Een avondvullend programma met een artist talk en lezing over kunstenaars en hun rol in het klimaatdebat.

De klimaatcrisis laat kunstenaars en culturele instellingen niet onberoerd. Zo tonen de foto’s van fotojournalist Kadir van Lohuizen in de tentoonstelling Rijzend Water in Het Scheepvaartmuseum de wereldwijde gevolgen van de stijgende zeespiegel en confronteren meerdere kunstenaars van achtste editie van Amsterdam Light Festival de bezoeker met de ontregelende gevolgen van de opwarming van de aarde. Wat hopen deze kunstenaars met hun (kunst)werken te bereiken? En is een kunstenaar per definitie activistisch als hij of zij klimaatverandering verbeeldt? Of reflecteren zij op een nieuwe status quo?

On December 10, photojournalist Kadir van Lohuizen will talk about his role in the climate debate.

In een avondvullend programma gaat moderator Andrea van der Pol op 10 december in gesprek met Kadir van Lohuizen, fotograaf en journalist, Michael Huijser, Algemeen Directeur van Het Scheepvaartmuseum en Amsterdam Light Festival-kunstenaars Martin Ersted en Tom Biddulph over hun rol in het klimaatdebat.

Culturele instellingen podium voor actuele debatten

Zowel Het Scheepvaartmuseum als Amsterdam Light Festival kiezen er bewust voor om deze kunstenaars een podium te geven. En zij niet alleen: steeds meer culturele instellingen blijven niet langer objectief beschouwend langs de zijlijn staan. Musea en festivals gaan met de tijd mee en nemen stelling in uiteenlopende, actuele debatten. Wordt hun boodschap ook buiten de kunst- en cultuursector gehoord? En zet die echt aan tot verandering?

In a full-length program, moderator Andrea van der Pol will talk on December 10 with Kadir van Lohuizen, Vera Carasso, Martin Ersted and Tom Biddulph.

Klimaatverandering in de kunst

In de tentoonstelling DISRUPT! van Amsterdam Light Festival stellen verschillende kunstwerken klimaatverandering aan de kaak. Zo combineert The Ice is Melting at the Poules van Martin Ersted harde wetenschappelijk feiten met puur intens laserlicht hetgeen een voorstelling oplevert die confronterend en poëtisch tegelijk is. Dit werk is tijdens Amsterdam Light Festival te zien op de façade van Het Scheepvaartmuseum. En Surface Tension, van Tom Biddulph & Barbara Ryan, is een lijntekening die een stukje van een bekende gracht van Amsterdam transformeert tot een verdronken straat. Een spookachtig visioen van wat er kan gebeuren als het zeespiegel blijft stijgen.

Tickets

Tickets voor de Artist Talk & Lezing kosten € 7,50 inclusief een bezoek aan de tentoonstellingen Strijd om het IJs en Rijzend Water en exclusief drankjes.

Dit programmaonderdeel is te reserveren tot en met 9 december. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.