De verwachting is dat Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam dit jaar afsluit met 348.000 bezoekers. Dit is een stijging van 20% ten opzichte van 2016, waarbij het museum nog 289.666 bezoekers ontving. Er kwamen in 2017 meer schoolkinderen naar het museum (een stijging van 15%), maar ook buitenlandse bezoekers (een stijging van 8%) en bezoekers die tijdens evenementen het museum bezochten (van 23% in 2016 naar 41% in 2017).

Diverse programmering

Door een diverse programmering trok Het Scheepvaartmuseum dit jaar een brede doelgroep aan. De tentoonstelling Blaeu's wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw werd wegens succes verlengd tot 30 september 2018. 76% van de bezoekers bezocht dit jaar deze tentoonstelling. Blaeu's Wereld in kaart wordt door bezoekers hoog gewaardeerd met een 8,4. In oktober opende Gamechangers | maritieme innovaties, een thema dat laat zien hoe maritieme uitvindingen de Nederlandse samenleving hebben beïnvloed. De tentoonstelling wordt gewaardeerd met een 8.

Families bezochten dit jaar de Piratenweken, de Walvisweken en gezinsactiviteiten rondom de tentoonstelling Gamechangers. Dit jaar vormde het Open Pleyn voor het eerst het centrale danspodium voor de Uitmarkt. Dit trok 27.786 bezoekers. Ook organiseerde het museum in samenwerking met de Dutch National Portret Gallery de tentoonstelling 'Ode aan een Amsterdammer'. Ruim 700 bezoekers keken op een groot scherm naar de uitzending van het programma Zomergasten waarin de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan werd geïnterviewd.

Internationale prijs voor educatief Bootkamp

Dit jaar nam Het Scheepvaartmuseum de CECA Best Practice Award in ontvangst voor het educatieve programma Bootkamp. CECA is onderdeel van de internationale museumvereniging ICOM. Tijdens de recente stakingsdagen van docenten van het Basisonderwijs bood het museum een gevarieerd programma aan dat veel bezoekers trok die niet eerder een museum hadden bezocht.

VR Tijdreis Dare to Discover

Het jaar 2017 eindigt spectaculair met de opening van Dare to Discover | A VR Journey. Op het VOC-schip 'Amsterdam' is de Virtual Reality tijdreis te zien die de bezoeker terug voert naar de bedrijvige haven van de Gouden Eeuw.

Vooruitblik 2018

De stijgende lijn in bezoekersaantallen wordt naar verwachting voortgezet in 2018. In het najaar opent de tentoonstelling De Oranje | Tussen droom en werkelijkheid waarin verhalen van het passagiersschip Oranje van de Stoomvaart Maatschappij Nederland centraal staan. Dit - voor die tijd - zeer snelle schip werd eind jaren dertig in de vaart genomen voor de lijndienst tussen Indonesië en Nederland. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kreeg dit droomschip een ander doel: het werd een hospitaalschip om gewonden op te vangen. Na de oorlog zijn talloze repatrianten met de Oranje van Azië naar Nederland gereisd. Persoonlijke verhalen van een steeds ouder wordende generatie en foto's uit privécollecties geven een kijkje in het koloniale verleden en de zoektocht naar een veilig thuis. 

Algemeen directeur Michael Huijser: "Wij hebben een ongekend jaar achter de rug met veel activiteiten en tentoonstellingen. Het Scheepvaartmuseum wil een plek van betekenis zijn voor een brede doelgroep. De toekomst zien wij dan ook rooskleurig tegemoet."

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.