• Wanneer: Mei 2021

Sleepboten, coasters, een goederenloods met portaalkraan en het Amsterdamse gemeenteveer over het IJ; het is slechts een kleine greep uit het assortiment houten havenspeelgoed dat de Zaanse firma Bruynzeel in 1944 produceerde om haar personeel in het laatste oorlogsjaar aan het werk te blijven houden en omzet te genereren.

Dit voorjaar presenteert Het Scheepvaartmuseum deze recent verworven collectie aan het publiek. In de tentoonstelling staat de vraag ‘wat is een haven?’ centraal. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de haven en tegelijkertijd is er informatie voor volwassenen over het ontstaan van het speelgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast de presentatie van het originele houten havenspeelgoed, wordt ook een speelruimte ingericht waar kinderen zelf met replica’s van dit speelgoed kunnen spelen. Dit maakt deze interactieve tentoonstelling ideaal voor families met jonge (klein)kinderen.

havenspeelgoed

havenspeelgoed

Een greep uit de omvangrijke collectie van dit unieke speelgoed dat Bruynzeel in de Tweede Wereldoorlog heeft geproduceerd.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.