• Wanneer: 21 december 2019 t/m 5 januari. LET OP: aangepaste programmering op 26 december!
  • Hoe laat: van 9:00 tot 17:00 uur
  • Voor wie: Families met kinderen 3+ / 6+ /7+
  • Kosten: Gratis met museumentreebewijs.

Tijdens de kerstvakantie van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020 zijn er dagelijks de leukste familieactiviteiten. Van de 'Walvisvlinders' tot een avontuurlijke kijktocht 'Op rrr-IJs'. Er is voor iedereen iets te doen. Ga je mee op expeditie naar de Noordpool?

*Let op: op 25 december (Eerste Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) is het museum gesloten.

Wegens succes herhaald.

Op zijn ontdekkingsreis naar een nieuwe zeeweg richting het Verre Oosten, raakte Willem Barentsz ruim 400 jaar geleden met zijn schip vast in het ijs. Beluister een winterse voorleesverhaal bij het kleuterrpogramma 'de Walvisvinders', teken mee aan het grote PoolPanorama op de binnenplaats, en ga zelf op expeditie met de familiekijktocht. Natuurlijk kun je ook zelf naar de familietentoonstellingen, zoals 'Het verhaal van de walvis', of doe zelf de doe-activiteiten op het VOC-schip Amsterdam. Kom ook!

Teken mee aan het grote PoolPanorama!  (alle leeftijden)

Teken mee aan het grote PoolPanorama! (alle leeftijden)

Veel tentoonstellingen in het museum gaan over verre reizen. Ben jij wel eens naar een heel koud land geweest? Of heb je wel eens geskied of geschaatst? En wat dacht je van de Noordpool? Alles is er wit, zelfs de wilde dieren en de lucht. In het museum hoor je het spannende, waargebeurde verhaal van de overwintering op Nova Zembla, meer dan 400 jaar geleden. Ga deze vakantie zelf op expeditie naar het museum en teken mee aan aan het magisch grote PoolPanorama. Dagelijks, 12.00 t/m 16.00u.

Nieuwe familiekijktocht: Op Rrrrrr-IJS (6-12 jaar)

Ga met je koffer zelf op reis door het museum. Op allerlei plaatsen vind je dingen die je onderweg nodig hebt. Verzamel ze allemaal en los de ijskoude puzzel op. Weet je al waar de reis heen gaat? Lever je antwoord in en maak kans op een leuke prIJS! De kijktocht is verkrijgbaar in Nederlands en Engels en is geschikt voor families met kinderen vanaf 6 jaar. Dagelijks zelf te doen in het museum.

Kleuterprogramma 'De Walvisvinders' (3+)

Een voorleesavontuur voor kleuters, dat wordt verteld op een heel geheime plek in het museum. Beluister het verhaal van ‘De kleine walvis in de winter’ en zoek Wally de Walvis! Dagelijks om 12.00 & 14.00 uur, duur ca 25 min. Met uitzondering van 26 december!

Dagelijkse familierondleiding 'Op expeditie naar de Pool' (7-12 jaar)

Een avontuurlijke rondleiding met een enthousiaste gids langs alles wat je nodig hebt voor een echte expeditie, die eindigt bij de nieuwe tentoonstelling 'Strijd om het ijs'. Dagelijks om 12.45, 13.00, 13.15, 13.30, 14.45, 15.00 en 15.15 uur, duur ca. 30 minuten. Op 24 december en 31 december alleen om 12.45, 13.00, 13.15, 13.30 uur. Met uitzondering van 26 december!

Welkom in de Gouden Eeuw!

Ben je ook fan van het tv-programma 'Welkom in de Gouden Eeuw? Deze vakantie kun je in het museum een heel bijzondere aflevering bekijken met de sketches 'Koken op Nova Zembla', 'De stichter van New York' en 'De man van de kleine amputaties'. Hoofdgasten zijn Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck. Humor waar je wat van opsteekt, want alles is 'echt waar'! Dagelijks, meerdere tijdstippen.

VOC-schip Amsterdam

Beleef de Amsterdam in het echt! Aan de steiger van ons museum ligt een replica van het VOC-schip Amsterdam dat in 1749 op zijn eerste reis verging. Het VOC-schip is een van de pronkstukken van het museum.

junior audiotour

Wil jij weten wie Michiel de Ruyter heeft vermoord? Wat er allemaal te eten was aan boord van een VOC-schip? En waarom het niet zo slim is om op walvissen te jagen? Je hoort het allemaal in de junior audiotour!

zie je in de Gouden Eeuw

Maak kennis met de Gouden Eeuw op een bijzondere en persoonlijke manier. Ontmoet het meisje Amimba en visserszoon Jan Janszoon Weltevree en luister naar hun persoonlijke verhalen uit een welvarende tijd in de geschiedenis.

het verhaal van de walvis (6+)

De tentoonstelling ‘het verhaal van de walvis’ laat zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert over de walvisjacht en hoe deze de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt.

haven 24/7

In de tentoonstelling 'haven 24/7' ontdek je wat er gebeurt in de moderne Amsterdamse haven, de vierde haven van Europa. Chips, sneakers en iPods: vanuit de hele wereld reizen deze producten naar Amsterdam voor een overstap. Schepen komen binnen, laden of lossen en vertrekken weer.

het leven aan boord

De interactieve familietentoonstelling ‘Het Leven aan Boord’ is opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Door vragen te beantwoorden werk je je op van matroos tot kapitein. Je ontvangt zelfs een diploma thuis!

dare to discover | a VR journey (7+)

Reizen door de tijd? Het kan in Het Scheepvaartmuseum! Ga terug naar De Gouden Eeuw met de spectaculaire Virtual Reality tijdreis 'dare to discover'. De VR is te zien aan boord van het VOC-schip Amsterdam.