In april 2016 is het 25 jaar geleden dat de replica van het VOC-schip Amsterdam een vaste aanlegplek kreeg aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum en openging voor het grote publiek.

Speciale vlag

Een speciale '25 jaar aan de steiger' vlag markeerde op zaterdag 12 maart jongstleden een bijzonder moment. In april 2016 is het 25 jaar geleden dat de replica van het VOC-schip 'Amsterdam' een vaste aanlegplek kreeg aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum.

Door het hijsen van de vlag - samen met de bouwers - werd het startsein ingeluid van een reeks aan activiteiten voor jong en oud, waarin het VOC-schip de hoofdrol speelt.

Bijzonder project

De bouw van de Amsterdam was een werkgelegenheidsproject waar werkzoekenden met behoud van uitkering een nieuw vak op scheepsbouwkundig gebied konden leren. Ruim 400 mannen en vrouwen werkten gedurende 5 jaar aan het schip. Het doel van de bouw, deelname aan SAIL '90, werd gehaald.

In augustus 1990 voer de replica Amsterdam, het VOC-schip van de Stichting Amsterdam Bouwt Oostindiëvaarder (SABO), aan het hoofd van de 'parade of sail' onder overweldigende publieke belangstelling van IJmuiden naar de hoofdstad.

Het VOC-schip 'Amsterdam' in aanbouw


Hoe kwam het schip bij Het Scheepvaartmuseum?

Dat de Amsterdam uiteindelijk bij Het Scheepvaartmuseum terecht zou komen, was helemaal niet zo vanzelfsprekend. De toenmalige museumdirecteur besloot echter dat het schip een prachtige verbinding zou zijn met het maritieme verhaal van Het Scheepvaartmuseum.

Zo'n vier miljoen bezoekers later en een bezoekerswaardering van 7,8 is dat een juiste keuze geweest.

Publiekslieveling

Het voorjaar staat daarom in het teken van deze publiekslieveling, waarbij de bezoeker kan deelnemen aan tal van, veelal gratis, activiteiten: klassiek concert met muziek uit de Gouden Eeuw, stadswandeling, (familie)rondleiding, piratenpoppenkast, verhaal met diepgang, speurtocht op het VOC-schip en uiteraard knutselen en schminken.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.