De interactieve familietentoonstelling ‘Het Leven aan Boord’ was tot en met 8 maart 2020 te zien in Het Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling was opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Het spel voerde je mee langs verschillende eilandjes, waar steeds een ander type schip te zien was. Spelenderwijs leerde je van alles over de rangen en standen aan boord, hoe de bemanningsleden worden genoemd die meevaren, hoe schoon het is, over het eten en drinken en scheurbuik. Door vragen te beantwoorden werkte je je op van matroos tot kapitein. Aan het einde van het parcours voerde je je score in een computer in om te zien tot welke rang je opgeklommen was. Je ontving zelfs een diploma thuis.

Wat was er te zien?
In de interactieve tentoonstelling leerde je alles over het leven aan boord van een VOC schip. Je kwam meer te weten over de rangen en standen van de zeelieden aan boord, wat er gegeten en gedronken werd en wat scheurbuik precies was

Voor wie is deze tentoonstelling?
De tentoonstelling was geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 3 jaar. De vragen van het spel waren op diverse niveaus, zodat de tentoonstelling voor elke leeftijd aantrekkelijk was.

Kleuters tot 6 jaar
Een apart deel van 'Het leven aan boord' was speciaal voor kleuters tot 6 jaar. De kleintjes konden even lekker zitten op de tribune en genieten van een film over dieren aan boord met Bob van der Zee (Fred Delfgaauw) en Rinus de Rat. Samen gingen zij op zoek naar het schip waarop Bob van der Zee gewerkt heeft als dierenoppasser. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Zabawas.

Hoe lang is de tentoonstelling te zien?
Het leven aan boord was tot en met zondag 8 maart 2020 te zien

Waar in het museum is de tentoonstelling?
Je kon de tentoonstelling bezoeken in de Westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

Leer alles over het leven aan boord in de Westvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

Het leven aan boord van een VOC schip

Een verre reis vol met avontuur, het ontdekken van nieuwe landen en culturen en de wind die door je haren waait… dat klinkt natuurlijk geweldig! Toch was het leven aan boord van een VOC schip geen pretje. Heftige stormen, plunderingen en ziekte waren alledaagse obstakels. Er moest hard gewerkt worden aan boord en iedereen had zo zijn eigen rang met bijbehorende taken op het schip.

Het leven achter de mast en het leven ervoor

Het schip was druk bemand tijdens een tocht. De bemanning bestond uit de kapitein, stuurlieden, kooplieden, scheepskoks, matrozen en soldaten. Afhankelijk van je rang wist je je plek op het schip. Er was een heel groot verschil tussen het leven voor en het leven achter de mast.

De rang van een kapitein

Het leven achter de mast was weggelegd voor de kapitein en zijn onderofficieren. Het ruim achter de mast was de leefomgeving voor de bemanning met een hoge rang. Hier genoten zij van enige luxe. Zo had ieder een kleine comfortabele hut, was er een overvloed aan lekker eten en was er zelfs vermaak zoals toneel en muziek. De kapitein had de hoogste rang aan boord. Hij werd ondersteund door de opperstuurman die verantwoordelijk was voor de navigatie van het schip.

Wat doet een matroos?

Helemaal onderaan de rangorde stonden de matrozen en de soldaten. Zij leefden in het gedeelte voor de mast. Luxe was er niet in dit gedeelte. De matrozen sliepen in hangmatten of op zakken met stro op de grond. Het voedsel wat ze kregen was van slechte kwaliteit en bevatte weinig vitaminen. Hierdoor kwamen ondervoeding en ziekten heel vaak voor. Matrozen voerden allerlei klusjes uit aan boord. Zij schrobden het dek, repareerden het schip, bedienden de zeilen en moesten het schip beschermen bij plunderingen. Nee, het leven van een matroos ging echt niet over rozen.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.