Nederland zit vol verhalen, die plekken met elkaar verbinden en je kriskras door het land leiden. Het verhaal van de ‘gouden eeuw’ is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam én Het Scheepvaartmuseum.

In de ‘gouden eeuw’ groeide het zeventiende-eeuwse Amsterdam uit tot een van de voornaamste handelscentra ter wereld. De migratie van verschillende bevolkingsgroepen nam razendsnel toe, de artistieke productie was hoger dan ooit, de wetenschap bloeide en de grachtengordel werd aangelegd. De ‘gouden eeuw’ kende ook een donkere kant: de slavernij vierde in deze tijd hoogtij. Volg het spoor van de ‘gouden eeuw’ naar Het Scheepvaartmuseum en ontdek hoe groot en invloedrijk de Amsterdamse zeevaart en internationale handel waren.

de hoofdgalerij | republiek aan zee

In de Hoofdgalerij is de tentoonstelling Republiek aan Zee te zien, waar aan de hand van vijftig objecten het verhaal van de groei, bloei en neergang van Nederland als wereldmacht wordt verteld. De 'gouden eeuw' was essentieel voor de vorming van de Nederlandse identiteit, die diep geworteld zit in ons verleden. In de vleugel van de Hoofdgalerij kunnen bezoekers kennismaken met de kerncollectie van ons museum.  

Buiten, bij de steiger van de Hoofdgalerij, is het mogelijk een bezoek te brengen aan een replica van het VOC-zeilschip Amsterdam. Aan boord kun je een Virtual Reality-reis maken die je terugbrengt naar het Amsterdam van de 17e eeuw, en je een blik gunt op de Koningssloep. Samen vormen deze pronkstukken de 'must sees' van ons museum, die je binnen één uur tijd kunt bewonderen.

cartografie & curiosa

Cartografie & Curiosa toont kaarten van Amsterdamse kaartenmakers uit de topcollectie cartografie van Het Scheepvaartmuseum. Het eerste deel van de tentoonstelling laat zien hoe onze Amsterdamse voorouders in de 'ggouden eeuw' hun weg vonden op zee en hoe hun ontdekkingsreizen het wereldbeeld bepaalden. De bezoeker wordt verrast door de schoonheid van de eeuwenoude kaarten en de vele details die daarop te zien zijn.  

Het tweede deel van de tentoonstelling, Cabinet of Curiosities, is een schatkamer gevuld met oogstrelende objecten en curiosa. Van souvenirs en snuisterijen tot keramiek en kunstvoorwerpen. Al deze bijzondere spullen werden van verre reizen mee naar huis genomen. Ze staan in Cartografie & Curiosa symbool voor de zeereizen en de manier waarop de wereld hiermee letterlijk in huis gehaald werd. 

Holland Stories: de 'gouden eeuw'

Holland Stories is een initiatief van NBTC Holland Marketing, het officiële toeristenbureau van Nederland sinds 1968. Holland stories verbinden verhaallijnen die typerend zijn voor Nederland aan verschillende plekken. De verhaallijnen leiden je kriskras door Nederland, zodat je in korte tijd veel kunt ontdekken. De verhaallijn de 'gouden eeuw' is een samenwerking van verschillende instellingen als het Rijksmuseum, het Joods Cultureel Kwartier, het Amsterdam Museum, het Grachtenhuis, de Hermitage, het Rembrandthuis, het Frans Hals Museum, het Westfriesmuseum, het Zuiderzeemuseum, museum de Lakenhal, het Mauritshuis, museum het Prinsenhof, het Zeeuws Museum en het Dordrechts Museum. Ook steden als Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Hoorn, Enkhuizen, Delft, Leiden, Dordrecht en Middelburg nemen hieraan deel.  Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten en partners.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.