maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 31 maart

 

2006

Smit Internationale bestelt bij Damen Shipyards elf nieuwe havensleepboten, deels ter vervanging van de huidige vloot. De groei moet voornamelijk komen uit de havensleepdiensten en de terminal-activiteiten, waarvoor nu dus elf nieuwe schepen zijn besteld. Daarnaast zullen voor de takel- en transportdivisie zeven breed inzetbare werkschepen worden aangekocht van Hadi H. Al-Hamman in Saoedi-Arabië.

Bron: Smit Internationale

 

2001

Doop van de msrb 'Johanna Margareta' van de KNRM, type 'Harder 2000', uitgerust met waterjets en betaald uit een schenking van de heer G.R.J. van Wesel en mevrouw F.M. Anneveld-van Wesel. De Harder 2000 zou alle ribs van het type Atlantic, Float en Avons gaan vervangen, echter na verloop van tijd zal blijken, dat het type Harder 2000 ongeschikt zou zijn voor de Wadden-stations. De KNRM zal daarna besluiten om de boten in reserve te nemen, dan wel in bruikleen te geven aan Curaçao (de 'Antje').

Bron: www.dorusrijkers.nl

 

1994

De motorreddingvlet 'Jansje Baart' van de KNRM (station Lemmer) weet, onder zware weersomstandigheden, de bemanning van het zinkende binnenvaartschip 'Brutus' varende op het IJsselmeer te redden (harde wind - ZW 5-7 - en een verraderlijke zee).

Bron: www.knrm.nl

 

1991

Opheffing van het Warshaupact als bondgenootschap van de Sovjet Unie na het uiteenvallen van het Oostblok. Het Warshaupact werd in 1949 opgericht als reactie op de oprichting van de Noord Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) in datzelfde jaar.

Bron: A. Hakkert: 'Wel vergeven, niet vergeten' (2003)

 

1991

Officiële opening van het nieuwe Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine te Den Helder.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1982

Een helikopter van het type SH-14B Westland Lynx (de 275) van squadron 860 van de Marine Luchtvaatdienst (VSQ 860) crasht in de Atlantische Oceaan ten oosten van de Verenigde Staten tijdens een boordplaatsing op het standaardfregat Hr.Ms. 'Callenburgh'. De crew kan uit zee opgevist worden.

Bron: 'Jaarboek van de Marine' (1982)

 

1958

Aan boord van het Noorse immigrantenschip 'Skaubryn', op weg van Malta naar Australië, breekt 's nachts brand uit ter hoogte van Aden op de Indische Oceaan. De 1.082 passagiers en 208 bemanningsleden kunnen het schip met de reddingboten verlaten en worden opgepikt door de Britse olietanker ms. 'City of Sydney' en het Italiaanse passagiersschip 'Roma'. De sleepboot 'Cycloop' van NV Bureau Wijsmuller kan op 2 april het slagzij makende schip op sleeptouw nemen, maar moet de verbinding verbreken als het schip toch nog zinkt. 700 passagiers kunnen later vanuit Aden door de 'Johan van Oldenbarnevelt' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' naar Australië worden gebracht.

Bron: C. de Haas: 'De Grote Drie' (1976)

 

1948

De eerste naoorlogse eenheid van het Korps Mariniers arriveert op Curaçao en wordt ondergebracht op de Marinebasis Parera. Een jaar eerder in 1947 werd op Curaçao reeds een marinecommando en een stationsschip gestationeerd. Twee jaar later in 1950 zal door de Nederlandse regering worden besloten, dat de externe verdediging van de Nederlandse Antillen zal worden opgedragen aan de Koninklijke Marine.

Bron: W. Geneste: 'Het Koninkrijksstatuut en de Kon. Marine' in: 'Maritiem Nederland' jrg. 94 nr. 1 (2005)

 

1944

Oplevering van de tanker ms. 'Backhuysen' (ex- 'Empire Fletcher') aan de Nederlandse regering te Londen. De 'Backhuysen' is een van de 24 'Replacement-schepen', aangekocht door de Nederlandse regering in Londen, ter compensatie van de zware verliezen van de Nederlandse koopvaardij.

Bron: L.L. von Münching: 'Het mts. 'Backhuysen' in: 'DBW' jrg. 53 nr. 5 (1998)

 

1943

Het 'vergeten' bombardement op Rotterdam: Door een eskader van 99 vliegtuigen van de US Airforce wordt, met als doel de werf van Wilton-Feijenoord, Rotterdam-west gebombardeerd. De bommen vallen echter door de sterke wind naast het doel als gevolg waarvan er 326 doden en meer dan 400 gewonden te betreuren zijn.

Bron: A. Hakkert: 'Wel vergeven, niet vergeten' (2003)

 

1925

De motorzeilschoener 'Harmina' (1890) van G. Bakker uit Groningen, op weg van Lübeck naar Oskarshamn met een lading zout, strandt bij Kalmarsund en wordt tot wrak geslagen. De bemanning wordt gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

1917

De tanker ss. 'Hestia' (1916) van de Nederlandsch-Indische Tankstoomboot Maatschappij, varende in ballast van Rotterdam naar Londen, wordt op de Noordzee door een Duitse onderzeeboot tot zinken gebracht. 13 van de 36 opvarenden komen om het leven.

Bron: 'De Zee' (1917)

 

1906

Herdenking van het 50-jarig jubileum van de Kweekschool voor Zeevaart aan het Galgewater in Leiden in aanwezigheid van HM koningin Wilhelmina en ZKH prins Hendrik. De koningin reikt de prijzen uit van de op die dag gehouden roeiwedstrijden.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

1851

Het driemast zeilschip 'Jacob Roggeveen' (1841) van Jeremias Meyjes & Zn uit Amsterdam onder kapitein J.C. Rolff, op weg van Batavia naar Amsterdam, wordt bij Folkstone aangevaren door het Britse zeilschip 'Promise', op weg van North Shields naar Valetta (Malta). Als gevolg van de aanvaring zinkt de 'Promise' en kunnen door de 'Jacob Roggeveen' de schipbreukelingen aan boord worden genomen.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

1826

Koning Willem I brengt, op doorreis naar Brussel, een bezoek aan het nieuwe, voor uitvaren gereed zijnde fregat 'Neêrlands Koning' van de Rotterdamse reder Anthony van Hoboken te Rotterdam. Hierna zeilt de 'Neêrlands Koning' onder kapitein Klaas Schinkel met militairen naar Java, waar deze op 10 augustus 1826 bij Anjer zullen worden ontscheept. Hierna vaart het schip naar Canton, waar het op 18 november zal arriveren en op 16 maart 1827, na nogmaals Anjer te hebben aangelopen, vervolgens beladen met thee naar Hellevoetsluis zal terugvaren.

Bron: B. Oosterwijk: 'Koning van de Koopvaart; Anthony van Hoboken' (1996)

 

1810

De gewesten Zeeland, Brabant en een deel van Gelderland worden aan het Keizerrijk Frankrijk afgestaan. Eerder in 1808 werd de provincie Oost-Friesland reeds aan het Koninkrijk Holland toegevoegd.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)

 

1809

Koninklijk Decreet uitgevaardigd door koning Lodewijk Napoleon met betrekking tot de oprichting van de 'Dienst der Douanes' naar Frans model in verband met de naleving van het Continentaal Stelsel.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)

 

1807

De Britse brik HMS 'Ferreter' wordt op de Eems door kapitein-luitenant-ter-zee C. van Ossenwaarde met zijn divisie kanonneerboten, waaronder de bomkanonneerboot 'Ambleteuse' onder luitenant-ter-zee J.C. Rijk, na een kort vuurgevecht overmeesterd. De 'Ferreter' had zich enige dagen daarvoor geposteerd bij de Eems teneinde de Nederlandse handel over de Waddenzee naar Bremen en Hamburg te kunnen beletten.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1804

's Lands brik 'Atalante' (1796, 16 stukken) onder commando van de luitenant-ter-zee Carp, voor anker liggend in het Vlie, wordt onder barre weeromstandigheden genomen door de sloepen van HMS 'Scorpion' en HMS 'Beaver'. Carp sneuvelt tijdens deze actie samen met vijf andere opvarenden; zeven anderen raken gewond.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

1721

Besluit van de Staten-Generaal tot de bouw van zes snelzeilende schepen tegen de Algerijnse kapers (hetgeen echter niet door de Admiraliteiten zou worden uitgevoerd).

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)

 

1569

UItgifte van een Plakkaat door de hertog van Alva op de zeevaart; inhoudende een verbod om uit te zeilen zonder voldoende bewapening, verlof tot kaapvaart en een verbod van de zee-assurantie op - en handel met Engeland.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)