Het jaar van Rembrandt is onlosmakelijk verbonden met de maritieme geschiedenis van Nederland. De geschiedenis van de 'gouden eeuw' heeft een stevige stempel gedrukt op de Nederlandse maritieme geschiedenis. Het verhaal van Rembrandt en de 'gouden eeuw' kan dan ook niet worden verteld zonder in te zoomen op ons maritieme verleden.

De overzeese handel bracht ons land ongekende welvaart, waardoor Amsterdam in de 17e eeuw uitgroeide tot het kloppende hart van de 'gouden eeuw'. De migratie van verschillende bevolkingsgroepen nam razendsnel toe en de artistieke productie was hoger dan ooit. Het ging Hollandse meesters als Rembrandt dan ook voor de wind. Ter gelegenheid van het themajaar presenteren we dit jaar met trots twee nieuwe, grote tentoonstellingen.

de hoofdgalerij | republiek aan zee

In de Hoofdgalerij is de tentoonstelling Republiek aan Zee te zien, waar aan de hand van vijftig objecten het verhaal van de groei, bloei en neergang van Nederland als wereldmacht wordt verteld. De 'gouden eeuw' was essentieel voor de vorming van de Nederlandse identiteit, die diep geworteld zit in ons verleden. In de vleugel van de Hoofdgalerij kunnen bezoekers kennismaken met de kerncollectie van ons museum.  

Buiten, bij de steiger van de Hoofdgalerij, is het mogelijk een bezoek te brengen aan een replica van het VOC-zeilschip Amsterdam. Aan boord kun je een Virtual Reality-reis maken die je terugbrengt naar het Amsterdam van de 17e eeuw, en je een blik gunt op de Koningssloep. Samen vormen deze pronkstukken de 'must sees' van ons museum. Binnen één uur tijd word je zo ondergedompeld in de wereld waarin Rembrandt floreerde.  

cartografie & curiosa

Cartografie & Curiosa toont kaarten van Amsterdamse kaartenmakers uit de topcollectie cartografie van Het Scheepvaartmuseum. Het eerste deel van de tentoonstelling laat zien hoe onze Amsterdamse voorouders in de 'ggouden eeuw' hun weg vonden op zee en hoe hun ontdekkingsreizen het wereldbeeld bepaalden. De bezoeker wordt verrast door de schoonheid van de eeuwenoude kaarten en de vele details die daarop te zien zijn.  

Het tweede deel van de tentoonstelling, Cabinet of Curiosities, is een schatkamer gevuld met oogstrelende objecten en curiosa. Van souvenirs en snuisterijen tot keramiek en kunstvoorwerpen. Al deze bijzondere spullen werden van verre reizen mee naar huis genomen. Ze staan in Cartografie & Curiosa symbool voor de zeereizen en de manier waarop de wereld hiermee letterlijk in huis gehaald werd. Ook Rembrandt was een verwoed verzamelaar van dit soort zeldzame objecten, en het verhaal gaat dat de aanschaf van zijn rijke verzameling een van de oorzaken van zijn faillissement is geweest.  

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de 'gouden eeuw', met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

2019 – Rembrandt en de Gouden Eeuw

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, het Amsterdam Museum, het Joods Cultureel Kwartier, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, samen met steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten en partners.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.