De schilderijen

Windrichting oost

In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een levendige markt voor geschilderde zeetaferelen.

De scheepvaart was een economische motor geworden en gaf een gevoel van nationale trots. Mensen wilden de schepen, de havens, de zeeslagen, de heldendaden en de stormen vastleggen en daarmee ook thuis kunnen zien. Schilders en tekenaars speelden daarop in. De topstukken van de beste schilders gingen voor grof geld van de hand.

Maritieme meesters

Zelfs de vroegste maritieme meesters hadden vaak al een heel eigen stijl. Ze experimenteerden met compositie, perspectief en kleurenspel. Door de eeuwen heen lieten zeeschilders zich ook beïnvloeden door nieuwe stromingen in de schilderkunst, zoals de romantiek en het impressionisme. De geheimzinnige kracht en schoonheid van de natuur waren, naast de nietigheid van de mens geliefde thema's. Na 1900 behoorden zeeschilders nog maar zelden tot de avant-garde, zoals in de eeuwen daarvoor. Toch is er altijd veel vraag naar 'zeestukken' gebleven.

De prachtige schilderijencollectie: het hoogtepunt van de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

De prachtige schilderijencollectie: het hoogtepunt van de oostvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

Een topstuk uit de collectie vormt 'De Zeeslag bij Gibraltar', van 25 april 1607, van Claesz van Wieringen. Een schilderij dat met zijn levendige afbeelding van deze zeeslag tegen de Spanjaarden en een breedte van 4,5 meter grote indruk maakt. Maar ook Mesdag liet zich inspireren door de zee. Als je lang naar zijn Bomschuit op het strand kijkt, waan je jezelf op hetzelfde strand.
Bijzondere uitsmijter van de tentoonstelling is het in 2011 gemaakte werk van kunstenaar Peter van Dongen. In opdracht van het museum maakte hij zijn eerste olieverfschilderij: een realistisch schilderij van Afrikaanse bootvluchtelingen, een uiterst actueel thema.

De tentoonstelling biedt een rijk overzicht van vier eeuwen maritieme schilderkunst. Loop langs deze topcollectie, met je blik op de horizon en verwonder je over de doeken van oude én moderne maritieme meesters.

Nieuwsbrief