maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 1928

 

17/01

Het Britse ss. 'Shonga', geladen met cacaobonen, raakt tijdens een westzuidwester storm kort na het uitvaren tussen de pieren, bij Wijk aan Zee op de kust, waarbij het schip doormidden breekt. Reddingspogingen van de IJmuider roeireddingboot (NZHRM) mislukken echter. Uiteindelijk slaagt de roeireddingboot van het station IJmuiden-Zuid via de pont en Beverwijk er uiteindelijk in om bij de strandingsplaats van de 'Shonga' te komen. Samen met de te hulp gekomen motorreddingboot 'Dorus Rijkers' onder schipper Bot uit Den Helder, slagen beide boten er in om in totaal 40 opvarenden van de 'Shonga' te kunnen halen.

Bron: H. Beukema: 'Als je niet roeide, ging je niet vooruit' in: 'Maritiem Nederland' jrg. 93 nr.1 (2004)

 

20/01

Het vrachtschip 'Burgerdijk' (1921) van de Holland-Amerika Lijn raakt op de Atlantische Oceaan verzeild in een zware storm, waarbij het roer breekt en het schip stuurloos is geworden. Door het in de buurt varende zusterschip 'Boschdijk' wordt tot twee maal toe een tros uitgbracht, waarbij beide keren de sleepverbinding zal breken. Op 25 januari kan door de inmiddels te hulp geschoten sleepboot 'Roode Zee' van L.Smit en Co's Internationale Sleepdienst, onderweg vanuit St. John's, een sleepverbinding tot stand worden gebracht. Door het zeer slechte weer kan uiteindelijk, met hulp van de sleepboten 'Poolzee' en 'Humber', de 'Burgerdijk' behouden Rotterdam worden binnengesleept.

Bron: P. van Dijk: 'De 'Blommersdijk' en haar zusterschepen' in: 'DBW' jrg. 61 nr. 5 (2006)

 

25/01

Proefvaart van het grootste tot dan toe in Nederland gebouwde mailschip ms. 'Christiaan Huygens' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN), gebouwd op de werf van de Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' te Vlissingen.

Bron: K. de Haas: De 'Indrapoera', P.C. Hooft', 'Sibajak' en 'Chr. Huygens' in: 'DBW' jrg. 55 nr. 4 ( 2000 ).

 

28/01

Overdracht van het mailschip ms.'Sibajak', gebouwd op de werf van de Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' te Vlissingen, aan de Rotterdamsche Lloyd. De overdracht vindt plaats varende op de Nieuwe Waterweg. De 'Sibajak' met een accomodatie voor 454 passagiers is daarmee het vlaggenschip van de Rotterdamsche Lloyd onder kapitein W.J. Boon, dat in februari 1928 zijn maiden-reis naar Nederlands-Indië zal maken.

Bron: K. de Haas: 'De Indrapoera, P.C. Hooft, Sibajak en Chr. Huygens' in: 'DBW' jrg. 55 nr. 4 (2000)

 

28/02

Vertrek vanuit Amsterdam van het nieuwe mailschip ms. 'Christiaan Huygens' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN) voor zijn maiden-reis naar Nederlands-Indië.

Bron: Tineke v.d. Weijer: aquarel van de 'Christiaan Huygens' in: 'DBW' jrg. 52 nr.6 (1997)

 

03/03

Bij Koninklijk Besluit wordt de gouden 'De Ruyter-medaille' toegekend aan schout-bij-nacht b.d. J.H.G. Kremer, B.C.J. Loder, lid van het Permanente Hof van Internationale Justitie, S.G. Visker, hoofdingenieur van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' en aan de directeur van de KNSM, N. van Zalinge.

Bron: 'De Zee' (1928)

 

16/03

Instelling van de Marineongevallenwet, die vervolgens op 1 oktober 1928 in werking zal treden.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

11/04

Adelborsten marcheren samen met de marinierskapel onder grote publieke belangstelling door Den Haag, waar ze op de Ruigenhoek in Meijendell HM koningin Wilhelmina en HKH prinses Juliana een ere-saluut brengen, waarna vervolgens gemarcheerd wordt langs het Paleis op de Kneuterdijk met een ere-saluut aan koningin-moeder Emma ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. Tenslotte wordt langs het ministerie van Marine op het Lange Voorhout gemarcheerd.

Bron: 'De Nieuwe Courant' 11-04-1928

 

12/04

Proefvaart met het passagiersschip ms. 'Nieuw Zeeland' van de Java-Australië Lijn (KPM), gebouwd op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam.

Bron: L.L. von Münching: 'De geschiedenis van de Java-Australië Lijn (KPM)' in: 'DBW' jrg. 55 nr. 1 (2000)

 

29/04

Het vrachtschip ss. 'Callisto' (1920) van de Maatschappij Zeevaart (Hudig & Veder) vergaat tijdens een zware storm bij St. Louisburg (New Foundland). Het schip, op weg van Barrahona naar Montreal met een lading suiker, wordt daar op de kust geworpen en tot wrak geslagen. De hele bemanning van 23 koppen, inclusief kapitein G.A. de Haak, komt daarbij om het leven.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

17/05

Op de IXe Olympische Zomerspelen in Amsterdam e.o. (17 mei - 12 augustus) wint de bemanning van de 'Hollandia' ( bestaande uit Lambert Doedes, Maarten de Wit, Johannes v. Hoolwerf, Gerard de Vries Lentsch, Hendrik Kersken en Cornelis van Staveren) een zilveren medaille bij het zeilen in de 8-meter-klasse.

Bron: F. Jorissen e.a. , 'Het water op' (1990)

 

20/06

Na vertrek vanuit Batavia breekt aan boord van het mailschip ss. 'Insulinde' van de Rotterdamsche Lloyd de besmettelijke ziekte roodvonk uit, waarbij 8 passagiers komen te overlijden. Een deel van het eerste klasdek wordt ingericht als ziekenverblijf.

Bron: 'De Zee' (1928)

 

21/06

Aanvang van het verslepen van het Singapore-dok door de zeeslepers 'Roode Zee', 'Schelde', 'Zwarte Zee' en 'Indus' van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst. Het wordt een sleepreis met een in tweëen gedeeld dok, gebouwd op de werf van Swan Hunter en Whigham Richardson Ltd. te New Castle, en is daarmee het grootste sleepobject ooit vervoerd vanuit Engeland naar Singapore. De tweede sectie zal enkele dagen later worden versleept door de sleepboten 'Witte Zee', 'Oostzee', 'Java Zee' en de 'Humber'.

Bron: J.E. Korteweg: 'Hollands Glorie? de Nederlandse Zeesleepvaart als nationaal symbool' (2000)

 

21/06

Het drijvende droogdok 'Vulcan II' bestemd voor de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, op sleep door de sleepboten 'Witte Zee' en 'Humber' van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst van Hamburg naar Rotterdam, breekt tijdens een zware storm in stukken en zinkt op positie van 54.26° N / 04.32° O. Twee opvarenden op het dok komen hierbij om het leven.

Bron: 'De Zee' (1930)

 

25/06

Het vrachtschip ss. 'Valkenburg' (1920) van de Halcyon Lijn uit Rotterdam, op weg van Porcia Baai naar Rotterdam met een lading erts, loopt vlak na vertrek bij Rivadeo op de rotsen en breekt vervolgens in stukken. Hierbij vallen geen slachtoffers.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

29/06

Kiellegging van het mailschip ms. 'Johan van Oldenbarnevelt' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN) op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij te Amsterdam.

Bron: A.J.J. Mulder: 'De eeuw van de Nederland' (2003)

 

16/07

Oprichting van de Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij (NILM) te Amsterdam. Op 15 oktober 1928 krijgt de maatschappij het predikaat 'koninklijk'en heet dan voortaan KNILM. Eerst in november van datzelfde jaar opent zij als eerste luchtvaartbedrijf in het Verre Oosten een geregelde lijnverbinding tussen Batavia en Bandoeng.

Bron: 'Schip & Werf' (1938)

 

10/08

Aan boord van het ss. 'Jan Pieterszoon Coen' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN) wordt door de directie van de maatschappij een diner aangeboden aan het organiserend comité van de 9e Olympische Spelen in Amsterdam.

Bron: menukaart 10-08-1928

 

17/08

De tanker ss. 'Salahadji' (1889, ex- 'Astral') van Gustav Schindler, op weg van Port Harcourt naar Boston (USA), vergaat bij Bonny (West-Afrika).

Bron: www.koopvaardij.web-log.nl

 

01/09

Oprichting van het ministerie van Defensie door samenvoeging van de reeds bestaande ministeries van Oorlog en van Marine.

Bron: H. de Bles e.a: 'Vloot vereeuwigd, honderd jaar Koninklijke Marine in foto' (2002)

 

03/09

Overdracht van het ms. 'Kota Gede', gebouwd op de werf van de Maatschappij Fijenoord aan de Rotterdamsche Lloyd. Het vrachtschip heeft een accomodatie voor 26 passagiers en is uitgerust met een 7 cilinder MAN-dieselmotor van 5.200 pk.

Bron: B. van Lange & B. Kruidhof: 'Van deur tot deur over zee' (2000)

 

23/09

Bezoek van HM koningin Wilhelmina, aan boord van de torpedobootjagers Hr.Ms. 'De Ruyter' en Hr.Ms. 'Evertsen' in Den Helder, om de bemanning een behouden reis naar Nederlands-Indië te wensen. Het vertrek van beide schepen, onder commando van de luitenant-ter-zee der eerste klasse H. Ferwerda, zal op 27 september plaatsvinden.

Bron: H. de Bles e.a: 'Vloot vereeuwigd, honderd jaar Koninklijke Marine in foto' (2002)

 

26/09

Chinese zeerovers overvallen, vermomd als bemanningsleden, het Britse ss. 'Anking' van de China Navigation Company, op weg van Singapore naar Hongkong met 1.400 passagiers aan boord, waarbij zij slagen het schip te overmeesteren en te plunderen. De Java-China-Japan-Lijn verzoekt, direkt na deze gebeurtenis, aan het Nederlands-Indisch Gouvernement om politiebewaking voor de schepen die op de China-West-lijn varen.

Bron: 'De Zee' (1925)

 

27/10

Het passagiersschip ms.'Kota Inten' (1927) van de Rotterdamsche Lloyd loopt, bij de terugkomst van de proefvaart door een defect aan de stuurmachine, uit de koers en loopt daarbij aan de grond in de Nieuwe Waterweg. Na ongeveer een uur kan het schip door twee sleepboten weer worden vlotgetrokken.

Bron: 'De Zee' (1928)

 

01/11

De Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij (KNILM) opent, als eerste luchtvaartbedrijf in het Verre Oosten, een geregelde lijnverbinding tussen Batavia-Bandoeng en weer terug naar Batavia.

Bron: 'Stabelan' (augustus 1982)

 

02/11

De motorschoener 'Gazelle' (1918) van D. Oosting uit Delfzijl, op weg van Rafsö naar Delfzijl met een lading hout, strandt tijdens dichte mist bij Allinge (Bornholm). De gehele bemanning kan worden gered met hulp van het wippertoestel.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

08/11

Vertrek vanuit Soerabaja van de kruiser Hr.Ms. 'Java' voor een vlagvertoonreis naar Japan en China. Aan boord bevindt zich de Commandant Zeemacht Nederlands-Indië, schout-bij-nacht A. ten Broecke Hoekstra. Het schip gaat naar Japan voor een vlootrevue in verband met de inhuldiging van keizer Hirohito. Op 1 december zal Yokohama worden bereikt, waarna op 6 december zowel ten Broecke Hoekstra als de commandant van de 'Java', de kapitein-ter-zee Dalhuisen in audientie bij de keizer zullen worden ontvangen. Twee dagen later zal via Kobe, Nagasaki en Sjanghai weer naar Soerabaja worden teruggekeerd.

Bron: J. Anten e.a: 'Hr.Ms. kruisers Java en Sumatra' (2001)

 

25/11

Bij een poging om tijdens een zeer zware storm de opvarenden te redden van het bij Bloemendaal gestrande Italiaanse ss. 'Salento' (ex- 'Tjilatjap' van de Java-China-Japan Lijn) proberen twee Fokker vliegtuigen van de Luchtvaart Afdeling een lijnverbinding tot stand te brengen tussen het schip en de wal. Na een tweede poging lukt dit, maar de opvarenden slagen er niet meer in zich via deze kabel in veiligheid te brengen. Het is de eerste keer dat bij een reddingsactie vliegtuigen worden ingezet. Een poging, om de opvarenden met de roeireddingboot van IJmuiden-Zuid te redden, strandt als de reddingboot omslaat, waarbij een roeier om het leven komt. De bemanning van de 'Salento' komt hierbij om het leven.

Bron: www.dorusrijkers.nl

 

26/11

Tijdens een zeer zware aanhoudende storm strandt het Duitse ss. 'Heinrich Podeus' (ex- 'Witte Zee') voor de kust van Zandvoort. De NZHRM weet ternauwernood 23 opvarenden in veiligheid te brengen. Nog geen dag daarvoor verging tijdens de storm voor de kust van Bloemendaal het Italiaanse ss. 'Solento' met 29 opvarenden en verging bij Terheijde het Noorse ss. 'Christian Michelsen' waarbij enige mensen het leven verloren, waaronder de loods.

Bron: 'De Zee' (1928)

 

08/12

Kiellegging van het mailschip ms.'Marnix van St. Aldegonde', in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland', op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam.

Bron: 'De SMN tijdens WO II' in: 'Mini Ship Bulletin' nr. 3 (2004)

 

14/12

De motorschoener 'Atlantic' (1916) van R. Kramer uit Groningen, op weg van Antwerpen naar Portsmouth, komt op 3 mijl ten noorden van Varne Lightvessel in aanvaring met het Britse ss. 'Burdale' en zinkt. Hierbij kan de bemanning worden gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

28/12

De stoomsleepboot 'Kraus'(1914) van de Nederlandsch-Indische Steenkolen Handel Maatschappij strandt tijdens zwaar weer, ten gevolge van een schroefasbreuk, op een koraalrif bij de Karimoen Djawa Eilanden (Nederlands Indië) en wordt vervolgens tot wrak geslagen. De sleepboot was op weg naar Singapore met het Britse ss. 'Hock Seng' op sleeptouw, waarbij ook dit schip verloren gaat. Hierbij vallen geen slachtoffers.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991