Dr. Cecile Bosman (1962) is conservator maritieme kunst. Lees hier meer over haar favoriete object, het mooiste onderdeel van haar baan en haar specialismen. 

conservator maritieme kunst

Dr. Cecile Bosman (1962)

Ik ben verantwoordelijk voor de collectie beeldende kunst, vanaf de 16de eeuw tot en met de 21ste eeuw. Ik beantwoord vragen van geïnteresseerden en onderzoekers van over de hele wereld, beoordeel aanbiedingen en doe voorstellen voor de uitbreiding van de collectie, ik werk mee aan tentoonstellingen en ik doe onderzoek.

meest gestelde vraag:

"Wat is er op dit schilderij aan de hand en door wie is het gemaakt?"

Vaak kunnen we de vragenstellers helpen, maar ondanks de uitgebreide kennis die in het museum aanwezig is, zijn deze vragen niet altijd te beantwoorden.

mooiste onderdeel van de baan:

Het werken met de collectie zelf, in depot en in de exposities. Eerst het doorgronden van een kunstwerk en als de schilderijen, prenten, tekeningen en de affiches een plek in een tentoonstelling hebben gekregen, het delen van de verhalen en de schoonheid van de werken met de bezoekers.

favoriete object:

Het schilderij van Hans Saverij de Oude uit circa 1600, van de Oostindiëvaarder Amsterdam en een aantal Amsterdamse oorlogsschepen op zee. Het is één van de vroegste voorbeelden van de zeeschilderkunst in de collectie, compleet met zeemonster. 

profiel

biografie

In 2004 kwam ik in dienst bij Het Scheepvaartmuseum als Hoofd Collectiebeheer en in 2010 ben ik benoemd tot conservator voor de collectie beeldende kunst.

verantwoordelijk voor de collecties

Ik ben verantwoordelijk voor alle schilderijen, prenten, tekeningen en affiches in het museum.

onderzoeksonderwerpen

Achttiende-eeuwse zeeschilderkunst; mensen in de scheepvaart en de inrichting van Nederland ten behoeve van de scheepvaart van de zeventiende tot en met de eenentwintigste eeuw; moderne scheepvaart in moderne kunsttechnieken.

lopende projecten

Momenteel werk ik aan een tentoonstelling over Reinier Nooms, de 17de-eeuwse zeeschilder en prentmaker die signeerde met zijn alias Zeeman.

nevenfuncties & lidmaatschappen

  • CODART
  • European Society of Nineteenth-Century Art

korte publicatielijst

  • eigen aan de natie. De Nederlandse zeeschilderkunst in de 19de eeuw., dissertatie Universiteit Leiden, 2021.
  • 'what floats your boat? De ontwikkeling van de Engelse maritieme schilderkunst' in: Irene Jacobs en Joost Schokkenbroek (red.), Nederland-Engeland. Reflecties over zee, Zutphen 2011, p. 70-77
  • 'kunstenaars aan de kust. Ezels op het strand' in: Ron Brand en Joost Schokkenbroek (red.), Noordzee. Nederlandse kustcultuur in woord en beeld, Zutphen 2012, p.18-24
  • 'een glorieuze dag voor de natie. De opening van het Noordzeekanaal' in: Sjoerd de Meer en Joost Schokkenbroek (red.), Hoogtij. Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak, Zutphen 2013, p. 28-39.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.