Een onbekende wereld binnenstappen, andere omgangsvormen en nieuwe vriendschappen sluiten. Brugklassers wacht komende maanden een spannende tijd. Om docenten en kersverse eerstejaars hiermee te helpen heeft Het Scheepvaartmuseum 'Boot Kamp' ontwikkeld. Een introductieprogramma, waarbij brugklassers en docenten elkaar in snel tempo leren kennen en waar samenwerking, respect en verantwoording nemen centraal staan. Daarbij is de historische parallel met de 17e en 18e eeuw snel gemaakt toen jongens van 11-12 jaar aan boord stapten van de VOC-schepen en een onwetende tijd tegemoet gingen.

In de eerste schoolweek is 'Boot Kamp' van start gegaan met het Cartesius Lyceum, IJburg College en Metis Montessori Lyceum. Het project voor teambuilding bestaat uit twee onderdelen: een bezoek aan het VOC-schip Amsterdam en een tweede bezoek, waarbij de rol van geschiedenis centraal staat om op die manier het heden te begrijpen.

Het eerste bezoek: als team aan de slag
Fit training, touwen sjouwen, seinen met vlaggen, knopen leggen en dat alles binnen een bepaald tijdsbestek. Dit lukt alleen als de brugklassers samenwerken, overleggen en respectvol met elkaar omgaan. Precies de elementen waar het om draait tijdens Boot Kamp en waar leerlingen en docenten de rest van het jaar profijt van hebben.

’Het andere team heeft gewonnen, omdat ze beter overlegden. Heel democratisch’ aldus een leerling van het Metis Montessori Lyceum.

’Zo leuk om te zien. Ik ken de leerlingen net een paar dagen en leer ze door dit programma beter kennen’: docent IJburg college.

Het tweede bezoek: waarom is geschiedenis belangrijk?
Leerlingen krijgen een individuele - of groepsopdracht, die ze vervolgens aan de hele groep presenteren. Het bezoek aan Het Scheepvaartmuseum is hiermee lesstof-verdiepend in plaats van lesstof-vervangend. Het accent ligt op de verhalen van mensen uit de Gouden Eeuw, die laten zien dat er eigenlijk twee soorten Nederlanders waren. Zij die op de dijk staan en de zee zien als bedreiging. Door samen te werken en de ander iets te gunnen houd je dat gevaar buiten. De tweede groep Nederlanders dromen weg over de zee, de nieuwe mogelijkheden en het onbekende. Dat zijn de ontdekkingsreizigers en handelaars geworden.

Meer weten over de onderwijsprogramma's van Het Scheepvaartmuseum? Bekijk onze educatie-informatie.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.