Vanaf 8 mei 2017 is de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam 5 dagen per week geopend voor publiek. Van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. Het museum versterkt hiermee zijn rol als kennis- en expertisecentrum.

De bibliotheekcollectie

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevat meer dan 60.000 boeken. Een deel hiervan is meer dan vijfhonderd jaar oud. Het oudste boek dateert uit 1482, het meest recente uit 2017. Boeken over scheepsbouw, navigatie, reis- en landbeschrijvingen (1600-1800) en de geschiedenis van de Nederlandse overzeese aanwezigheid (Nederlands-Indië en de West) zijn zeer goed vertegenwoordigd. In de bibliotheek wordt de collectie boeken en tijdschriften van ná 1850 bewaard. De titels van vóór 1850, liggen in een geklimatiseerd depot. Deze boeken zijn op afspraak in te zien. Geïnteresseerden kunnen via het aanvraagformulier op de website een afspraak maken.

Bezoektijden

Bezoek de bibliotheek van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. De bibliotheek bevindt zich op de begane grond, aan de oostzijde van de overdekte binnenplaats. 
Vanwege de architectuur is de bibliotheek een bezoek meer dan waard. De hoge ruimte is verdeeld over twee verdiepingen met stalen boektorens die een indrukwekkende 'zee van boeken' vormen. Op de vloeren zijn patronen van oude landkaarten te zien. De bibliotheek is vrij toegankelijk, ook zonder entreekaart voor het museum. Informatiespecialisten en enthousiaste vrijwilligers staan klaar om bezoekers te ontvangen. Zij kunnen de publicaties kosteloos inzien, ze worden niet uitgeleend. Boeken uit de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum zijn ook te vinden op de Maritiem Digitaal, de gezamenlijke database van een aantal maritieme musea. In de Onderzoeksgids staat een toelichting over de bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.