Op 26 januari 2015 geeft Het Scheepvaartmuseum het startsein voor 'Held in zicht' waarmee extra aandacht wordt besteed aan Nederlands bekendste zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Op deze dag vindt in het museum ook de wereldpremière plaats van de speelfilm 'Michiel de Ruyter'. De activiteiten rondom 'Held in zicht' vertellen het levensverhaal en de successen van De Ruyter. Bezoekers komen op tal van plekken waar Michiel de Ruyter in de 17e eeuw ook kwam, volgen een De Ruyter-route door het museum, kunnen speciale activiteiten bijwonen en artikelen lezen over de legendarische admiraal.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam staat van 26 januari tot en met 26 april 2015 in het teken van de grootste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis: Michiel Adriaenszoon de Ruyter. De heldendaden van De Ruyter spreken nog steeds tot de verbeelding.

Henk Dessens, directeur Collecties: 'In onze tentoonstellingen is al veel over Michiel de Ruyter te zien. Want om de bijzondere geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw goed te begrijpen kun je niet om deze belangrijke admiraal heen. Nu hebben we een speciale route door het museum samengesteld langs topstukken over Michiel de Ruyter. En voor deze speciale gelegenheid hebben wij ook veertig voorwerpen uit ons collectiecentrum gehaald die normaal niet te bezichtigen zijn. Onder andere een originele tekening van een Nederlands oorlogsschip uit die tijd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze unieke tekening wordt geëxposeerd.'

Naast de route zijn er verschillende andere manieren om meer over De Ruyter te ervaren. In de wekelijkse rondleiding 'Michiel de Ruyter Grand Tour' treden bezoekers letterlijk in de voetsporen van de zeeheld: het gebouw waar Het Scheepvaartmuseum in huist, bevoorraadde ooit de succesvolle oorlogsvloot van De Ruyter en gedurende zijn carrière kwam hij er regelmatig over de vloer. Ook is er een speciale 'Heldenlezing' over de levensloop van de zeeheld en vinden concerten plaats waarbij muziek gespeeld wordt uit de tijd van De Ruyter. De stadswandeling 'Koopwaar en Kruitdamp' laat elke eerste zondag van de maand de hoogtepunten van maritiem-historisch Amsterdam zien. Voor deze wandeling stelt het museum de Admiraliteitskamer tijdelijk open voor bezoekers. In deze vergaderzaal gaf Michiel de Ruyter regelmatig advies over de bouw van oorlogsschepen.

De experts van Het Scheepvaartmuseum hebben een uitgebreide verzameling artikelen op de website van Het Scheepvaartmuseum geplaatst waarin nog meer te lezen valt over Michiel de Ruyter, zijn loopbaan en de zeeslagen die hem tot held maakten.

Noot voor de redactie

Over Het Scheepvaartmuseum:
Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe de zee Nederland en de Nederlanders gevormd heeft. Het museum beheert een van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld waaronder schilderijen van Nederlandse zeeofficieren zoals Michiel de Ruyter en indrukwekkende zeeslagen waaraan De Ruyter deelnam. Ook diverse gebruiksvoorwerpen van De Ruyter zijn in het museum te bewonderen.

Meer informatie op de website van het museum: www.hetscheepvaartmuseum.nl
Voor meer informatie:

Het complete programmaoverzicht: http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/hetmuseum/nieuws|335

De achtergrondartikelen van onze curatoren: http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/kenniscentrum/artikelen

Spreekt u graag een van onze curatoren voor een historische beschouwing op de film Michiel de Ruyter? Neem contact op met onze persafdeling. We brengen u graag in contact.

Maakt u een reportage over Het Scheepvaartmuseum? Neem contact op met onze persafdeling. Wij leggen graag een toegangskaartje voor u klaar. Foto's in hoge resolutie zijn op aanvraag beschikbaar. Het Scheepvaartmuseum – Pieter Vader – 020 52 32 273 / pr@hetscheepvaartmuseum.nl

Over de film:

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en tentoonstellingen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!