alle tentoonstellingen

 
 
 
 

de schilderijen


maritieme meesters


In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een levendige markt voor geschilderde zeetaferelen. De scheepvaart was een economische motor geworden en gaf een gevoel van nationale trots. Mensen wilden de schepen, de havens, de zeeslagen, de heldendaden en de stormen ook thuis kunnen zien. Schilders en tekenaars speelden daarop in. De topstukken van de beste schilders gingen voor grof geld van de hand.


Zelfs de vroegste maritieme meesters hadden vaak al een heel eigen stijl. Ze experimenteerden met compositie, perspectief en kleurenspel. Door de eeuwen heen lieten zeeschilders zich ook beïnvloeden door nieuwe stromingen in de schilderkunst, zoals de romantiek en het impressionisme. De geheimzinnige kracht en schoonheid van de natuur en de nietigheid van de mens waren geliefde thema's. Na 1900 behoorden zeeschilders nog maar zelden tot de avant-garde, zoals in de eeuwen daarvoor. Toch is er altijd veel vraag naar zeestukken gebleven.


Deze topcollectie biedt een rijk overzicht van vier eeuwen maritieme schilderkunst.


Het sluitstuk van deze tentoonstelling is ontwikkeld door Peter van Dongen. In het magazine Nieuwe Liefde (editie: zomer 2014) vertelt hij meer over zijn drieluik Africa-Holland line (2011).

Lees hier het artikel.


  • Foto © Marjo van Rooyen
  • Colofon
  •