• Wanneer: 2 november 2019
  • Hoe laat: 19:00 - 02:00
  • Duur: de gehele nacht
  • Voor wie: jong en oud

Helaas, de kaartjes voor Museumnacht 2019 zijn uitverkocht...
Heb jij wel een kaartje kunnen bemachtigen? Yeah, veel plezier!

Bekijk hier ons programma:

laten we elkaar een zeespiegel voorhouden

laten we elkaar een zeespiegel voorhouden

We fietsen met gebogen hoofd als het uit de lucht valt, maar springen er op een warme dag vol blijdschap in. Water. We willen de lusten, niet de lasten. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, maar samen met het waterschap houden we gelukkig droge voeten. Toch? Bekijk wat er vanavond gebeurt met 's Lands Zeemagazijn, gebouw van Het Scheepvaartmuseum. vanaf ca. 19:30 uur, t.h.v. ARCAM.

5 minuten introductie

5 minuten introductie

Bezoek de tentoonstelling over de stijgende zeespiegel met een 5-minutenintroductie door een museumgids en bekijk fragmenten uit de NTR-serie Na ons de zondvloed. Noordvleugel, tweede etage, 19:00 - 22:00 uur.

speedrondleiding Republiek aan Zee

speedrondleiding Republiek aan Zee

Ga mee op excursie en doe een speedrondleiding met gids langs de mooiste objecten uit de tentoonstelling Republiek aan Zee. Begane grond, noordvleugel, doorlopend tussen 19:00 - 23:30.

penelope cruise's karaoke on ice

penelope cruise's karaoke on ice

Nadat ze vorig jaar al een schots in de branding was voor het feest op de Titanic, kon Penelope Cruise dit jaar niet ontbreken op deze ijskoude thema-avond. VOC-schip, museumsteiger, 21:00 - 00:00 uur.

ijscast

ijscast

Een kwartiertje chillen en daarna de voetjes van de vloer? Beluister de nieuwste #laidbackhistory IJscasts van Tim & Paul Podcast. De hele avond te beluisteren op je eigen telefoon.

pakhuis de zwijger: breek je bubbel

pakhuis de zwijger: breek je bubbel

This is your wake-up call: het water staat aan onze lippen! Wat weet jij over de stijgende zeespiegel en de gevolgen daarvan voor jou zelf en de wereld? Pakhuis de Zwijger helpt om je bubbel te doorbreken. Laat je prikkelen door activisten, kunstenaars, ondernemers en onderzoekers die elk een unieke blik werpen op de toekomst. Noordvleugel, eerste etage, 19:30, 20:15, 21:00 uur.

rampspoed in de museumbibliotheek

rampspoed in de museumbibliotheek

Zin in een kwartiertje ramptoerisme? De verhalen over poolreizen staan bol van de ongelukken en rampen. Conservator Diederick Wildeman en informatiespecialist Marja Goud openen speciaal voor de Museumnacht de bibliotheek. Luister naar de verhalen van walvisvaarder Hidde Dirks Kat en commandeur Klaas Hoekstra. Bibliotheek, begane grond oostvleugel, 19:30, 20:30, 21:30 uur.

dansen onder de sterren

dansen onder de sterren

DJ's en feesten vind je door de hele stad, maar het Scheepvaartmuseum heeft de grootste dansvloer van allemaal. Dans onder de sterren op de muziek van DJ Barry (vanaf 22:00) en DJ Aiscream. Open Plein, vanaf 23:30 uur.

scheurbuik

scheurbuik

Nederland heeft meer dan 400 jaar op walvissen bij Spitsbergen gejaagd. Als gevolg van eenzijdig eten kregen veel walvisvaarders scheurbuik. Wat is scheurbuik? Wat zijn de symptomen van scheurbuik? Wat kreeg je te eten aan boord? Hoe genees je het? Ontdek het aan boord van het VOC-schip met een natje en een droogje. VOC-schip, 19:00 - 22:00 uur.

ode aan ijs

ode aan ijs

IJs, wetenschappers bestuderen het al jaren. Want waarom zijn ijskristallen altijd zeshoekig, maar nooit identiek aan elkaar? Zoom samen met beeldend kunstenaar Roos van Haaften in op de verschillende verschijningsvormen en teken mee aan haar grootse Ode aan IJs. Open Plein, 19:00 - 21:45 uur.

ijsbreker

ijsbreker

Stap aan boord van het stoomschip Brunings uit 1900 en luister naar de sterke verhalen van de trotse bemanning van deze ijsbreker. Christiaan Brunings, Museumsteiger, 19:00 - 22:00 uur.

artist talk: kadir van lohuizen

artist talk: kadir van lohuizen

Kadir van Lohuizen is fotojournalist. Hij heeft veel oog voor maatschappelijke thema's en werkt vaak langere tijd aan één project. Zo ook aan Rising Tide, een multimediaproject dat de gevolgen van de stijgende zeespiegel laat zien. Wat zijn de menselijke verhalen achter de cijfers die we allemaal wel kennen? In 20 minuten neemt Lohuizen je mee in een confronterend toekomstbeeld. Noordvleugel, tweede etage, ca. 21:20 - 22:15 uur.

tijd voor actie!

tijd voor actie!

Je kent ze wel, beelden van de klimaatactivisten op het Malieveld. Gewapend met borden, spandoeken en T-shirts vechten ze voor het klimaat. Welke wake-up call kunnen we volgens jou wel gebruiken? Laat jezelf horen en deel je boodschap door je eigen protest T-shirt te maken. Vintagewinkel Episode zorgt voor de T-shirts, wij voor alle materialen. Je T-shirt mag je natuurlijk mee naar huis nemen. westvleugel, begane grond, 20:00 - 23:00 (zolang de voorraad strekt).

terugkombezoek

terugkombezoek

Tot en met 31 december 2019 krijg jij met jouw Museumnacht-polsbandje nog een keer gratis toegang tot Het Scheepvaartmuseum! Tot snel?

rijzend water

rijzend water

This is your wake-up call! Het Scheepvaartmuseum maakt wereldwijde impact van de stijgende zeespiegel zichtbaar met tentoonstelling Rijzend Water van Kadir van Lohuizen. Noordvleugel, tweede etage.