Fotograaf Willem-Jan de Bruin portretteerde voor de EO vier vertellers die een hoofdrol spelen in de interactieve webdocumentaire ‘Geboeid’. De portretten zijn, evenals 'Geboeid' zelf, te bewonderen in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum.

‘Geboeid’ is geen historische documentaire, maar een bundeling van fictieve en persoonlijke verhalen die het verleden dichterbij halen. Als kijker word je dankzij de interactiviteit betrokken bij dramatische gebeurtenissen rond de slavernij en de onmogelijke keuzes waar slaafgemaakten en hun opzichters voor stonden. Naast het vertellen van de verhalen geven de vertellers ook hun persoonlijke reflectie. Daarmee verbinden ze het verleden met het heden en maken ruimte om na te denken over de gevolgen van het slavernijverleden.

‘Geboeid’ is geproduceerd door de EO i.s.m. Het Scheepvaartmuseum, 2019

Dolores Leeuwin - Geboeid. Copyright foto: Jan-Willem de Bruin, EO. 

Dolores Leeuwin

‘Wow, je zou toch dit soort keuzes moeten maken. Gewoon omdat je overeind moet blijven omdat instorten geen optie is.’ Dolores vertelt het indringende verhaal van de verliefde Betsie. Zij werkt als huisslaaf bij haar meester Gerrit. Ze is zwanger, maar weet niet van wie: van haar grote liefde Sultan of van haar meester. Voor welke moeilijke keuzes wordt zij gesteld? Dit verhaal is onderdeel van de webdocu ‘Geboeid’, geproduceerd door de EO i.s.m. Het Scheepvaartmuseum.

Je vindt de interactieve webdocumentaire hier >

scan de QR-code om alle verhalen uit de webdocumentaire te beleven

scan de QR-code om alle verhalen uit de webdocumentaire te beleven

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.