In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een levendige markt voor geschilderde zeetaferelen.

De scheepvaart was een economische motor geworden en gaf een gevoel van nationale trots. Mensen wilden de schepen, de havens, de zeeslagen, de heldendaden en de stormen vastleggen en daarmee ook thuis kunnen zien. Schilders en tekenaars speelden daarop in. De topstukken van de beste schilders gingen voor grof geld van de hand.

Maritieme meesters

Zelfs de vroegste maritieme meesters hadden vaak al een heel eigen stijl. Ze experimenteerden met compositie, perspectief en kleurenspel. Door de eeuwen heen lieten zeeschilders zich ook beïnvloeden door nieuwe stromingen in de schilderkunst, zoals de romantiek en het impressionisme. De geheimzinnige kracht en schoonheid van de natuur waren, naast de nietigheid van de mens geliefde thema's. 

De prachtige schilderijencollectie: het hoogtepunt van de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.


Een topstuk uit de collectie vormt 'De Zeeslag bij Gibraltar', van 25 april 1607, van Claesz van Wieringen. Een schilderij dat met zijn levendige afbeelding van deze zeeslag tegen de Spanjaarden en een breedte van 4,5 meter grote indruk maakt. Maar ook Mesdag liet zich inspireren door de zee. Als je lang naar zijn Bomschuit op het strand kijkt, waan je jezelf op hetzelfde strand.

De tentoonstelling biedt een rijk overzicht van vier eeuwen maritieme schilderkunst. Loop langs deze topcollectie, met je blik op de horizon en verwonder je over de doeken van de maritieme meesters.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.