maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 1892

 

16/02

Instelling van de functie van Inspecteur van de Marinetorpedodienst (hiervoor Chef Marinetorpedodienst) op het ministerie van Marine in Den Haag.

Bron: C. Mark: 'De geschiedenis van de Torpedo- en de Onderzeedienst' in: 'Vast Werken' (2003)

 

17/02

Vertrek vanuit Paramaribo van het schroefstoomschip Hr.Ms. 'Sommelsdijk' voor de terugreis naar Nederland via Buenos-Aires, Kaap de Goede Hoop, de Rode Zee en Middellandse Zee. In verband met de politieke toestand aldaar blijft het schip gedurende de eerste helft van december 1892 te Djedda (Saudi-Arabië).

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889-1915' (1937)

 

01/04

Door de in 1890 opgerichte Koninklijke Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlands-Indië vindt met enkele gecharterde Chinese schepen het transport plaats van de eerste olie (lampenolie) in blikken van 18 liter, verpakt per twee stuks in houten kisten

Bron: www.voeks.nl/Stbv/Groep.htm

 

09/04

Tewaterlating van het eerste artillerie-instructieschip Hr.Ms. 'Bellona' op de Rijkswerf te Amsterdam.

Bron: 'Jaarboek van de Marine' (1952)

 

14/04

Het gladdekskorvet Hr.Ms. 'Gedeh' wordt uit dienst gesteld in Nederlands-Indië wegens verschillende gevallen van cholera aan boord. De bemanning wordt in barakken te Meester Cornelis ondergebracht. Het schip wordt met kalk en sublimaat ontsmet en daarna geheel opgeknapt en geschilderd. Op 28 juli 1892 kan het schip weer in dienst worden gesteld.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889-1915' (1937)

 

04/05

Tewaterlating van de schoener voor politietoezicht Zr.Ms. 'Zeehond' op de Rijkswerf te Amsterdam.

Bron: D.F. Scheurleer: 'Herinneringsdagen uit de Nederlandsche zeegeschiedenis' (1913)

 

23/05

Oprichting van de onderofficiersvereniging der Zeemacht 'Admiraal De Ruyter' als gezelligheidsvereniging voor onderofficieren vanaf de rang van sergeant. Later zou deze vereniging worden omgezet in een onderofficiersbond voor belangenbehartiging.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

23/07

Vertrek van de eerste sleepreis over een lang traject over zee: De baggermolen 'San Pedro' wordt door de zeesleper 'Oostzee' van L. Smit & Co. naar Cadiz gebracht. Op 1 augustus arriveert de 'Oostzee' na een traject van 1200 mijl te Cadiz. Met behulp van postduiven wordt gedurende het transport van de baggermolen het kantoor van L. Smit & Co. in Maassluis op de hoogte gehouden van de vorderingen van deze reis.

Bron: J.E. Korteweg: 'Hollands Glorie? de Nederlandse Zeesleepvaart als nationaal symbool' (2000)

 

08/09

Herdenking van de ontdekking van Amerika door Columbus: Koningin-regentes Emma en prinses Wilhelmina bezoeken Genua met Hr.Ms. 'Johan Willem Friso', terwijl Hr.Ms. 'Van Speyk' in oktober van datzelfde jaar zal opstomen naar New York om de herdenkingsfeesten op de Hudson-river aldaar bij te wonen. De bemanning zal daar deelnemen aan een parade door de stad en aan een vlootschouw. De 'Van Speyk' zal in mei 1893 vanuit de Verenigde Staten weer in Den Helder terugkeren.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

22/10

Doop en tewaterlating van het pantserdektorenschip Hr.Ms. 'Koningin Wilhelmina der Nederlanden' door HKH prinses Wilhelmina op de Rijkswerf te Amsterdam, als het tot dan toe en aldaar grootst gebouwde schip van de Koninklijke Marine. Aanvankelijk was de bouw van het schip opgedragen aan de Koninklijke Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen te Amsterdam. Na de liquidatie van deze werf werd de bouw door de Rijkswerf overgenomen.

Bron: P. Vermeulen: 'De schepen van de Koninklijke Marine en de GM' (1962)