Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum staat bekend als spraakmakend en toonaangevend museum met één van de meest bijzondere maritieme collecties ter wereld. Dagelijks ontvangen we vele bezoekers, variërend van museumliefhebbers tot dagtoeristen en schoolklassen. Daarnaast is het prachtige gebouw een spectaculaire evenementenlocatie voor congressen, bruiloften en zakelijke events. 

De afdeling development houdt zich binnen Het Scheepvaartmuseum bezig met het onderhouden van warme relaties met particulieren, bedrijven, de VriendenLoterij en vermogensfondsen én het werven van gelden voor de dromen en ambities van het museum. Dit gebeurt in samenwerking met de collega’s en met de besturen van de rechtspersonen die bijdragen aan het succes van het museum.

Ter versterking van het development team zijn wij per direct op zoek naar een:

Junior fondsenwerver (32 uur)


Wat ga je doen? 

Als junior fondsenwerver ben je medeverantwoordelijk voor de werving van vermogensfondsen en het onderhouden van de bestaande relaties. Je werkt nauw samen met je collega’s uit het development team, maar ook met de afdeling financiën, secretariaat, Marketing & Communicatie en Publieksprogrammering zoals tentoonstellingen. 

Onder jouw taken en verantwoordelijkheden vallen onder meer:  

 • Je schrijft in samenwerking met andere museumcollega’s fondsaanvragen en verzorgt de administratieve afhandeling hiervan;  
 • Je brengt nieuwe vermogensfondsen (en kansrijke projecten van het museum) in kaart en helpt het museum om dit netwerk verder uit te breiden; 
 • Je helpt met de organisatie van relatie evenementen en andere tegenprestaties voor sponsors en partners van het museum in samenwerking met andere afdelingen; 
 • Je draagt bij aan de beleidsontwikkeling- en realisatie gericht op fondsenwerving en sponsoring;    
 • Je helpt bij het bedenken, opzetten en coördineren van nieuwe wervingsacties;   
 • Je ondersteunt het hoofd development bij het relatiebeheer van de fondsen en de VriendenLoterij; 
 • Je verricht (financieel) administratieve werkzaamheden ten behoeve van de afdeling development, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum (VNHSM) en Het Compagnie Fonds (HCF); 
 • Je zorgt voor een up-to-date relatiebestand in het CRM. 

Wie zoeken wij? 

De collega die wij zoeken heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel, oog voor deadlines en gaat nauwkeurig te werk. Je houdt van schrijven en schakelt makkelijk tussen verschillende doelgroepen van een tekst. Verder vragen wij: 

 • Werkervaring in een soortgelijke functie of afdeling mag, maar is niet noodzakelijk. We nodigen starters ook nadrukkelijk uit te reageren; 
 • Je spreekt, leest en schrijft vloeiend Nederlands, bij voorkeur ook Engels; 
 • Je bent gastgericht, integer en ondernemend;  
 • Je bent goed in voortgangsbewaking en kunt goed samenwerken.  

Wat bieden wij? 

Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Amsterdam met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken.  

Zoals de golven zijn wij blijvend in beweging. Zo is verduurzaming is een continu proces, op alle fronten. We zijn bewust van de publieke agenda en behandelen complexe maatschappelijke onderwerpen en themaʼs.  

Ook blijvend in beweging is de ontwikkeling in onze, en dus jouw professionaliteit. Ondernemerschap is verankerd in ons wezen. En jouw initiatief wordt gewaardeerd en gestimuleerd. 

We werken overal hard, maar altijd met plezier. In je werk, met fijne en betrokken collegaʼs. Vanuit onze thuishaven kun je werelden verbinden. Water met land, historie met nieuwe generaties, museum met evenementen, commercie met cultuur en mensen met elkaar.  

Verder bieden wij: 

 • De mogelijkheid om uitgebreide werkervaring op te doen in een vakgebied met veel carrièrekansen; 
 • Een jaarcontract voor 32 uur per week met intentie tot verlenging; 
 • Het salaris is vastgesteld in schaal 8 en is afhankelijk van opleiding en werkervaring. Het fulltime salaris in deze schaal ligt tussen €2963,- en €3763,- bruto per maand. Het dienstverband wordt afgesloten met de Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum en de Museum CAO is van toepassing. 
 • Mentorschap en begeleiding van ervaren professionals; 
 • Deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve aanvullende verzekeringen; 
 • 3,4 % eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag; 
 • Een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en korting op activiteiten via bijvoorbeeld de Club van Elf; 
 • Voordelig sporten bij een sportschool bij jou in de buurt via Bedrijfsfitness; 
 • Gratis fruit op het werk;
 • Ruimte voor zelfontplooiing en ontwikkeling. 

Reageren 

Herken je jezelf in het profiel en ben je enthousiast geworden? Solliciteer dan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 19 september 2023 via onderstaande sollicitatiebutton. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Cato Ebeling Koning, hoofd Development, via cebeling@hetscheepvaartmuseum.nl of (020) 5232 263. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425. Graag vermelden wij alvast dat de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag onderdeel uitmaakt van de selectieprocedure.  

Het Scheepvaartmuseum wil een veilige thuishaven zijn voor iedereen. Een inclusieve werkomgeving, waar ruimte is voor verschillen, waar je je veilig voelt en waar je jezelf kunt zijn. Bij ons ontmoet je collega’s met diverse achtergronden en meer uiteenlopende expertises dan je denkt. Van vakkundige conservatoren tot commerciële marketeers en bevlogen eventmanagers. Allemaal verbonden door het water. En door nieuwsgierigheid. In de wereld, en naar elkaar. Dus ook jij bent welkom in onze thuishaven. 

Het Scheepvaartmuseum maakt gebruik van cookies. Meer weten? Lees onze cookieverklaring.