'toen wist ik: er is echt iets mis'


  Collectie

Het Scheepvaartmuseum heeft een reddingsvest gekregen van een Nederlandse opvarende van het cruiseschip Costa Concordia, dat op 13 januari verging. Bij die ramp kwamen 30 mensen om het leven.


Nellie Steeman en haar partner Joop van Oosten uit Leersum kwamen op maandag 26 maart naar Het Scheepvaartmuseum om het vest over te dragen. Het vest was tijdens de vluchtpoging haar ‘talisman’, zegt ze, ook al heeft ze het niet hoeven gebruiken.


Aan directeur Collecties Henk Dessens en conservator Sarah Bosmans vertelden Nellie en Joop hun verhaal. “Dit vergeet je nooit meer, je sleept het de rest van je leven mee”, zei Joop.


magic show

Ze zaten na het diner bij een magic show toen het misging. Nellie: “De illusionist was net bezig met een verdwijntruc. Toen was er ineens die klap en een scheurend geluid. Heel raar, je kunt gewoon niet bedenken wat het is. Het schip schudde. Tafels met serviesgoed vielen om.” Het schip begon over te hellen naar bakboord.


Nellie zei dat ze hun reddingsvesten en spullen moesten gaan halen in hun hut, weet Joop nog. Het was een lange tocht van de derde verdieping naar de zevende. Onderweg zagen ze mensen machteloos in liften hangen die door de stroomuitval tot stilstand waren gekomen. Later kwam de noodstroom op gang.


Het schip leek even overeind te komen, maar zakte toen door naar de andere kant. Toen ook het alarm afging, wist Nellie dat het menens was. “Dat is het enige dat ik gelezen had: als het alarm zeven keer afgaat, dan is er echt iets mis.”


Op het laagste deel van het dek vonden ze tot hun verbazing aan stuurboord een sloep met volop ruimte, maar wel met drie paniekerige Italiaanse bemanningsleden. “Ze bleven maar naar elkaar schreeuwen”, zegt Joop.


levende verhalen

Directeur Collecties Henk Dessens is blij met het reddingsvest, omdat het een deel van de moderne scheepvaartgeschiedenis tastbaar maakt. “Juist met dit soort gewone objecten kunnen we verhalen vertellen en menselijke drama’s tot leven brengen, simpelweg omdat de voorwerpen erbij zijn geweest. In een van onze tentoonstellingen hebben we een kleedje dat ooit een jong meisje warm hield na een torpedoaanval op het schip waarmee ze reisde. Een heel onooglijk dekentje, maar als je het ziet gaat het spreken.”


Het reddingsvest is op dit moment te bewonderen in de ruimte 'Nieuw in het museum'.