tentoonstellingen

Het Scheepvaartmuseum laat zien wat de zee voor Nederland heeft betekend. Sommige tentoonstellingen brengen historische gebeurtenissen en persoonlijke verhalen tot leven, in andere staan de topstukken uit onze wereldberoemde collectie centraal. Er zijn speciale tentoonstellingen voor iedereen, zelfs voor de jongste bezoekers.

 
 

koop je museumkaartje

 
 
 

alle tentoonstellingen

 
 
 
 

het leven aan boord


interactieve familietentoonstelling

In de nieuwste familietentoonstelling "Het leven aan boord" leer je van alles over het dagelijks leven op schepen door de eeuwen heen, van de VOC-tijd tot nu. Met een spannend levensgroot spel ontdek je hoe het leven aan boord van een schip er uitziet. Wie doet wat? Wat wordt er gegeten en gedronken? En is het er een beetje schoon?


Lees verder

de atlassen


de internationale wereldtop van cartografie tot 1800


De Atlassen toont de hoogtepunten uit de kaarten- en atlassencollectie. Ontdek hoe de pioniers van de cartografie tussen de 15e en 17e eeuw de wereld in kaart brachten en het wereldbeeld voorgoed veranderden.


Lees verder

voc-schip amsterdam


terug in de tijd van de voc

Beleef de Amsterdam! Met de nieuwe doe-activiteiten voel je pas echt hoe het vroeger was op een VOC-schip.


Lees verder

 • zie je in de gouden eeuw


  zonder scheepvaart geen gouden eeuw

  De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was in de 17e eeuw een van de machtigste en rijkste landen ter wereld. Dat was vooral te danken aan de scheepvaart. Geen land ter wereld had zoveel schepen als Nederland...


  Lees verder

  het verhaal van de walvis


  van zeemonster tot beschermd zoogdier

  In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters. Dat veranderde toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee...


  Lees verder

  haven 24/7


  een haven van wereldformaat

  Chips, sneakers en iPods: vanuit de hele wereld reizen ze naar Amsterdam voor een overstap. Schepen komen binnen, laden of lossen en vertrekken weer. De goederen gaan op vrachtauto’s, binnenvaartschepen of treinen verder naar een fabriek of naar de winkel...


  Lees verder

  de zeereis


  kom aan boord voor een spannende zeereis

  De Zeereis is een ontzettend spannend virtueel avontuur op zee. Je gaat zelf op zeereis en je maakt kennis met de mensen en verhalen achter objecten uit de collectie. Je weet niet wat je beleeft! De reis begint in het Zeemagazijn, het gebouw van Het Scheepvaartmuseum. Je gaat 350 jaar terug in de tijd en ontmoet admiraal Michiel de Ruyter...


  Lees verder

  de schilderijen


  schilderen van hollands glorie

  In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een levendige markt voor geschilderde zeetaferelen. De scheepvaart was een economische motor geworden en gaf een gevoel van nationale trots. Mensen wilden de schepen, de havens, de zeeslagen, de heldendaden en de stormen ook thuis kunnen zien...


  Lees verder

  de navigatie-instrumenten


  de kunst van plaatsbepalen

  Tegenwoordig vinden we dankzij satellieten eenvoudig de weg. Vroeger was navigeren veel moeilijker, zeker op zee. De Navigatie-instrumenten laat zien hoe vindingrijk de mensen toen waren.


  Lees verder

  de fotoalbums


  verhalen uit vervlogen tijden

  Het Scheepvaartmuseum heeft een grote collectie fotoalbums uit de beginjaren van de fotografie. De foto’s geven een prachtig, persoonlijk beeld van scheepsreizen en exotische bestemmingen. Ze vertellen ons veel over het leven van toen.


  Lees verder

  de scheepsornamenten


  ruwe schoonheid en puur vakmanschap

  Scheepsornamenten: een schip gaat er niet beter van varen. Toch is ‘scheepssier’ van alle tijden en van alle landen. Grieken, Romeinen, Vikingen en Hollanders: allemaal versierden ze hun schepen met schilderingen, houtsnijwerk en beelden die bol stonden van de symboliek.


  Lees verder

  de jachtmodellen


  pronken is van alle tijden

  Al in de 17e eeuw pronkten mensen die het zich konden veroorloven graag met hun rijkversierde jachten. Deze tentoonstelling met scheepsmodellen geeft een fraai beeld van luxe pleziervaart door de eeuwen heen.


  Lees verder

  het glas, zilver en porselein


  verfijning met een verhaal


  Als dank voor bewezen diensten of als herinnering aan een bijzondere gebeurtenis kregen zeehelden, regenten en handelaren vaak cadeaus. De glazen, borden en schalen zijn fraaie staaltjes van verfijnd vakmanschap die ook nog eens een spannend verhaal vertellen.


  Lees verder

  christiaan brunings


  krachtpatser uit 1900

  De Christiaan Brunings is een varend monument. Het schip is als ijsbreker gebouwd in 1900 in opdracht van Rijkswaterstaat.


  Lees verder