alle tentoonstellingen

 
 
 
 

zie je in de gouden eeuw


zonder scheepvaart geen gouden eeuw


De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e eeuw (de Gouden Eeuw) een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. Dat was vooral te danken aan de scheepvaart. Geen land ter wereld had zoveel schepen als Nederland. Dankzij de scheepvaart bloeide de handel. De VOC werd opgericht en Amsterdam ontwikkelde zich tot het ‘pakhuis van de wereld’: goederen uit alle windstreken waren hier uit voorraad leverbaar.


Niet alleen de handel bloeide in de Gouden Eeuw: Nederlandse kunstenaars en wetenschappers uit die tijd zijn nog steeds wereldberoemd. De Republiek stond ook bekend als tolerant, en daar kwamen veel mensen uit het buitenland op af.


Maar de Gouden Eeuw heeft ook donkere kanten. De Nederlandse koopmannen die rijk werden van de handel met verre landen gingen vaak niet zachtzinnig te werk. Soms moordden ze hele dorpen uit om hun zin te krijgen.


Zie je in de Gouden Eeuw laat je op een heel persoonlijke manier kennismaken met de Gouden Eeuw. Je ontmoet personages uit deze bijzondere periode en je hoort hun bijzondere verhalen. Zoals het meisje Amimba, dat al op jonge leeftijd als slaaf moest werken. En visserszoon Jan Janszoon Weltevree, die helemaal geen schipper wilde worden maar uiteindelijk als een van de eerste Nederlanders voet aan wal zette in het verre Korea.


  • Zie je in de Gouden Eeuw is bedoeld voor (groot)ouders met kinderen vanaf 10 jaar.
  • Deze tentoonstelling is gemaakt met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds.
  • Foto © Marjo van Rooyen
  • Colofon
  •