Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een mooie evenementenlocatie.

De afdeling Collectievorming & Onderzoek binnen Het Scheepvaartmuseum onderzoekt en presenteert één van de beste en meest omvangrijke maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16e tot en met de 21e eeuw en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd.

Het museum is verheugd dankzij Fonds 1999 en Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum het conservatorenteam te kunnen uitbreiden met: 

Junior conservator (32-36 uur)


wat ga je doen?

Als junior conservator maak je deel uit van ons conservatorenteam, bestaande uit drie andere conservatoren, waarin een ieder verantwoordelijk is voor een eigen deelcollectie. In projecten werk je daarnaast nauw samen met collega’s van de andere afdelingen. Je werkt aan meerdere projecten en leert zo de verschillende collecties en de gevarieerde objecten daarbinnen goed kennen. Je doet onderzoek naar de collectie, weet de objecten daarbij in een cultuur- en maritiem-historische context te plaatsen, beschrijft deze ten behoeve van de collectieregistratie en doet verwervingsvoorstellen.

Een kort overzicht van je werkzaamheden:

 • Je verricht wetenschappelijk onderzoek naar de collectie en publiceert hierover;
 • Je draagt inhoudelijk bij aan de presentatie van de collectie in permanente en tijdelijke tentoonstellingen; 
 • Je vertegenwoordigt het museum in relevante externe netwerken door het bijwonen van bijeenkomsten en door het geven van presentaties en lezingen;
 • Je draagt bij aan de doelstellingen van de afdeling Collectievorming & Onderzoek in het algemeen. Hiertoe behoort onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen op het vakgebied en beantwoorden van inhoudelijke publieksvragen.

wie zoeken wij?

Belangrijk is uiteraard je kennis over maritieme geschiedenis en cultuur, maar we zijn ook benieuwd naar andere vakinhoudelijke en maatschappelijke interesses. Je vindt het belangrijk om verder te kijken dan je eigen specialisme en een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de discussie over diverse maatschappelijke thema’s. 
Gezien de ambitieuze tentoonstellingsprojecten van de komende jaren is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je verantwoordelijkheid neemt voor de door jou op te leveren deelprojecten. Daarnaast denk je actief mee over het tentoonstellingsprogramma op de langere termijn. 
Je beschikt over:

 • een afgeronde relevante wo-opleiding (zoals geschiedenis of kunstgeschiedenis);
 • uitstekende schrijf- en spreekvaardigheid in Nederlands en Engels;
 • ervaring met projectmatig werken;
 • grote affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis en scheepvaart;
 • kennis van en ervaring met het gebruik van museale objecten als bron van onderzoek;
 • kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen (bv. Axiell) en overige relevante computersoftware is een pré.

wat bieden wij?

Als pas-afgestudeerde krijg je bij Het Scheepvaartmuseum de kans om het vak van conservator in de praktijk te leren. Daarvoor kan je rekenen op goede on-the-job begeleiding van onze ervaren conservatoren. 

Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Nederland. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken. 

 • het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring en valt in schaal 9. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen € 2.840 en € 3.718 bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De Museum CAO is van toepassing; 
 • een jaarcontract voor 32-36 uur per week; 
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering; 
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen; 
 • ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling; 
 • een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het restaurant en winkel.

reageren

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk maar uiterlijk zondag 29 mei via onderstaande sollicitatiebutton.

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Jeroen van der Vliet (hoofd Collecties), tel (020) 5232 222. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Het Scheepvaartmuseum onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Wij vinden het belangrijk om een divers medewerkersbestand te hebben en een inclusieve werkomgeving te creëren waar ruimte is voor verschillen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand die de diversiteit binnen het team versterkt.

* acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.