onderwijs

Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen. Scholieren maken op een spannende manier kennis met de Nederlandse maritieme geschiedenis en ontdekken hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft gevormd.

 
 

lees over onze rondleidingen

 
 
 

programma's

pdf

overzicht programma's voortgezet onderwijs

Download PDF
 
 
 
 
 

zonder de zee geen nederland


onderwijs & het scheepvaartmuseum


Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar scholieren op een spannende manier kennismaken met de Nederlandse maritieme geschiedenis. In verrassende tentoonstellingen worden ze uitgedaagd om zelf te ontdekken hoe de zee onze cultuur heeft bepaald. Het Scheepvaartmuseum gaat over toen, maar ook over nú.


Het Scheepvaartmuseum heeft speciale tentoonstellingen voor verschillende niveaus van het basis- en voortgezet onderwijs. Er is zelfs een speciale voorstelling voor kleuters. Bij de tentoonstellingen ontwikkelt Het Scheepvaartmuseum educatieve programma’s waarin zelfstandig en interactief leren centraal staan. De programma’s maken een bezoek aan het museum nog dynamischer en geven het verdieping. Ze sluiten aan bij de gangbare onderwijsmethodes, de tijdvakken van De Rooij en de canon van Nederland. Ook is er een speciaal programma voor het vmbo.


Kwaliteit staat bij Het Scheepvaartmuseum voorop. Groepen worden altijd begeleid door professionele gidsen Zij zorgen voor een programma dat precies is afgestemd op het niveau en de samenstelling van de groep.


Speciaal voor scholieren is onder de gewelven van Het Scheepvaartmuseum Het Vooronder ingericht. In deze educatieve ruimte kunnen museumlessen worden gegeven en vakantieactiviteiten worden georganiseerd.


Voor meer informatie en reserveren kun je contact opnemen met de afdeling Educatie van Het Scheepvaartmuseum: (020) 523 23 00, bereikbaar op werkdagen tussen 12.00 en 17.00 uur. Een e-mail sturen kan ook. Om alles goed te laten verlopen ontvangen we de reservering graag 3 weken voor jullie komst naar het museum.


 • Download de brochure
 • Luister het liedje Dansen in zee uit het basisschoolprogramma Op zee met Tina Giga
 • Bekijk het YouTube-kanaal van het voorgezet onderwijsprogramma Havenpromotieteam
 • Bekijk het YouTube-kanaal van het onderwijsprogramma Gouden Eeuw Journaal
 • Bekijk het YouTube-kanaal van het voortgezet onderwijsprogramma Open Je Ogen


 • combinatiebezoek

  Basisscholen kunnen het educatieve programma in Het Scheepvaartmuseum goed combineren met een bezoek aan speelpark TunFun of speeltuin Linnaeushof. Lees hier meer.


  cultuurbus/ cultuurboot

  De Cultuurbus of Cultuurboot Amsterdam biedt alle Amsterdamse basisscholen besloten vervoer naar een aantal Amsterdamse culturele instellingen. In het schooljaar 2013-2014 wordt het aantal ritten, dat een school ter beschikking heeft, bepaald door het leerlingaantal. Hiermee zorgt de gemeente Amsterdam ervoor dat elk kind in de periode, dat hij of zij op de basisschool zit, zes keer kosteloos naar een culturele instelling kan worden vervoerd. Kijk voor meer informatie op www.cultuurbus-amsterdam.nl of bel naar 020 - 4212853.