Beheer jij straks onze schatkamer?

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend met een van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we veel bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een mooie evenementenlocatie. De afdeling Collectiebeheer van Het Scheepvaartmuseum beheert één van de beste en meest omvangrijke maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16e tot en met de 21e eeuw en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd.

Ter versterking van het team zoeken wij een:

Collectiebeheerder (36 uur) 


Wat ga je doen?

De afdeling Collectiebeheer is verantwoordelijk voor het fysieke beheer en behoud van de collectie. Hieronder vallen werkzaamheden als objectregistratie, conservering en restauratie, collectietransporten, depotbeheer en de afhandeling van inkomende en uitgaande bruiklenen. Ook het digitaal fotograferen van de collectie en het applicatiebeheer van het registratiesysteem worden door de afdeling Collectiebeheer uitgevoerd. De collectie wordt getoond in het museumgebouw en beheerd op twee depotlocaties in Amsterdam en Hoogwoud. Daarnaast draagt de afdeling ook zorg voor de collectie van het nabijgelegen Werkspoormuseum.

De afdeling bestaat momenteel uit een afdelingshoofd, drie collectiebeheerders, een fotograaf, een registrator, twee projectleiders voor digitaliseringsprojecten en een depotbeheerder en wordt (tijdelijk) ondersteund door meerdere externe fotografen, restauratoren en vrijwilligers.

Als Collectiebeheerder houd je je bezig met het voorbereiden, plannen, coördineren en uitvoeren van alle processen die te maken hebben met de (museum)objecten. Je vertegenwoordigt de afdeling in werk- en projectgroepen, bijvoorbeeld bij tentoonstellingsprojecten. 
Een kort overzicht van je werkzaamheden:

 • je kunt zelfstandig conserverings- of registratieprojecten voor specifieke deelcollecties begeleiden of uitvoeren;
 • je coördineert controles op het gebied van passieve conservering, waaronder ongediertepreventie- en bestrijding (IPM), luchtkiemgetalmetingen en klimaatmonitoring;
 • je houdt je bezig met het verbeteren van de collectieregistratie (bijvoorbeeld van standplaatsen en conditie van de objecten);
 • je zorgt voor het transport van objecten;
 • je registreert nieuwe aanwinsten in het collectieregistratiesysteem Axiell Collections;
 • je handelt inkomende en uitgaande bruikleenaanvragen van A tot Z af;
 • je voert object-gerelateerde werkzaamheden uit ten behoeve van nieuwe én bestaande tentoonstellingen en presentaties.

Wie zoeken wij?

Jij bent van nature ordelijk en zorgvuldig ingesteld. Je vindt het prettig om samen te werken in een team en bent zeer resultaatgericht. Je steekt de handen graag uit de mouwen, het werk is ook fysiek met het tillen of installeren van objecten. Voor deze functie vragen wij:

 • een afgeronde relevante hbo-opleiding, zoals de Reinwardt Academie, specialisatie collectiebeheer;
 • aantoonbare kennis van en ervaring met het gebruik van geautomatiseerde collectieregistratiesystemen, in het bijzonder met Axiell Collections;
 • vloeiend in Nederlands en Engels;
 • het bezit van een rijbewijs is een pré (vanwege het zelfstandig uitvoeren van kleine collectietransporten én een depotlocatie die zonder auto moeilijk bereikbaar is);
 • minimaal 3 jaar relevante werkervaring.

Wat bieden wij?

Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Nederland. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken.

 • het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring en valt in schaal 8. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen €2.727 en €3.489 bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De Museum CAO is van toepassing; 
 • een jaarcontract voor 36 uur per week met intentie tot verlening; 
 • 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering; 
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen; 
 • ruimte voor ontplooiing en ontwikkeling; 
 • een Museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting in het restaurant en winkel.

Reageren

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk maar uiterlijk zondag 20 november via onderstaande sollicitatiebutton. Voldoe je niet aan alle voorwaarden, maar denk je wél dat deze functie bij je past? Solliciteer dan zeker. Onze HR-collega Thomas neemt gauw contact met je op!

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Jeroen van der Vliet (Hoofd Collecties), tel (020) 5232 228. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.

Het Scheepvaartmuseum onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Wij vinden het belangrijk om een divers medewerkersbestand te hebben en een inclusieve werkomgeving te creëren waar ruimte is voor verschillen. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar iemand die de diversiteit binnen het team versterkt.

* acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.