheime missie naar Japan. Op 20 augustus loopt het schip de baai van Nagasaki binnen. Gedurende de hierop volgende twee maanden zal door Fabius en enkele officieren dagelijks les worden gegeven aan een door de Gouverneur van Nagasaki geselecteerd groepje van 20 leerlingen, in de vakken stoomwerktuigkunde, scheepsbouw, artillerie en andere vakken. Op 26 oktober 1854 zal de terugtocht via Hongkong worden aanvaard, waarna de 'Soembing' op 15 november weer zal terugkeren op de rede van Batavia.

Bron: H. Stapelkamp: 'Gerhardus Fabius (1806 - 1888), een leven voor de marine' (1999)

 

1818

Tewaterlating van het kuilkorvet Zr.Ms. 'Arend' op de Rijkswerf te Amsterdam.

Bron: P. Vermeulen: 'De schepen van de Koninklijke Marine en die der GM' (1962)

 

1721

Overlijden van de luitenant-admiraal Geleyn Evertsen te Middelburg (geboren te Vlissingen op 22 januari 1655). Geleyn Evertsen nam deel aan drie grote zeeslagen tijdens de Derde Engelse Oorlog in 1673 en aan de aanval op Martinique. Hij begeleidde stadhouder, prins Willem III naar Engeland in 1688 tijdens de 'Glorious Revolution' en voerde het commando tijdens de Zeeslag bij Kaap de la Hogue in 1692, tijdens de Negenjarige Oorlog. Hierna commandeerde hij een Nederlands smaldeel tijdens de actie bij Kopenhagen tegen de Denen in 1700. In 1707 werd hij bevorderd tot luitenant-admiraal van de Admiraliteit van Zeeland. Op 2 augustus wordt hij begraven in de Sint Pieterskerk in zijn woonplaats Middelburg.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1694

Door de gecombineerde Engels-Nederlandse vloot onder admiraal lord John Berkeley of Stratton en luitenant-admiraal Philips van Almonde wordt, ten tijde van de Negenjarige Oorlog, de Franse havenstad Le Havre gebombardeerd.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1624

Overlijden van Steven van der Haghen te Utrecht (geboren te Amersfoort in 1563). Van der Haghen vertrok in 1599 als admiraal met een expeditie van drie schepen in opdracht van de Amsterdamse Compagnie van Verre naar Oost-Indië. In 1603 vertrok hij als admiraal over 13 schepen van de VOC naar Azië met de instructie van de Heeren XVII om de Spanjaarden en Portugezen aldaar aan te vallen. In februari 1605 veroverde hij de Portugezen op Ambon en had hij bovendien een belangrijk aandeel in de verovering van Jacatra in 1619.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1519

Ingevolge een plakkaat van 1519 dient de voor die dag gevangen haring extra te worden gemerkt.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)