Beheer jij straks ons depot in Hoogwoud?

Het Scheepvaartmuseum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met één van de grootste en meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Daarnaast is het prachtige gebouw een spectaculaire evenementenlocatie voor congressen, bruiloften en zakelijke events.  

De afdeling Collectiebeheer binnen Het Scheepvaartmuseum beheert één van de beste en meest omvangrijke maritieme collecties ter wereld. De collectie strekt zich uit van de 16e eeuw tot en met het heden en bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is vertegenwoordigd.  

Behalve het depot op het Marineterrein in Amsterdam deelt Het Scheepvaartmuseum samen met het Zuiderzeemuseum in Hoogwoud (gemeente Opmeer) nog een apart depot voor vooral grote objecten in de collectie, zoals kanonnen, vaartuigen en wrakvondsten. 

Voor het beheer van dit depot zoeken wij een: 

Depotbeheerder Hoogwoud (32 uur) 


Wat ga je doen? 

Als depotbeheerder maak je onderdeel uit van de afdeling Collectiebeheer en ben je verantwoordelijk voor het verrichten van het algemeen depotbeheer, conserveringswerkzaamheden en collectietransporten in Hoogwoud, zodat de opslag en uitgifte van objecten veilig en verantwoord plaatsvindt. Voor de helft van de tijd ben je gedetacheerd bij het Zuiderzeemuseum en voer je dezelfde taken voor dit museum uit, in hetzelfde depot te Hoogwoud.  

Daartoe vervul je onder meer de volgende werkzaamheden: 

 • het verantwoord opslaan van objecten in het depot en periodiek controleren op aanwezigheid, compleetheid en fysieke staat; 
 • het schoon, geordend en toegankelijk houden van het depot en het terrein in Hoogwoud; 
 • het uitvoeren van periodieke controles van IPM (Integrated Pest Management), klimaat en lichtbudget in het depot; 
 • het ondersteunen en begeleiden van conservatoren en onderzoekers die onderzoek doen naar de collectie; 
 • het actueel houden van de (standplaats-)registratie; 
 • het begeleiden van externe collectietransporten conform vastgestelde procedures; 
 • het hanteren, laden en lossen van (grote) objecten en het treffen van maatregelen om schade te voorkomen; 
 • het assisteren van de collectiebeheerders bij de installatie van objecten in tentoonstellingen. 

Wie zoeken wij? 

De collega die wij zoeken is van nature ordelijk en zorgvuldig ingesteld. Je vindt het prettig om vooral zelfstandig te werken, het merendeel van de tijd werk je alleen in het depot. Je bent resultaatgericht en steekt graag de handen uit de mouwen. Omdat het werk ook best fysiek is, is een goede conditie van belang. Verder vragen wij: 

 • een afgeronde mbo-opleiding of minimaal 3 jaar relevante werkervaring; 
 • ervaring met het werken met museale objecten; 
 • kennis van en ervaring met geautomatiseerde (collectie)registratiesystemen en algemene computersoftware zoals Microsoft Office; 
 • een diploma voor het rijden met een heftruck (of de bereidheid dit diploma te halen); 
 • rijbewijs B. 

Wat bieden wij? 

Een functie met veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hoe je je werk inricht. Je werkt samen met enthousiaste collega’s van zowel Het Scheepvaartmuseum als het Zuiderzeemuseum die allemaal vanuit hun eigen discipline met kennis en passie werken. 

En verder: 

 • Het salaris is afhankelijk van je opleiding en werkervaring en valt in schaal 5. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen € 2.277 en € 2.777 bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met de Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum en de Museum CAO is van toepassing.  
 • Een jaarcontract voor 32 uur per week met intentie tot verlening; 
 • 3,4 % eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag; 
 • ruimte voor zelfontplooiing en ontwikkeling in de vorm van een opleidingsbudget en intern georganiseerde cursussen; 
 • een museumkaart, vrijkaarten voor het museum, kortingskaarten via de Club van Elf en korting in het restaurant en winkel; 
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen. 

Reageren 

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 27 november via onderstaande sollicitatiebutton. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Jeroen van der Vliet (hoofd collecties), tel. (020) 523 22 28. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 523 24 25. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure. 

Het Scheepvaartmuseum onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Wij vinden het belangrijk om een divers medewerkersbestand te hebben en een inclusieve werkomgeving te creëren waar ruimte is voor verschillen. Wij zoeken actief naar collega’s die de diversiteit van onze teams versterken en hopen ook voor deze functie van harte sollicitaties te ontvangen van veel verschillende soorten kandidaten. Deze vacature staat open voor iedereen, ook voor kandidaten van buiten de culturele sector.

* acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.