maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 1930

 

04/01

Het vrachtschip ss. 'Hofplein' (1902) van Scheepvaart Maatschappij 'Millingen' uit Rotterdam, op weg van Rotterdam naar Narvik en varende in ballast, strandt op het eiland Skorpas bij Aalesund en breekt in stukken. Vijf bemanningsleden komen om het leven.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

10/01

Oprichting van de Vereeniging Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen. Het nieuwe museum, waarvan de reeds verzamelde collectie over de Groninger zee- en binnenvaart is ondergebracht in het Goudkantoor van de gemeente, zal op 31 mei 1932 officieel voor het publiek worden geopend.

Bron: P.J.E. Bootsma: 'Op de golven van het tij, 75 jaar Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum' (2005)

 

05/02

De tjalk 'Oranje', op weg van Antwerpen naar Londen met een lading cement, slaat lek en zinkt tijdens zwaar weer op de Thames. Twee bemanningsleden, waaronder de schipper, komen hierbij om het leven.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

13/03

Bij Koninklijk Besluit wordt de gouden 'De Ruyter-medaille' toegekend aan W.J. Boon, kapitein bij de Rotterdamsche Lloyd, en aan vice-admiraal b.d. F.L. Rambonnet, oud-inspecteur van het Loodswezen.

Bron: 'De Zee' (1929)

 

15/03

Het vrachtschip ss. 'Cornwall' van de Federal Steam Navigation Company Ltd. strandt op de oostkust van Curaçao.

Bron: 'De Zee' (1930)

 

15/03

Het vrachtschip ss. 'Westplein' (1920) van de Stoomvaart Maatschappij 'Millingen' te Rotterdam, op weg van Rotterdam naar Narvik en varende in ballast, komt onder de Noorse kust ter hoogte van Strömhellen in aanvaring met het Noorse ss. 'Stanja', waarbij 22 slachtoffers vallen en aan beide schepen schade wordt opgelopen. De reis kan worden voortgezet naar Bergen voor de uitvoering van een noodreparatie.

Bron: www.koopvaardij.web-log.nl

 

17/03

Aan boord van het vrachtschip ss. 'Blijdendijk' (1921) van de Holland-Amerika Lijn (HAL), varende voor de Java-New York Lijn, breekt in de Roode Zee, op 5 mijl van Suez, brand uit aan boord als gevolg van broeiing in de lading sisal. De brand is echter zo hevig, dat het schip op 22 maart geheel is uitgebrand. Eenmaal op de rede van Suez gesleept voor inspectie, blijkt herstel van het schip niet meer mogelijk, waarna het in oktober 1930 voor de sloop in Genua zal worden verkocht.

Bron: L.L. von Münching: 'De Java-New York Lijn' in: 'DBW' jrg. 55 nr. 3 (2000)

 

09/04

Overdracht van het mailschip ms. 'Baloeran' aan de Rotterdamsche Lloyd door de Maatschappij Fijenoord in Rotterdam. De 'Baloeran' is het twintigste schip, dat voor de Rotterdamsche Lloyd in Nederland werd gebouwd.

Bron: K. de Haas: 'het Indië-kwartet komt in de vaart' in: 'DBW' jrg. 54 nr. 6 (1999)

 

26/04

Officiële proefvaart en overdracht van het mailschip ms. 'Johan van Oldenbarnevelt' als vlaggenschip van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN), gebouwd bij de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij (NSM) te Amsterdam. Tijdens deze proefvaart bevinden zich 500 gasten aan boord, waaronder het voltallige college van B&W van Amsterdam. Ir. Tegelberg, directeur van de NSM (broer van de SMN-directeur) spreekt de aanwezigen in dichtvorm toe, waarbij de rijmen zijn gemaakt door de kapitein-ter-zee J.C.M. Warnsinck.

Bron: K. de Haas: 'het Indië-kwartet komt in de vaart' in: 'DBW' jrg. 54 nr. 6 (1999)

 

29/04

Officiële openstelling van de nieuwe Noorderzeesluis in IJmuiden door HM koningin Wilhelmina, vanaf de brug van het mailschip ms. 'Johan van Oldenbarnevelt' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN). Bij de bouw van de Noordersluis werd in totaal 20 miljoen kubieke meter grond verzet, 15.500 palen geslagen en 2.250.000 kubieke meter beton gestort.

Bron: W. Moojen: '125 jaar Noordzeekanaal' in: 'DBW' jrg. 56 nr. 9 (2001)

 

06/05

Vertrek vanuit Amsterdam van het mailschip ms. 'Johan van Oldenbarnevelt' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN) voor zijn eerste reis naar Nederlands-Indië. Nog bij het uitvaren komt het schip in aanvaring met de 'Reggestroom', waarbij schade op wordt gelopen en het schip naar Amsterdam moet terugkeren. Na herstel van deze schade vertrekt de 'JvO' opnieuw uit Amsterdam op 9 mei 1930.

Bron: A.J.J. Mulder: 'De eeuw van de Nederland' (2003)

 

24/05

Doop en tewaterlating van het passagiersschip ms. 'Colombia' van de KNSM op de werf van de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit jr. te Rotterdam. De doop wordt verricht door mevrouw M.E. Giljam-Irens. De 'Colombia' zal worden ingezet voor de 14-daagse dienst tussen Amsterdam en West-Indië.

Bron: 'Een vrije zee' in 'Van Boord', jrg. 6 nr. 23 (2003)

 

24/07

Aankomst van het onderzoeksvaartuig Hr.Ms. 'Nautilus' bij het Jan Mayen-eiland. De daarop volgende dag zal tijdens deze wetenschappelijke expeditiereis, op initiatief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap, een gedenksteen worden geplaatst van de in 1634 gestorven zeven Nederlandse zeelieden, die de overwintering niet hadden overleefd.

Bron: M.A. van Alphen: 'Kroniek der Zeemacht' (2003)

 

26/07

Doop en tewaterlating van het mailschip ms. 'Dempo' van de Rotterdamsche Lloyd op de werf van de Koninklijke Maatschappij 'De Schelde' in Vlissingen. De doop van het schip wordt verricht door mevrouw Quarles van Uffort - baronesse Mulert tot de Leemcule, echtgenote van de Commissaris van de Koningin in Zeeland.

Bron: K. de Haas: 'Het Indië-kwartet komt in de vaart' in: 'DBW' jrg.54 nr. 6 (1999)

 

27/07

Na een langdurig onderhoud van de kruiser Hr.Ms. 'Sumatra' en de benodigde reparaties in verband met een beschadigde turbine werd het schip op 18 juni 1930 te Soerabaja weer in dienst gesteld als vlaggenschip van het Nederlands Eskader. Na het houden van een hoge snelheidsproef op 26 juli nabij Pasirpoetih (Oost-Java) breekt brand uit in ketelruim 3. Op 28 juli keert de 'Sumatra', gesleept door de mijnenlegger Hr.Ms. 'Krakatau', weer terug naar Soerabaja voor de nodige reparaties, waarna het schip tot 20 november 1930 buiten dienst zal worden gesteld.

Bron: J. Anten e.a: 'Hr.Ms. kruisers Java en Sumatra' (2001)

 

14/08

De motorschoener 'Neerlandia' (1908) van E. Hylkema uit Groningen, op weg van Sunrishamn naar Mantyluoto (Finland), vergaat op de Oostzee op positie 60.57° N / 19.59° O, nadat het schip eerder aan de grond was gelopen.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

31/08

HM koningin Wilhelmina brengt tijdens haar verjaardag een bezoek aan Den Helder en wordt verwelkomd door de commandant van de Stelling Den Helder, de vice-admiraal L.J. Quant. De koningin heeft de gewoonte om tijdens speciale gebeurtenissen de vloot te bezoeken. Om de saamhorigheid aan boord te vergroten komt zij vaak aan boord op het moment, dat een schip op het punt staat om naar Nederlands-Indië te vertrekken.

Bron: H. de Bles e.a: 'Vloot vereeuwigd, honderd jaar Koninklijke Marine in foto' (2002)

 

10/09

Proefvaart met het mailschip ms. 'Marnix van St. Aldegonde' van de Stoomvaart Maatschappij 'Nederland' (SMN). Twee dagen later op 11 september vindt de officiële overdracht van het schip plaats door de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij aan de Mij. 'Nederland'.

Bron: K. de Haas: 'het Indië-kwartet komt in de vaart' in: 'DBW' jrg. 54 nr. 6 (1999)

 

19/09

Door HKH prinses Juliana wordt het standbeeld onthuld, ter nagedachtenis aan de Katwijkse vissers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven verloren. Prinses Juliana heeft tussen 1927 en 1930 toen zij in Leiden studeerde twee jaar in Katwijk gewoond. Als dank voor haar verblijf in Katwijk wordt door prinses Juliana aan Katwijk het beeld van een vissersweduwe en haar zoontje voor de Andreaskerk geschonken. Op de sokkel staan beelden van een logger, aangehouden door een onderzeeër, een ontploffing en de tekst ´De zee zal de doden in haar wedergeven´.

Bron: Gemeente Katwijk aan Zee

 

19/09

De coaster ms. 'Foxhol' (1928) van A. Lammers uit Hoogzand, op weg van Rotterdam naar Londen, vergaat tijdens stormweer in de monding van de Thames. Vier bemanningsleden komen hierbij om het leven.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

17/10

Technische proefvaart met het passagiersschip ms. 'Colombia', vlaggenschip van de KNSM, gebouwd op de werf van de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit jr. te Rotterdam.

Bron: K. de Haas: 'Colombia, kortstondig vlaggenschip van de KNSM' in: 'DBW' jrg. 59 nr. 6 (2004)

 

22/10

Oplevering en overdracht van het passagiersschip ms.'Columbia' aan de KNSM, gebouwd op de werf van de Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit jr. te Rotterdam.

Bron: W. Grund: 'Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit jr.' in: 'KW. wij praaien U' jrg. 56 nr. 2 (2005)

 

03/11

Indienstelling van de blusboot 'Jan van der Heijde' van de Amsterdamse brandweer. Het schip werd gebouwd bij Schiffswerft und Maschinenbau August Pahl in Hamburg-Finkenwarder. De 'Jan van der Heijde' beschikt over 6 cylinder benzinemotoren van het merk Maybach met een vermogen van 100 PK bij 1800 t.p.m. De motoren zijn dermate krachtig, dat het schip gedurende een reeks van jaren de krachtigste grachten-ijsbreker van Amsterdam zal blijken te zijn. Het schip zal op 30 juni 1983 buiten dienst worden gesteld, waarna de 'Jan van der Heijde III' in de vaart zal worden gebracht.

Bron: brandweer Amsterdam

 

16/11

Stranding van het vrachtschip ss. 'Kerkplein' (1921 ; ex- 'Ramsey') van de Stoomvaart Maatschappij 'Millingen' te Rotterdam tijdens slecht zicht (sneeuwbuien) op de rotsen van de Noorse kust in de buurt van Narvik. Het schip weet echter op eigen kracht weer los te komen.

Bron: www.koopvaardij.web-log.nl

 

19/11

De motorschoener 'Verena' (1872) van H. Puister uit Groningen, op weg van Köningsbergen naar Randers, strandt bij Arcona en gaat verloren. De bemanning wordt gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

20/11

Stranding van het vrachtschip ss.'Beursplein' (1920) van de Stoomvaart Maatschappij 'Millingen' te Rotterdam, op weg van Rotterdam naar Narvik en varende in ballast, bij Holvik, tijdens een zware sneeuwbui. Na het uitpompen van de ballast uit tanks 1 & 2 kan het vrachtschip met eigen middelen weer vlot worden gebracht.

Bron: www.koopvaardij.web-log.nl

 

20/11

Te Soerabaja vindt de indienststelling plaats van de kruiser Hr.Ms. 'Sumatra', vlaggenschip van het Nederlands Eskader, na een langdurig onderhoud en reparaties, als gevolg van een brand in ketelruim 3 op 27 juli 1930.

Bron: J. Anten e.a: 'Hr.Ms. kruisers Java en Sumatra (2001)