maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 1910

 

21/01

Vertrek vanuit Amsterdam van het vrachtschip ss. 'Prins Willem II' (1890) van de Koninklijke West-Indische Maildienst (KWIM) naar Paramaribo (Suriname) met aan boord 54 passagiers. Na de passage van Oussant op 23 januari wordt echter niets meer van het schip vernomen. Enige tijd later zal blijken, dat het schip met man en muis is vergaan. Op 16 maart zullen op de Franse Westkust ( nabij St. Nazaire) delen van wrakstukken aanspoelen.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

24/01

Het vrachtschip ss. 'Emma' (1891) van de Bremen-Groninger Stoomboot Mij. uit Groningen, op weg van Groningen naar Bremen, stoot nabij het eiland Juist op een onbekend object en zinkt. De bemanning wordt gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

14/02

Aankomst te IJmuiden van het pantserschip Hr.Ms. 'Koningin Wilhelmina der Nederlanden' van zijn laatste reis uit Nederlands-Indië (vertrek uit Sabang op 29 december 1909). Op 5 maart zal het schip uit dienst worden gesteld en vervolgens op 14 oktober voor de sloop worden verkocht.

Bron: 'Een strijder onzer Zeemacht' in: 'Mini Ship Bulletin' nr. 8 (2003)

 

17/02

Het vrachtschip ss. 'Hollander' van de Scheepvaart Maatschappij v/h Smit & Co. te Rotterdam, op weg van Rotterdam naar Bordeaux, strandt tijdens dichte mist in de monding van de rivier de Gironde. Bij hoog water kan het schip op eigen kracht weer loskomen. Het loopt daarbij flinke schade aan dek op door de overslaande golven, waarbij het roer bovendien is weggeslagen.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

13/03

Het vrachtschip ss. 'Constantijn' (1898) van de Nederland-Nieuw Guinea Handel Mij. vergaat in de wateren van Nederlands-Indië. Verdere bijzonderheden zijn echter niet bekend.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

16/04

Officiële opening van de vernieuwde aankomst- en vertrekpier / aanlegplaats voor de schepen van de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM, later HAL) in Hoboken, New York. Het passagiersschip ss. 'Rotterdam' meert als eerste grote passagiersschip af aan dit volledig herbouwde eindpunt.

Bron: K. de Haas: 'De HAL in Hoboken (New York)' in: 'DBW' jrg. 55 nr. 12 (2000)

 

17/04

ZKH prins Hendrik wordt benoemd tot beschermheer van de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij (NZHRM).

Bron: 'De Zee' (1910)

 

21/04

Het vrachtschip ss. 'Sommelsdyk' (1907) van de Holland-Amerika Lijn, geladen met het brandbare creosoot, brandt tijdens reparatiewerkzaamheden in de haven van Rotterdam geheel uit. Ondanks de grote inzet van diverse blusboten is de brand niet meer te bedwingen. Het wrak zal later voor de sloop worden verkocht.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

25/04

Vertrek vanuit Paramaribo van het pantserdekschip Hr.Ms. 'Utrecht' naar Buenos Aires in verband met deelname aan de feesten ter ere van de 100-jarige onafhankelijkheid van de Republiek Argentinië. Op 21 mei zal een grote vlootrevue van alle (buitenlandse) schepen voor de kust aldaar worden gehouden. De terugreis zal op 2 juni worden aangevangen via Brazilië en Grenada. Het schip zal op 26 augustus weer arriveren in Suriname.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

26/04

Tewaterlating van het passagiersschip ss. 'Zeelandia' op de Schotse werf van A. Stephen & Son te Linthouse (Glasgow) . Het is het derde passagiersschip bestemd voor de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL) en bij de tewaterlating gedoopt door mevrouw Foudraine, dochter van de chef van de Technische Dienst van de KHL.

Bron: K. de Haas: '90 jaar geleden: de KHL' in: 'DBW' jrg. 53 nr. 6 (1998)

 

16/05

Vertrek vanuit IJmuiden van het pantserschip Hr.Ms. 'Jacob van Heemskerck' naar Sheerness, met aan boord ZKH prins Hendrik, in verband met het bijwonen van de begrafenis op 20 mei van de Britse koning Edward VII. Het laatste deel van de reis wordt het schip begeleid door vijf Britse torpedoboten.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

31/05

Bezoek van de koninklijke familie aan Amsterdam. HM koningin Wilhelmina en ZKH prins Hendrik wonen het 'Waterfeest' op de Amstel in Amsterdam bij, met onder andere een defilé van versierde wherries.

Bron: http://gemeentearchief.amsterdam.nl

 

31/05

Het pantserdekschip Hr.Ms. 'Noordbrabant', op weg van Soerabaja (Nederlands Indië) voor schietoefeningen naar Ampenan, raakt bij Zuid-Lombok met een 15-mijlsvaart op een onbekende klip. Hierbij lopen de boegbuiskamer, het daar boven gelegen compartiment en het voorstation onder water. De 'Noordbrabant' ziet daarbij kans om op eigen kracht haar reis naar Soerabaja weer te vervolgen, daarbij geescorteerd door de pantserdekschepen Hr.Ms. 'Holland' en Hr.Ms. 'Hertog Hendrik'. Te Soerabaja zal het schip met spoed worden gerepareerd en op 24 juni weer voor de dienst inzetbaar zijn.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

01/06

HM koningin Wilhelmina en ZKH prins Hendrik brengen een officieel bezoek aan de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam. De koningin doopt hier het mailschip ss. 'Prinses Juliana' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN).

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889-1915' (1937)

 

21/07

Vertrek vanuit Amsterdam van het nieuwe passagiersschip ss. 'Zeelandia' van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL) voor zijn eerste reis naar Buenos Aires. Het schip was vlak daarvoor opgeleverd door de Schotse werf van A. Stephen & Son. De 'Zeelandia' zal tot 1936 in dienst van de KHL blijven, waarna het schip zal worden verkocht aan de Duitse HAPAG-Lloyd.

Bron: K. de Haas: '90 jaar geleden: de KHL' in: 'DBW' jrg. 53 nr. 6 (1998)

 

15/08

Vertrek vanuit Soerabaja voor een vlagvertoonreis naar Australië van de kruiser Hr.Ms. 'De Ruyter' en de pantserdekschepen Hr.Ms. 'Koningin Regentes' en Hr.Ms. 'Hertog Hendrik'. Via onder andere Brisbane, Melbourne, Sydney en Fremantle zullen de schepen op 19 oktober weer in Soerabaja terugkeren.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

19/08

Het pantserschip Hr.Ms. 'Eversten' onder commando van de kapitein-ter-zee H.A. Schoonhoven keert in Den Helder terug van een reis naar Bergen en Kopenhagen. Aan boord bevindt zich een bronzen kanon van de 'Brederode', het vlaggenschip waarmee vice-admiraal Witte Corneliszn de With ten onder ging tijdens de Zeeslag in de Sont op 8 november 1658. Dit kanon zal in een latere periode zijn bestemming volgen in het Nederlandsche Scheepvaart Museum te Amsterdam. Het kanon is een schenking van de commandant van het Arsenaal in Kopenhagen.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

24/08

Het vrachtschip ss. 'Arie Scheffer' van de Hâvre Stoomvaart Maatschappij uit Rotterdam, op weg van Le Hâvre naar Rotterdam met een lading stukgoed, komt rond middernacht in aanvaring met de Franse stoomlogger 'Saint Pierre' uit Boulogne. Het vissersschip zinkt hierna bijna direkt, waarbij zes vissers nog kunnen worden gered en de rest van de bemanning om het leven komt.

Bron: 'De Zee' (1910)

 

12/09

Opening van de motorenfabriek 'De Industrie' naast de gelijknamige werf (opgericht in 1907) van Johannes Boot in Alphen a/d Rijn. In 1913 zal een nieuwe dieselmotor op de markt worden gebracht. Samen met een vrachtschip, gebouwd door scheepswerf 'De Vooruitgang' in Alphen a/d Rijn, zal in 1916 een 60 pk 'Industriemotor' worden gepresenteerd op de Eerste Nederlandse Tentoonstelling Op Scheepvaartgebied (ENTOS) in Amsterdam.

Bron: 'DBW'

 

17/09

Oorlogsschepen op het IJ te Amsterdam vuren saluutschoten af naar aanleiding van het staatsbezoek van de Belgische koning Albert I en koningin Elisabeth van België. Het koninklijke gezelschap vaart met de koninklijke sloep naar het op het IJ voor anker liggende pantserschip Hr.Ms.' Jacob van Heemskerck' voor een bezoek aan boord. Op het IJ liggen verder de pantserschepen Hr.Ms. 'Piet Hein' en Hr.Ms.'Eversten', het pantserdekschip Hr.Ms. 'Friesland', 12 torpedoboten, twee mijnenleggers en de onderzeeboot Hr.Ms. 'O 1'.

Bron: http://gemeentearchief.amsterdam.nl

 

06/10

Indienststelling van het pantserschip Hr.Ms. 'De Zeven Provinciën', als laatste en tevens grootste pantserschip, dat door de Koninklijke Marine geheel in eigen beheer werd gebouwd op de Rijkswerf te Amsterdam en daar op 15 maart 1909 door ZKH prins Hendrik werd gedoopt en te water gelaten. Door voorafgaande verbreding van de Oosterdoksluis was het mogelijk om de maten van dit type schip te kunnen vergroten en bovendien de bewapening te kunnen verzwaren.

Bron: P. Vermeulen: 'Schepen van de Koninklijke Marine en die der GM' (1962)

 

21/11

Vertrek vanuit Den Helder van het nieuwe op 6 oktober 1910 in dienst gestelde pantserdekschip Hr.Ms. 'De Zeven Provinciën', onder commando van de kapitein-ter-zee F. Bauduin, voor een reis naar Nederlands-Indië. Het schip maakt de reis via West-Afrika (Liberia) en Zuid-Afrika (Kaapstad en Durban) en zal op 25 januari 1911 in Soerabaja arriveren.

Bron: W.J. Cohen Stuart: 'De Nederlandsche Zeemacht van 1889 - 1915' (1937)

 

24/11

Het passagiersschip ss.'Noordam' (1902) van de Holland-Amerika Lijn, op weg van New York naar Rotterdam, komt tijdens dichte mist nabij het eiland Wight in aanvaring met de schoener 'Alida' uit Groningen. Beide schepen kunnen de reis weer vervolgen, waarbij de 'Alida' slechts een gebroken boegspriet heeft opgelopen.

Bron: 'De Zee' (1911)