Museummedewerker Marleen vroeg aan kinderen wat zij van het VOC-schip vinden en hoe zij denken dat het leven aan boord eruit zag. Lees de verrassende en ontwapende antwoorden!

“Ja kaas blijft wel vers aan boord, als je het in zo’n plastic bakje doet"

De zussen Lena (6) en Julia (5) uit Amsterdam weten precies waar ze heen zouden varen als ze Kapitein zouden zijn op het VOC-schip. ’Naar Drievliet! En als we langer weg gaan naar Griekenland’. Als Kapitein zouden ze streng zijn voor hun bemanning. ’Als de matrozen niet luisteren, zet ik ze op de trap voor straf’ vertelt Julia. Lena denkt dat het beter is om de matrozen voor straf te laten schoonmaken. Daar heb je zelf ook nog wat aan.

De keuze tussen een houten poot of een glazen oog is zo gemaakt: Julia vindt ’zo'n lapje voor je oog’ wel leuk. De dames hebben duidelijke dieetwensen: ’Aan boord zou ik alleen maar tosti's eten. Zonder saus en alleen maar kaas’. Op de vraag waar ze deze kaas zouden bewaren, tijdens maanden op zee, had Julia een helder antwoord: ’In zo'n plastic bakje. En dan gewoon in de koelkast’.

“Mama! Snel! Pak wat extra kanonskogels!”

Louisa (4) uit Amsterdam heeft weinig tijd: ze vuurt het ene kanon na het andere af. Op de vraag op wie ze eigenlijk aan het schieten is antwoordt ze: ’Op andere boten natuurlijk’. Het herladen van het kanon gaat niet snel genoeg en Louisa roept tegen haar moeder dat ze snel wat nieuwe kanonskogels aan moet geven. Als moeders dit niet direct doet, gaat de kleine Louisa zelf wel even tillen. Zij is Piet Piraat en de andere schepen zijn slecht.

Of het niet zielig is om al die mensen te bombarderen? ’Je kan er net voor schieten, in het water, dan gaat niemand dood’. Best een goede oplossing van Louisa die ondertussen zin heeft gekregen in een pakje appelsap en op alle knoppen tegelijk drukt omdat de andere piraten steeds dichterbij komen.

“Onderdeks in het ruim vind ik het maar griezelig”

Stijn (12) uit Purmerend staat zware kisten in het ruim te hijsen. ’Ik zou hier nooit kunnen werken. Het is koud, vochtig, donker. Best griezelig. De vorige keer liep hier ook een enge pop (red.: Scheepsrat 'Rinus') rond, maar die is er gelukkig nu niet’. Ja onderdeks was het geen pretje vroeger. Je had geen idee van wat voor of achter was.

Stijn heeft goed opgelet bij Geschiedenisles: ’Aan boord aten ze veel zuurkool, want dat bleef lang goed’. Zelf zou hij naar Afrika varen, om specerijen in te slaan en thee. ’Dat komt toch uit India?’. Maar lang weg gaan ziet Stijn niet zitten: ’Ik zou de gezelligheid van thuis missen, de grapjes en mijn eigen bed’. Oma glimlacht en is blij dat Stijn zijn ouderlijk huis gezellig vindt en voorlopig het nest nog niet verlaat.

Sommige kinderen vinden het maar griezelig in het ruim van het VOC-schip

“Overboord springen met mijn zwembandjes aan”

Wat vind jij het leukste van het VOC-schip? Vlinder (4) uit Amsterdam gilt het uit: ’Dat ik dan bij ome Daan in het water mag springen’! Voor Vlinder is het vanzelfsprekend dat ome Daan ook mee zou gaan aan boord. ’Ja want dan gaan we samen overboord springen, als ik mijn zwembandjes aan heb’. Ook zouden ze dan samen pannenkoeken eten.

Dat klinkt als een niet te missen feestje aan boord bij Kapitein Vlinder! Vlinder heeft knalroze lippen en roept dat ze nu weg moet, verder spelen met de viltstiften. Of die ook mee moeten aan boord, blijft onduidelijk.

“De mannen moeten rokjes dragen”

Als broer en zus Timo (5) en Iris (9) uit Nieuw Vennep samen aan het roer zouden staan: was de taakverdeling duidelijk. Ze zouden allebei Kapitein zijn. Dat kan prima. Je moet gewoon goed naar elkaar luisteren. Als de bemanning niet luistert, neemt Timo strenge maatregelen: ’Ik gooi ze allemaal overboord’.

Volgens Timo is het zo'n 7 jaar zwemmen naar een onbewoond eiland dus dood gaan ze niet. Iris vult aan dat dit niet handig is omdat ze die mensen ook nodig hebben op de boot. Slim. Dat vindt Timo ook wel. ’Dan moet iedereen als straf een meisje worden en rokjes dragen’. Iris vraagt wat daar zo erg aan is, aan meisje zijn. Maar daar heeft Timo geen helder antwoord op. Wel vindt hij dat meisjes ook piraat mogen zijn, als ze dan wel zelf voor hun eten zorgen en ook meewerken aan boord. Duidelijke taal van Timo!