Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld.

Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van maritieme liefhebbers en onderzoekers tot dagtoeristen en schoolklassen. Het museum is gevestigd in het monumentale ’s Lands Zeemagazijn dat is gelegen aan de historische haven van Amsterdam.

Dankzij een schenking van de heer Rien Meppelink wordt een maritiem-historisch onderzoeksproject mogelijk gemaakt naar het reddingswezen in het Waddengebied in de zeventiende en achttiende eeuw.

Wij zijn op zoek naar een historisch onderzoeker als:
 

Rien Meppelink Fellow (startdatum oktober 2022)


wat ga je doen?

Het onderzoek heeft als onderwerp het reddingswezen in het Waddengebied in de zeventiende en achttiende eeuw en richt zich enerzijds op schipbreuken in deze periode en de maatregelen die zijn genomen om opvarenden te redden, hun nabestaanden financieel bij te staan, alsmede bebakening, betonning of andere markeringen om rampen te voorkomen. Het onderzoek richt zich verder op de organisatie van deze reddingsondernemingen, het gemeentelijk of gewestelijk toezicht en niet in de laatste plaats de personen die de reddingspogingen uitvoerden. 

Ter afronding van het fellowship draagt de fellow zorg voor ten minste één publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift en een publiekslezing waarin de resultaten van het onderzoek door de fellow worden gepresenteerd.

wie zoeken wij?

Het fellowship staat open voor (recent) afgestudeerde onderzoekers en start in oktober 2022. De looptijd is ongeveer zes tot negen maanden. Als onderzoeksfellow:

 • beschik je over een afgeronde academische opleiding, bij voorkeur met een onderzoeksmaster in een maritiem-historische of sociaal-economische specialisatie;
 • heb je aantoonbare kennis en affiniteit met de Nederlandse maritieme geschiedenis, het reddingswezen en/of het Waddengebied;
 • beschik je over aantoonbare ervaring met het doen van onderzoek in archieven en het werken met historische objecten;
 • heb je basiskennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen en overige relevante computersoftware (bv. Axiell Collections); 
 • beheers je de Nederlands en Engels taal vloeiend zowel in woord als geschrift. 

Sollicitaties van buitenlandse kandidaten zijn van harte welkom. Zij zorgen zelf voor eventuele visa, huisvesting en andere praktische zaken, al kan het museum indien mogelijk hierbij assistentie bieden.

Als onderzoeksfellow maak je (tijdelijk) deel uit van de wetenschappelijke museumstaf en neem je actief deel aan bijeenkomsten en overleggen met museumconservatoren en mede-fellows. Jouw aanwezigheid in het museum bedraagt tenminste twee dagen per week (overleggen en werkgroepen vinden in principe op dinsdagen plaats). Voor het onderzoek zal je ook regelmatig buiten het museum werken in musea en archieven.

wat bieden wij?

Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Nederland. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken. De wetenschappelijke begeleiding van het onderzoek gebeurt in nauw overleg met het team van museumconservatoren en met collega’s van de samenwerkende universiteiten en musea. Verder:

 • ontvang je voor het onderzoek een financiële bijdrage van maximaal €10.000,- (inclusief reiskosten);
 • je onderzoeksresultaten worden in boekvorm uitgebracht;
 • ontvang je een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het restaurant en winkel.

procedure

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Dan ontvangen we graag zo mogelijk maar uiterlijk donderdag 1 september jouw sollicitatie via onderstaande solliciatiebutton bestaande uit:

 • een motivatiebrief;
 • curriculum vitae inclusief een lijst van publicaties;
 • beknopte beschrijving van jouw onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak (ca. 500 woorden);
 • aanbevelingsbrief van twee academici die bekend zijn met jouw onderzoekswerk –separaat van bovenstaande documenten te versturen door de referenten zelf. 

Voor meer informatie over de inhoud van dit fellowship of de selectieprocedure kun je contact opnemen met Jeroen van der Vliet (hoofd Collecties), tel (020) 5232 222. 


Het fellowshipsprogramma van Het Scheepvaartmuseum wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Samenwerkende Maritieme Fondsen en de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.


 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.