maritieme kalender

Welkom bij de maritieme kalender van Het Scheepvaartmuseum. Zoek op datum of jaar en ontdek wat er door de eeuwen heen op en rond zee gebeurde.

 
 
 
 
 

maritieme gebeurtenis - 1934

 

01/01

Oprichting van de Scheepsmetingsdienst. De zorg voor de meting van schepen onder het Hoofd van het Departement van Financiën wordt overgedragen aan het Hoofd van het Departement van Waterstaat. De ambtenaren van de Scheepsmetingsdienst worden daarbij toegevoegd aan de Inspecteur-Generaal voor de Scheepvaart.

Bron: 'De Zee' (1984)

 

21/01

Het vrachtschip ss. 'Brion' (1921) van de KNSM, op weg van Guayaquil naar Christobal, loopt in het Gatum Meer (Panama-kanaal) aan de grond en zinkt. De bemanning kan hierbij worden gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

29/01

De stoomsleepboot 'Zambesi' (1914) van de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS), op weg van Tanga naar Pangani, strandt bij Pangani (Oost-Afrika). Later zal het schip kunnen worden vlotgebracht en naderhand worden verkocht voor de sloop.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

09/02

Het vrachtschip ss. 'Flevomeer' (1902) van A. Mannaert uit Rotterdam, op weg van Fredericia naar Rotterdam, strandt bij Nyköbing. Het schip kan worden vlotgebracht, maar is zo zwaar beschadigd dat het moet worden gesloopt.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

20/03

Overlijden van HKH prinses Emma van Waldeck Pyrmont op 75-jarige leeftijd in Den Haag (geboren 2 augustus 1858), weduwe en tweede echtgenote van de op 23 november 1890 overleden koning Willem III en tot 1898 koningin-regentes van haar enige dochter kroonprinses Wilhelmina. De begrafenis en bijzetting vindt plaats op 27 maart 1934 in de Nieuwe Kerk te Delft.

Bron: C. Fasseur: 'Wilhelmina, krijgshaftig in een vormeloze jas' (2001)

 

23/03

Indienststelling van de onderzeeboot Hr.Ms. 'K XVIII', gebouwd op de werf van Witon Fijenoord te Schiedam.

Bron: J. Bierman: 'De triomftocht van een onderzeeboot' in: 'DBW' jrg. 52 nr. 6 (1997)

 

27/03

Aankomst in Den Helder van het pantserdekschip Hr.Ms. 'Hertog Hendrik' onder commando van de kapitein-ter-zee C. ter Poorten, nadat het gedurende de eerste drie maanden van 1934 schietoefeningen had gehouden in de Middellandse Zee. De 'Hertog Hendrik' liep tijdens deze reis op 15 februari Venetië binnen, waar het schip tot 19 februari een officieel bezoek had afgelegd.

Bron: H. de Bles e.a: 'Vloot vereeuwigd, honderd jaar Koninklijke Marine in foto' (2002)

 

27/03

Begrafenis van HKH prinses Emma van Waldeck Pyrmont in de Nieuwe Kerk te Delft, waarna de bijzetting volgt in de Koninklijke grafkelder.

Bron: C. Fasseur: 'Wilhelmina, krijgshaftig in een vormeloze jas' (2001)

 

04/05

Oprichting van de Nederlandse Vissersbond. De vissersbond behartigt, zowel nationaal als internationaal, de belangen van beroepsvissers in de zee- en kustvisserij. De Bond bestaat uit 10 plaatselijke visserijverenigingen: Kop van Goeree en Zuid-Nederland. (w.o. Goedereede, Ouddorp en Stellendam), Harlingen, Den Helder, Texel, Urk, Volendam, Wieringen, Katwijk/IJmuiden en Zoutkamp en nog enkele individuele leden.

Bron: www.vissersbond.nl

 

26/05

Indienststelling van de veerboot 'Dokter Wagemaker' van de Texel's Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), genoemd naar één van de oprichters dokter Adriaan Wagemaker, huisarts op Texel. Het schip zal in 1954 worden verlengd en zal tot 1964 in dienst van de TESO blijven.

Bron: 'De Zee' (1934)

 

16/06

Tewaterlating van het ms. 'Bloemfontein' van de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS) op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam. De tewaterlating krijgt wereldwijde maritieme belangstelling en verloopt langs radiografische weg vanuit Pretoria naar Amsterdam. Op het moment dat Generaal J.B.M. Herzog, eerste minister van de Unie van Zuid-Afrika op een knop drukt treedt na 10 seconden het mechanisme op de NSM-werf in werking en kan het schip worden gedoopt en te water worden gelaten.

Bron: K. de Haas: 'Fonteinen uit de jaren dertig' in: 'DBW' jrg. 56 nr.7 (2001)

 

03/07

Overlijden van ZKH prins Hendrik van Mecklenburg Schwerin op 58-jarige leeftijd te Den Haag; prins-gemaal van HM koningin Wilhelmina. De begrafenis en bijzetting vindt plaats op 11 juli 1934 in de Nieuwe Kerk te Delft.

Bron: C. Fasseur: 'Wilhelmina. krijgshaftig in een vormeloze jas' (2001)

 

05/07

Jordaanoproer in Amsterdam: Naar aanleiding van de verlaging van de uitkeringen van werkloze (haven)arbeiders breken er in Amsterdam rellen uit. Politie en miltairen worden ingezet, waarbij hard wordt opgetreden.

Bron: P. de Rooy: 'Werklozenzorg en werkloosheidsbestrijding' (1979)

 

11/07

Begrafenis van ZKH prins Hendrik van Mecklenburg Schwerin, prins-gemaal van koningin Wilhelmina, in de Nieuwe Kerk te Delft, waarna bijzetting volgt in de Koninklijke grafkelder aldaar.

Bron: C. Fasseur: 'Wilhelmina. krijgshaftig in een vormeloze jas' (2001)

 

19/07

Door de Eerste Kamer wordt de Wrakkenwet aangenomen (inwerkingtreding op 3 september 1934). De Wrakkenwet stelt bepalingen omtrent de opruiming van vaartuigen en andere voorwerpen, die in openbare wateren gestrand, gezonken of aan de grond geraakt of in waterkeringen of andere waterstaatswerken vastgeraakt zijn. In de Wrakkenwet wordt mede bepaald dat de Nederlandse territoriale wateren worden aangemerkt als openbare wateren in de zin van de wet.

Bron: 'de Zee' (1934)

 

21/07

Doop en tewaterlating van het ms. 'Jagersfontein' van de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS) op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam. De doop van het schip wordt verricht door mevrouw E.W. Dijkstra-Viruly, echtgenote van een der VNS-directeuren.

Bron: K. de Haas: 'Fonteinen uit de jaren dertig' in: 'DBW' jrg. 56 nr.7 (2001)

 

03/09

Marinedag te Scheveningen: de minister van Defensie, mr. dr. L.N. Deckers en generaal C.J. Snijders bekijken vanaf de Pier de demonstratie met zoeklichten, uitgevoerd door het pantserdekschip Hr.Ms. 'Hertog Hendrik'.

Bron: 'Marineblad' (1934)

 

04/09

Vertrek vanuit New York van het passagiersschip ss. 'Statendam' van de Holland-Amerika Lijn met bestemming Rotterdam. Aan boord bevindt zich de eerste in de Verenigde Staten gekochte Douglas DC-2, bestemd voor de KLM (de PH-AJU , 'Uiver'). Na aankomst in Rotterdam op 12 september wordt de gedemonteerde DC-2 gelost en per drijvende bok overgebracht naar het nabijgelegen vliegveld Waalhaven. Op 19 oktober zal de 'Uiver' met o.a. KLM-vlieger Parmentier deelnemen aan de internationale Melbourne-race.

Bron: F. van Tuikwerd: 'ss. Statendam 1929 - 1940' (2003)

 

15/09

Oprichting van de Nederlandsche Visscherijcentrale, belast met de bestrijding van de economische malaise in de visserij.

Bron: P. Schurman: 'Tussen vlag en voorschip' (1995)

 

01/10

In verband met de in aanbouw zijnde kruiser 'De Ruyter' wordt de naam van de bestaande Hr.Ms. 'De Ruyter' omgedoopt in die van Hr.Ms. 'Van Ghent'.

Bron: H. de Bles e.a: 'Vloot vereeuwigd, honderd jaar Koninklijke Marine in foto' (2002)

 

15/10

Bezoek van het Duitse slagschip 'Schleswig Holstein' (1908) van de Deutschland-klasse aan de haven van Amsterdam. Op 15 oktober wordt door de commandant van het schip KzS Karl Georg Schuster een krans gelegd op het graf van Michiel Adriaenszn. de Ruyter in de Nieuwe Kerk van Amsterdam.

Bron: 'Amsterdamse data in zilver en goud' in: ' Ons Amsterdam' no. 10 (1984)

 

20/10

Overdracht van en proefvaart met het ms. 'Bloemfontein', gebouwd op de werf van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij in Amsterdam, bestemd voor de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS).

Bron: K. de Haas: 'Fonteinen uit de jaren dertig' in: 'DBW' jrg. 56 nr.7 (2001)

 

28/10

De coaster ms.'Jupiter' (1931) van D. Oosting uit Delfzijl, op weg van Yarmouth naar Lerwick, zinkt op 60 mijl van Great Yarmouth vanwege een schuivende lading. De bemanning kan hierbij worden gered.

Bron: scheepsrampen koopvaardij 1855 - 1991

 

30/10

Tewaterlating van de coaster 'Birmingham', nog in datzelfde jaar gevolgd door het zusterschip 'Nottingham' op de werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). De bouw van beide schepen, bestemd voor de NV. Internationale Kustvaart Maatschappij te Rotterdam, wordt bij de RDM beschouwd als 'stopwerk' in de hoop op betere tijden in de scheepsbouw. Beide schepen worden afgebouwd in de onderzeebootloods van de werf en zullen na overdracht worden ingezet op de lijn Harlingen - Goole.

Bron: A. Boerema: 'Coasters, de laatste 50 jaar van de KHV' (1992)

 

11/11

Aan boord van het mailschip ms. 'Baloeran' van de Rotterdamsche Lloyd, op weg naar Nederlands-Indië, breekt op de Indische Oceaan door kortsluiting brand uit in één van de salons (Social Hall). Door snel ingrijpen van de bemanning kan de brand snel geblust worden en de koers weer worden vervolgd naar Colombo (Ceijlon).

Bron: 'De Zee' (1935)

 

14/11

Vertrek van de onderzeeboot Hr.Ms. 'K XVIII' voor een reis langs vijf werelddelen met als eindbestemming Soerabaja (Nederlands Indië). Aan boord bevindt zich prof. dr. ir. F.A. Vening Meinesz in verband met zijn wetenschappelijk onderzoek middels het verrichten van zwaartekrachtmetingen op zee. De 'K XVIII' zal gedurende deze reis een afstand van 23.000 mijl afleggen. De reis van de 'K XVIII' zal door de luitenant-ter-zee der tweede klasse M.S. Wytema worden gefilmd in opdracht van het filmbedrijf Polygoon. De 'K XVIII' zal eerst op 11 juli 1935 in Soerabaja arriveren. Twee jaar later zal de film onder de titel '20.000 mijlen over zee' in de Nederlanse bioscopen worden vertoond.

Bron: J. Bierman: 'De triomtocht van de onderzeeboot' in: 'DBW' jrg. 52 nr.6 (1997)

 

19/12

Het KLM vliegtuig 'Uiver' van het type Douglas DC-2 stort tijdens KLM-vlucht no. 216 (versnelde kerstpostvlucht) van Amsterdam naar Batavia met 350 kilo post, kort na middernacht, neer op circa 16 km. ten zuiden van Rutbah Wells (Irak). Hierbij komen de vier bemanningsleden en drie passagiers om het leven. Het vliegtuig heeft vooral bekendheid gekregen, vanwege het nog in datzelfde 1934 winnen van de vliegrace van Londen naar Melbourne.

Bron: F. van Tuikwerd: 'ss. 'Statendam' 1929 - 1940' (2003)

 

19/12

Het passagiersschip ss. 'Orania' van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL), voor anker liggend ten behoeve van het ontschepen van passagiers, zinkt in de haven van Leixoes na te zijn aangevaren door het Portugese ss. 'Loanda'. Het verlies van de 'Orania' is in feite de doodsteek voor de KHL. De rederij gaat failliet, waarbij het monumentale Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam eigendom zal worden van de gemeente Amsterdam.

Bron: R. Daalder: 'Het Lloyd Hotel in Amsterdam wordt geopend' in: maritieme geschiedenis 1500 - 2000, jaarboek VNHSM ( 2005 ).