Jeroen Louwe Kooijmans (1992) is werkzaam als Meyjes wetenschappelijk onderzoeker. Lees hier meer over zijn favoriete object en het mooiste onderdeel aan zijn baan.

meyjes wetenschappelijk onderzoeker

Jeroen Louwe Kooijmans (1992)

Ik ben werkzaam als Meyjes wetenschappelijk onderzoeker. Ik doe onderzoek naar de houten scheepsbouw van Nederland met de nadruk op Amsterdam.

meest gestelde vraag:

“Ben je een fellow?”

Nee, de functie van Meyjes wetenschappelijk onderzoeker wordt mogelijk gemaakt door de stichting het Meyjes Fonds. De familie Meyjes was gedurende de 18de en 19de eeuw in het bezit van meerdere particuliere scheepswerven op de oostelijke eilanden in Amsterdam. Door middel van deze nieuwe functie kan het museum zich verder uitbreiden als maritiem kenniscentrum.

Het mooiste onderdeel van de baan:

Het bestuderen van de objecten in het depot. Ik vind het een prachtig idee dat ik eeuwenoude objecten van dichtbij mag bestuderen.

Favoriete object:

Het model van een scheepskameel dat momenteel in de tentoonstelling “Zie je in de Gouden Eeuw” staat. Het laat mooi zien hoe vindingrijk de mensen waren in het omgaan met de restricties van de Nederlandse wateren.

Biografie:

Mijn interesse in de maritieme wereld is altijd al aanwezig geweest maar nam toe nadat ik op een volkshogeschool in Noorwegen, samen met anderen, een traditioneel houten zeilboot had gebouwd. Na een bachelor in archeologie afgerond te hebben in Trondheim besloot ik daarom om een master te volgen in maritieme archeologie in Denemarken. Tijdens mijn studie heb ik me vooral toegelegd op de scheepsbouw en scheepsconstructies. Ik ben daarom ook zeer verheugd dat ik mij hierin verder kan verdiepen en onderzoek naar kan doen bij Het Scheepvaartmuseum, waar ik sinds april 2019  werk.

Onderzoeksonderwerpen:

De houten scheepsbouw van de 16de tot en met de 19de eeuw en in het bijzonder de rol en betekenis van de Amsterdamse particuliere scheepswerven.

lopende projecten:

•          De ontwikkelingen binnen de scheepsbouw op de particuliere werven van Amsterdam gedurende de 18de eeuw.
  •          Het toepassen van 3D software bij onderzoek naar scheepsmodellen.
  •          Schepen gebruikt voor de houtvaart op Noorwegen en de Oostzee.