De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon van Nederland is niet alleen te zien in het Nederlands Openluchtmuseum, maar ook in Het Scheepvaartmuseum. Benieuwd welke onderwerpen uit de canon in Het Scheepvaartmuseum uitgelicht worden? Lees daar meer over in dit artikel.

Slavernij

Over slavenschepen is weinig bekend. De schepen die ingezet worden voor het transport van de gevangen Afrikanen zijn meestal omgebouwde handelsschepen. D'Keulse Galy van de Middelburgse Commercie Compagnie is een van de weinige echte slavenschepen. Dit achttiende-eeuwse model toont ons alleen de buitenkant, maar niet de ruimen waarin de gevangen mensen onder zeer slechte omstandigheden opeengepakt zaten.

Het model van D'Keulse Galy is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster Slavernij. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Getuigd model van het koopvaardijschip D'Keulse Galy, 1747.


VOC

Dit scheepsmodel is een symbool van de Verenigde Oost-Indische Compagnie als handels- en scheepvaartonderneming en de connectie tussen Nederland en Azië. Zonder scheepvaart en dit soort schepen, geen Gouden Eeuw. Een scheepsmodel van een VOC-schip van deze grootte, detaillering en kwaliteit is zeer zeldzaam. Het model is geen latere reconstructie, maar is gemaakt in de tijd dat dergelijke schepen rondvoeren.

Het model van Den Ary is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster De VOC. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Getuigd model van het VOC-schip Den Ary, 1725.


De Atlas Major van Blaeu

De Atlas Maior, of de Groote Atlas, is een verzameling van negen atlassen gemaakt door Joan Blaeu, de beroemdste kaart- en globemaker van de zeventiende eeuw. Blaeu is hier geportretteerd door Jan van Rossum. Deze atlasverzameling is een sprekend voorbeeld van de grote kennis van de wereld in het zeventiende-eeuwse Nederland. Bovendien is de Atlas Major een hoogtepunt van de kunde en vaardigheid van het uitgeefbedrijf en een prachtig staaltje zeventiende-eeuwse gravurekunst.

Deze negendelige atlas is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat hij een van de verhalen van de Atlas Maior van Blaeu verbeeldt. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Atlas Major, Blaeu.

De rijke Amsterdamse regent Frederik Willem van Loon schaft de Nederlandse editie '1663-1665' van de Atlas Maior van Blaeu aan. Hij vult de atlas aan met de Stedenboeken, zee-atlassen van Janssonius en Goos, en delen van de Franse versie van de Atlas Maior. Van Loon laat de delen binden in een luxueuze rood-marokijnen band met een goudstempel. In het midden prijkt het familiewapen van Van Loon-Bas. Deze bijzondere zeventiendelige atlas, die de 'Atlas Van Loon' wordt genoemd, is een echt statussymbool.

Portret van Joan Blaeu door Jan van Rossum, circa 1660.


Michiel de Ruyter

De grootste admiraal in de Nederlandse geschiedenis is ongetwijfeld Michiel de Ruyter (1607-1676). Hij is de verdediger van de Nederlandse belangen op zee tijdens de oorlogen tegen Engeland in de zeventiende eeuw. De Ruyter ontvangt na de Vierdaagse Zeeslag in 1666 dan ook een ridderorde van de Franse koning Lodewijk XIV. Deze ridderorde is te zien in de vitrine en op het schilderij door Dujardin.

Portret van Michiel Adriaensz. de Ruyter door Karel Du Jardin, 1669.


Canon van Nederland

Wil je meer weten over de Canon van Nederland en welke onderwerpen in de canon behandeld worden? Bekijk dan hier de website van Canon van Nederland en ontdek alles de Nederlandse geschiedenis.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.