Van 4 oktober 2019 tot en met 3 mei 2020 toont Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling Rising Tide van fotograaf Kadir van Lohuizen. Deze tentoonstelling kaart de wereldwijde problematiek van de stijgende zeespiegel aan.

Terschelling uit de serie Rising Tide, Kadir van Lohuizen, 2019.

In deze tentoonstelling reflecteert Van Lohuizen vanuit zijn eigen artistieke visie en discipline op de gevolgen die klimaatverandering wereldwijd heeft op de stijging van de zeespiegel. Hij reisde onder meer naar Groenland, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Panama, Kiribati, Fiji, Jakarta, Miami, New York en Nederland om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Van Lohuizen sprak met zowel beleidsmakers als de bevolking om verschillende perspectieven op de problematiek te belichten. Rising Tide vormt een dialoogtentoonstelling op de historische presentatie Strijd om het IJs die die op hetzelfde moment te zien is in Het Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling slaat op deze manier een brug tussen het verleden, heden en de toekomst.