alle tentoonstellingen

 
 
 
 

voc-schip amsterdam


terug in de tijd van de voc


Beleef de Amsterdam! Met de nieuwe doe-activiteiten voel je pas echt hoe het vroeger was op een VOC-schip. Lading hijsen, door het ruim kruipen, een kanon afschieten… Kom 't proberen! Rinus de Rat is je vriend op de Amsterdam en leid je langs de activiteiten.


Dit schip is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum.


In de 17e en 18e eeuw zeilden mensen met dit soort schepen (‘Oost-Indiëvaarders’) naar het Verre Oosten, wat we nu Azië noemen. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen.


De originele Amsterdam zeilde in 1749 de Noordzee op. In een vliegende storm brak het roer af. De schipper besloot het schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Maar de Oost-Indiëvaarder zakte al snel in de modder en kwam nooit meer los. Archeologen hebben later in het wrak veel gegevens gevonden over de bouw van VOC-schepen, de lading en het leven aan boord.


In 1985 begon de bouw van een exacte kopie van de Amsterdam. Ruim 400 vrijwilligers werkten eraan mee. Sinds 1991 ligt het schip afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum.


De Amsterdam is ook een fantastische locatie voor een trouwerij. Kijk hier voor meer informatie en contactgegevens.

  • Houd er rekening mee dat het VOC-schip Amsterdam bij slecht weer en storm, windkracht 5/6 en hoger, beperkt toegankelijk is. Bij windkracht 7 of hoger wordt het schip en de steiger gesloten. Dit in verband met de veiligheid van onze bezoekers.
  • gerelateerde items