In de 17e en 18e eeuw ging het heel goed met Nederland. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was zelfs een van de machtigste en rijkste landen ter wereld! Om deze reden noemen we deze periode ‘De Gouden Eeuw’. Deze welvarende tijd was voornamelijk te danken aan de scheepvaart.

De Gouden Eeuw in Nederland

Tijdens De Gouden Eeuw stond Nederland bekend om de scheepsbouw. Er kwamen aanvragen vanuit heel Europa voor het bouwen van schepen. Daarnaast had Nederland het grootste aantal schepen ter wereld. Je kunt dus wel stellen dat de scheepsbouw een belangrijke sector was voor de economie van Nederland.

Het begin van de VOC

Naast het bouwen van schepen hadden we ook een heel groot aandeel in het drijven van handel in het verre oosten. Want dankzij de scheepvaart bloeide de handel op met het voormalig Oost-Indië. De Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht en Amsterdam ontwikkelde zich tot het ‘pakhuis van de wereld’. Goederen uit alle windstreken kwamen naar Amsterdam en werden hier voor veel geld verhandeld.

Bekende Nederlanders uit de Gouden Eeuw

Niet alleen de handel bloeide op in de Gouden Eeuw. Nederlandse kunstenaars en wetenschappers uit deze tijd zijn nog steeds wereldberoemd. Wat dacht je van Antonie van Leeuwenhoek, die de microscoop uitvond. Of Christiaan Huygens die een grote bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de telescoop. De wereldberoemde meesterwerken van kunstschilders Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer trekken nu nog ieder jaar veel bewonderaars naar de musea.

Lees meer over De Gouden Eeuw

Wij hebben hieronder een aantal interessante artikelen over De Gouden Eeuw verzameld. En breng ook eens een bezoek aan onze tentoonstelling over De Gouden Eeuw in Het Scheepvaartmuseum. 
 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.