• Wanneer: 5, 6, 12 en 13 oktober 2019

Het Scheepvaartmuseum is vernieuwd! Sinds 10 mei 2019 heeft het museum een nieuw motto, een nieuwe visie, een nieuwe huisstijl en vooral twee gloednieuwe tentoonstellingen: Republiek aan zee en Cartografie en curiosa. Kom je verwonderen over onze nieuwe koers tijdens deze rondleiding!

Republiek aan zee in de Hoofdgalerij

Republiek aan Zee in de Hoofdgalerij laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd. Aan de hand van ruim 50 topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. Cartografie & Curiosa laat zien hoe Nederlandse zeevaarders in de 17e eeuw hun weg vonden en hoe deze reizen het Europese wereldbeeld bepaalden. De nieuwe koers van Het Scheepvaartmuseum sluit aan bij de missie van het museum: Water verbindt werelden. De Hoofdgalerij, waar de objecten van Republiek aan Zee te zien zijn, vormt het startpunt van het museumbezoek. Meer dan 50 topstukken uit de museumcollectie, waaronder schilderijen, kunstvoorwerpen, scheepsmodellen en wapens, laten zien hoe sterk de Nederlandse samenleving al eeuwenlang is gevormd door water.

Cartografie & Curiosa

De tentoonstelling Cartografie & Curiosa brengt de ontwikkeling van cartografie en de ontmoeting met een nieuwe wereld in beeld en laat zien hoe de kaarten steeds verfijnder werden. Er was aandacht voor de kleinste details en de schoonheid van de illustraties maakt deze stuk voor stuk een kunstwerkje op zich. De kaarten vertellen veel over de reizen die werden gemaakt en over de wetenschap van cartografie. De bezoeker gaat aan de hand van deze eeuwenoude kaarten zelf op reis naar de locaties die de Nederlandse geschiedenis vormden: Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. De indrukwekkende wandkaart van Amsterdam van Pieter Bast uit 1597 vormt het startpunt.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.