Ben jij het nieuwe hoofd educatie en inclusie die nieuwe educatieve programma's helpt te realiseren en die zich inzet voor een inclusief museum?

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt, en hoe sterk de maritieme wereld en samenleving verbonden zijn. Met onze toonaangevende maritiem-historische collectie, tentoonstellingen en publieksactiviteiten richten we ons tot bestaand en nieuw  publiek. 

Het Scheepvaartmuseum hecht grote waarde aan zijn educatieve functie, met aandacht voor inclusiviteit en publieksparticipatie. Het museum streeft naar een positie middenin de samenleving en gaat de dialoog aan over actuele thema’s die voortkomen uit het maritieme verleden. De afdeling Educatie & Publieksactiviteiten is onderdeel van het cluster Programma & Publiek. De afdeling heeft de ambitie om onze bijzondere maritieme collectie toegankelijk en inzichtelijk te maken voor een breed publiek door hen te inspireren  met doelgroepgerichte onderwijsprogramma’s én publieksactiviteiten die bijdragen aan verbinding. 

Om deze ambitie te verwezenlijken zoekt Het Scheepvaartmuseum een bevlogen:

hoofd educatie & inclusie (32-36 uur)

wat ga je doen?


Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen en realiseren van het strategisch beleid op het gebied van educatie en publieksactiviteiten. Daarnaast heb je een voortrekkersrol binnen het museum op het gebied van inclusie. Samen met jouw team, bestaande uit een educator, een projectleider, een projectmedewerker en een planner, zorg je ervoor dat doelstellingen gehaald worden. 

Jouw taken en verantwoordelijkheden bestaan verder onder andere uit:

 • je coacht en motiveert jouw team, bent verantwoordelijk voor het competentiemanagement, de verzuimbegeleiding en de ontwikkelplannen;
 • je hebt een actieve en vakinhoudelijke rol namens de afdeling bij diverse tentoonstellingsprojecten; 
 • je werkt nauw samen met de afdeling Marketing en Communicatie om te komen tot een communicatiestrategie voor de activiteiten

van jouw afdeling;

 • je levert met de afdeling belangrijke input voor fonds- en sponsorvragen;
 • je initieert deelname aan samenwerkingsprojecten met culturele, educatieve en andere instellingen;
 • je bent voorzitter van de werkgroep binnen het museum die zich bezig houdt met beleid op het gebied van diversiteit en inclusie;
 • je bent eindverantwoordelijk voor de uitvoeringskwaliteit van en de samenwerking met de museumdocenten en - gidsen; 
 • je vertegenwoordigt het museum in het relevante werkveld en binnen netwerken, in werkgroepen en overlegorganen;
 • je signaleert en agendeert ontwikkelingen in het vakgebied, acteert daarop en draagt bij aan innovatie van activiteiten en campagnes.
   

wie zoeken wij?


Voor deze functie zoeken wij een inspirerende, bevlogen en resultaatgerichte collega. 
Je beschikt over een mensgerichte leiderschapsstijl waarmee jij jouw team kunt motiveren en bijdraagt aan een goede werksfeer op de afdeling. Je bent een echte verbinder en beweegt je gemakkelijk tussen de verschillende teams en afdelingen van het museum. Je hebt een creatieve en innovatieve visie op het gebied van educatie en inclusie en weet deze te vertalen naar een heldere strategie. Daarbij vind je het ook leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken bij de uitvoering van de plannen. Je houdt van netwerken en bent altijd op zoek naar (nieuwe) samenwerkingen zowel binnen als buiten het museum.  

Verder vragen wij:

 • een afgeronde relevante hbo- of wo-opleiding
 • minimaal 5 jaar ervaring op het gebied van museaal educatiebeleid;
 • minimaal 3 jaar leidinggevende ervaring;
 • ervaring met projectmatig werken;
 • aantoonbare affiniteit met geschiedenis en erfgoed.

wat bieden wij?


Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken. Het salaris is vastgesteld in schaal 11 en is afhankelijk van opleiding en werkervaring. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen € 3405,- en € 4576,- bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met de Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum en de Museum CAO is van toepassing. Daarnaast bieden wij:

 • een jaarcontract voor 32-36 uur per week;
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen;
 • 3,4 % eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag;
 • een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het restaurant en winkel;
 • ruimte voor zelfontplooiing en ontwikkeling.

reageren


Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk zondag 10 januari 2021  via onderstaande sollicitatiebutton. Voor vragen over de functie en de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Het Scheepvaartmuseum streeft ernaar om met haar personeelsbestand een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving en onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. Vacatures staan uitdrukkelijk open voor iedereen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand die de diversiteit binnen ons team versterkt.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.