• Wanneer: 21 & 22 april.
  • Hoe laat: 09:00 tot 17:00 uur.
  • Duur: De gehele dag.
  • Voor wie: Voor zowel families als volwassenen.
  • Kosten: Gratis.
  • Aanmelden: Op de dag zelf in het museum, de capaciteit van de activiteiten is beperkt.

Het Scheepvaartmuseum viert dit weekend de officiële opening van het vaarseizoen. Op zaterdag 21 & zondag 22 april heb je gratis toegang tot onderstaande activiteiten (op aanmelding op de dag zelf, beperkte capaciteit) en de tentoonstellingen in de Noordvleugel, het VOC-schip en Dare to Discover!

Wat is er te doen?

Spoedcursus grachtenvaren voor beginners

Spoedcursus grachtenvaren voor beginners

Heb je een sloepje, of wil je er al jaren eentje kopen? Amsterdamse yuppen, sloepenbezitters én waterratten verenigt u, want in Het Scheepvaartmuseum kun je op zaterdag 21 en zondag 22 april een gratis spoedcursus ‘Grachtenvaren voor beginners’ volgen. In een kleine groep (10 deelnemers per keer) krijg je van Marianne van der Linden, van vaarschool ScheepsWijs, uitleg over alle beginselen van het varen door de Amsterdamse grachten. De cursus is natuurlijk aan boord, varend over de grachten met het scheepje de ‘Jongejan’. Misschien mag je zelf wel even het roer vasthouden? Start om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Duur circa 1 uur, deelname is gratis. Aanmelden uitsluitend op de dag zelf in het museum vol = vol!

Oosterdokwandeling met gids

Oosterdokwandeling met gids

Ga met stadgsids Peter van Ruijven mee op een wandeling door het verleden, heden en toekomst van het Oosterdok dat oorspronkelijk is aangelegd om de verzanding van de haven van Amsterdam te voorkomen. Start om 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur (start op de binnenplaats, duur ca. 60 minuten). Deelname is gratis, aanmelden uitsluitend op de dag zelf in het museum vol = vol!

Vaar mee met onze stoere stoomschip!

Vaar mee met onze stoere stoomschip!

Leuk voor families: Vaar dit weekend mee op stoomschip Christiaan Brunings, de stoere, originele op kolen gestookte ijsbreker uit 1900. In ca. 60 minuten ga je het IJ op en natuurlijk kun je aan boord ook rondkijken en vragen stellen aan de bemanning over het schip. Let op: i.v.m. veiligheid kinderen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene. De vaartocht vertrekt van de steiger om 11.00, 12.30 en 14.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden uitsluitend op de dag zelf in het museum vol = vol!

Lezing: Wereldzeilers met een missie

Lezing: Wereldzeilers met een missie

Op zondag 22 april vertellen wereldzeilers Floris van Hees (39) en Ivar Smits (43) in Het Scheepvaartmuseum over de eerste twee jaar van hun ontdekkingsreis op zoek naar duurzame oplossingen. Floris en Ivar zijn Sailors for Sustainability. In juni 2016 vertrokken ze met hun klassieke zeilschip Lucipara 2 uit Amsterdam voor een ontdekkingsreis rond de wereld op zoek naar oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Na hun presentatie van ongeveer een uur is er gelegenheid om vragen te stellen. Start op 22 april om 14.00 uur, deelname is gratis op vertoon van een geldig museumentreebewijs. Aanmelden: stuur een e-mail naar crew@sailorsforsustainability.nl. Op de dag zelf is ook nog beperkt plaats voor aanmelding in het museum.

Kijk aan boord bij gastschip Lutgerdina

Kijk aan boord bij gastschip Lutgerdina

De prachtige volledig aangepaste klipper Lutgerdina van SailWise is dit weekend te gast bij het museum. Bezoek het schip aan boord en ontdek de mogelijkheden voor mensen met een beperking. De Lutgerdina maakt meerdaagse avontuurlijke zeiltochten over het IJsselmeer en de Waddenzee. Grenzen verleggen, uitdagingen aangaan en genieten op en aan het water. SailWise biedt ruim 40 jaar watersportactiviteiten en –vakanties voor mensen met een beperking. Bij Sailwise word je aangesproken op wat je nog wel kunt. Ons motto is: iedereen kan watersporten! Het schip is open van 10.00 tot 16.00 uur. Gratis met een geldig museumentreebewijs. Aanmelden uitsluitend op de dag zelf in het museum vol = vol!

Opfrissen: Kom met je eigen sloep naar Het Scheepvaartmuseum!

Opfrissen: Kom met je eigen sloep naar Het Scheepvaartmuseum!

Kom met je eigen sloep of bootje varen in het Oosterdok dit weekend, en meer af voor een verfrissende pauze bij Het Scheepvaartmuseum. De eerste 100 sloepen vanaf 12.00 uur (op=op) krijgen op zaterdag en zondag een gratis sloepenvlag en een verfrissend ijsje aan boord!

Ook leuk voor families

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.